G4Media.ro

Josep Borrell: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune UE-Rusia în…

Josep Borrell: Nu sunt mari speranţe pentru relaţii mai bune UE-Rusia în viitorul apropiat / În ce domenii Uniunea ar putea „dialoga” cu Rusia

Nu sunt prea mari speranţe pentru relaţii mai bune între Uniunea Europeană (UE) şi Rusia în viitorul apropiat, a declarat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, cu aproximativ o săptămână înainte ca liderii celor 27 de ţări membre ale UE să discute viitoarea politică a blocului comunitar faţă de Rusia, informează Reuters, AFP şi TASS, citate de Agerpres.

„În actualele circumstanţe, un parteneriat reînnoit între UE şi Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare un proiect îndepărtat”, a subliniat Borrell într-un comunicat, prezentând noul raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la relaţiile tensionate ale UE cu Rusia, raport cerut de liderii UE pentru summitul din 24-25 iunie.

Faţă de Moscova, UE trebuie să fie capabilă în acelaşi timp să „riposteze, să contracareze şi să dialogheze”, a afirmat Borrell.

Citește comunicatul de presă al Comisiei Europene

Şeful diplomaţiei europene a elaborat fiecare dintre cele trei teze. UE va „riposta” la acţiunile Rusiei în spaţiul ex-sovietic, cum ar fi încălcarea suveranităţii Ucrainei sau atacurile hibride. În afară de aceasta, UE intenţionează să restricţioneze resursele pe care guvernul Rusiei le poate atrage pentru desfăşurarea unei „politici externe distructive”.

De asemenea, UE va „contracara” influenţa rusă pe teritoriul european, pe platformele internaţionale şi asupra cetăţenilor europeni. „UE trebuie să contracareze tentativele Rusiei de a submina interesele europene; pentru aceasta UE însăşi trebuie să fie mai puternică şi mai stabilă”, a subliniat Borrell. În acest sens, UE intenţionează să-şi coordoneze strâns relaţiile cu NATO şi cu G7.

Totodată, UE este gata să continue să „dialogheze” cu Rusia pe marginea câtorva „obiective strategice”. Este vorba în special despre lupta împotriva schimbărilor climatice şi cu pandemia. UE doreşte să organizeze mai multe „consultări tehnice” cu guvernul rus asupra unui spectru larg de probleme economice. De asemenea, UE este gata să poarte un dialog asupra Arcticii şi altor probleme de cooperare regională, precum şi în vederea reglementării unor conflicte globale şi regionale.

Citește Recomandările Comisiei Europene înaintea reuniunii Consiliului European din 24-25 iunie pe tema politicii UE față de Rusia.

La ora actuală, UE şi Rusia sunt în dezacord asupra unei game largi de probleme inclusiv drepturile omului, intervenţia Rusiei în Ucraina şi tratamentul Moscovei faţă de criticul Kremlinului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi.

În martie, UE a impus sancţiuni vizând patru înalţi oficiali ruşi apropiaţi ai lui Putin, ca răspuns la încarcerarea lui Navalnîi. Alte sancţiuni ale UE impuse Moscovei includ măsurile luate în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Sursa foto: Seattle Chinese Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Borell stie cel mai bine cum se simte sutul in fund dat din partea Rusiei, ca doar a fost acolo. Dar de ce nu discuta Borell cu Biden despre contracararea inflentei ruse in UE, mai ales acum ca North Stream are gaz pe teava?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.