
Japonia a cunoscut cea mai caldă lună iunie din istoria înregistrărilor
Japonia a cunoscut în acest an cea mai caldă lună iunie din istoria înregistrărilor, a anunţat marţi agenţia naţională de meteorologie, într-un context în care schimbările climatice favorizează valuri sufocante de caniculă la nivel mondial, transmite agenția de știri EFE, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Temperatura medie lunară din Japonia în iunie a fost cea mai ridicată pentru această lună de la începutul înregistrărilor, în 1898”, a declarat Agenţia Japoneză de Meteorologie (JMA).
Datorită persistenţei unor anticicloane regionale intense, temperatura medie în iunie a fost cu 2,34 grade Celsius mai mare decât cea normală, a precizat JMA.
Temperatura apelor costiere din apropierea Japoniei s-a situat, de asemenea, cu 1,2 grade Celsius peste valorile normale, egalând-o pe cea din iunie 2024 – cel mai ridicat nivel de la debutul colectării datelor, în 1982, a adăugat agenţia.
De asemenea, pentru luna iulie agenţia de meteorologie a emis o avertizare care a devenit familiară japonezilor. „Luna care vine (iulie, n.r.) este de aşteptat să continue să aducă căldură puternică în întreaga ţară”.
Acest val căldură record vine în contextul în care canicula afectează în prezent Europa, din Franţa până în Grecia.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza schimbărilor climatice provocate de om valurile de căldură devin mai intense, mai frecvente şi mai răspândite.
Meteorologii japonezi au avertizat împotriva oricărei asocieri directe între anumite condiţii meteorologice (cum ar fi canicula într-o anumită perioadă) şi schimbările climatice pe termen lung. Cu toate acestea, ei au observat că încălzirea globală a alimentat în ultimii ani aceste modele meteorologice imprevizibile.
Vara anului 2024 a fost cea mai fierbinte înregistrată în această ţară, la egalitate cu recordul observat în 2023. Aceasta a fost urmată de cea mai fierbinte toamnă de la debutul înregistrărilor, în urmă cu 126 de ani.
Cireşii emblematici ai Japoniei înfloresc mai devreme din cauza temperaturilor mai ridicate sau chiar nu înfloresc complet, deoarece toamnele şi iernile nu sunt suficient de reci pentru a declanşa înflorirea.
Un alt semnal frapant: emblematica calotă de zăpadă de pe Muntele Fuji a apărut anul trecut abia la începutul lunii noiembrie şi nu la începutul lunii octombrie, cum se întâmpla de obicei.
În plus, anul acesta, sezonul ploios s-a încheiat în regiunile vestice cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât de obicei.
Taifunurile estivale devastatoare provoacă în mod regulat inundaţii grave în Japonia, în timp ce valurile severe de caniculă fac numeroase victime în rândul persoanelor vârstnice.
Iernile din ce în ce mai secetoase au intensificat, de asemenea, riscul de incendii forestiere. Între timp, în alte regiuni au fost înregistrate ninsori record.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.