G4Media.ro

Americanul Jack Teixeira, tânărul militar arestat pentru scurgere de documente legate de…

Sursa foto: Stefani REYNOLDS / AFP

Americanul Jack Teixeira, tânărul militar arestat pentru scurgere de documente legate de războiul din Ucraina, a încheiat un acord cu procurorii

Jack Teixeira, tânărul militar american arestat în 2023 pentru o scurgere de documente clasificate ‘secret de apărare’, legate mai ales de războiul din Ucraina, a pledat luni vinovat în faţa justiţiei americane, încheind un acord prin care va fi condamnat la 16 ani de închisoare, dar va scăpa de acuzaţia, mult mai gravă, de spionaj, transmite AFP, transmite Agerpres.

Teixeira, 22 de ani, a compărut în faţa unui tribunal federal din Boston, purtând o ţinută portocalie de deţinut. El a recunoscut că a difuzat informaţii legate de apărarea naţională a SUA, dar procurorii nu îl vor inculpa pentru spionaj, acuzaţie care i-ar fi adus o pedeapsă mult mai grea, probabil detenţia pe viaţă.

Potrivit acestui acord judiciar, acuzatul va scăpa de un proces penal, dar va fi condamnat de un judecător la 16 ani şi 8 luni de închisoare, o amendă de 50.000 de dolari şi va trebui să ajute responsabili ai agenţiilor de informaţii să înţeleagă cum a fost posibilă scurgerea de documente.

Jack Teixeira pledase până acum nevinovat, după ce fusese inculpat pentru şase capete de acuzare de un mare juriu federal (juriu de cetăţeni care participă la faza de instrucţie, n.red.) pentru ‘păstrare voluntară şi transmitere de informaţii referitoare la apărarea naţională’, pasibil fiecare de o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Teixeira a fost arestat de poliţia federală FBI la 13 aprilie 2023 în faţa casei familiale din Dighton, la sud de Boston, la câteva zile după dezvăluirile despre aceste scurgeri de documente în presa americană.

Angajat ca specialist în informatică şi comunicaţii la o bază militară din Cape Cod a Gărzii naţionale a forţelor aeriene, el a postat informaţii confidenţiale pe un grup de discuţii pe platforma Discord, informaţii care au circulat apoi pe alte reţele sociale.

Documentele secrete dezvăluiau îngrijorările serviciilor de informaţii americane cu privire la viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forţelor ruse, dar şi faptul că Washingtonul culege informaţii despre partenerii cei mai apropiaţi, mai ales Israel şi Coreea de Sud.

Cazul a pus Washingtonul într-o situaţie stânjenitoare şi a provocat întrebări privind posibile breşe de securitate, având în vedere că tânărul militar dispunea, în ciuda gradului său inferior, de o autorizare care îi permitea să aibă acces la aceste informaţii sensibile.

Cazul Teixeira aminteşte, deşi într-o mică măsură, de cel al lui Edward Snowden, angajat al serviciilor de informaţii americane, care a dezvăluit în 2013 că Statele Unite dispuneau de un sistem de supraveghere la scară globală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...