G4Media.ro

Cum s-a ajuns la alegerea primarilor într-un singur tur: Legea a fost…

Cum s-a ajuns la alegerea primarilor într-un singur tur: Legea a fost modificată în 2011, de parlamentarii PDL, care în prezent sunt la PNL / Social-democrații s-au opus atunci, dar acum nu mai vor revenirea la două tururi

Prevederea potrivit căreia primarii se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră după 1989, la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu și dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014. Mulți dintre cei care au inițiat și votat alegerea primarilor într-un singur tur sunt în prezent senatori sau deputați PNL. La vremea respectivă, social-democrații, deși s-au numărat printre inițiatorii legii, au combătut proiectul în Parlament și au votat împotriva adoptării acestuia.

Pretextul inițiatorilor: e criză economică și alegerea primarilor în două tururi este prea scumpă

În octombrie 2010, senatori și deputați de la PDL, PSD, PNL, minorități și independenți, 61 la număr, au înregistrat la Parlament inițiativa legislativă de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin.

Vioara întâi au fost cei de la PDL, partid aflat atunci la guvernare și care spera că astfel își va maximiza șansele de a obține cât mai mulți primari la localele din 2012.

Printre semnatarii actului normativ s-au numărat parlamentari care astăzi sunt în PNL – Gabriel Andronache, Gheorghe Tinel, Corneliu Olar, Badea Viorel Riceard, Alexandru Pereș – sau în PMP, Petru Movilă.

Cum își susțineau inițiatorii demersul legislativ:

 • Alegerile pentru funcția de președinte al consiliului județean sunt tratate diferit față de alegerile pentru funcția de primar. Astfel, președintele consiliului județean este ales din primul tur de scrutin dintre candidații care au întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, iar primarul este ales dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
 • Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a președinților de consilii județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj.

În aprilie 2011, inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat, iar o lună mai târziu a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional.

Fragmente din dezbaterile în plenul Camerei:

 • PDL – Se fac economii la bugetele locale. Știm cu toții că intenția de vot se reflectă în primul tur
 • PNL – Legea va însemna încă un pas de îndepărtare de democraţie, de valorile democratice
 • PSD – Alegerea primarului într-un singur tur se va face cu o pătrime sau poate şi mai puţin din cetăţenii cu drept de vot

Legea a fost dezbătută în ședința de plen a Camerei Deputaților din 30 mai 2011. Potrivit stenogramei dezbaterilor, PDL și UDMR au pledat în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur, pe când PNL și PSD – partide aliate între timp în USL – au combătut modificarea legislativă.

”Cred că ştiţi cu toţii că alegerile locale sunt suportate de la bugetul local şi vreau să vă comunic că facem acest amendament, prin această iniţiativă, aducem un surplus la bugetele locale, o economie în bugetul local. Ştim cu toţii că intenţia de vot se reflectă în primul tur de scrutin. Şi de asta cred că trebuie să mergem în primul tur şi votul să rămână valabil din primul tur”, a deschis dezbaterile deputatul PDL, Corneliu Olar, în prezent parlamentar PNL.

Replica a venit de la liberali, prin vocea deputatului Victor Paul Dobre. ”Acest proiect de lege, odată adoptat, dacă se va adopta, va însemna încă un pas de îndepărtare de democraţie, de valorile democratice. Însuşi argumentul pe care distinsul coleg iniţiator îl aducea aici: că se reducem cheltuielile, că ăsta e motivul pentru care alegem într-un singur tur, mă poate duce la gândul că data viitoare o să stabiliţi că nici nu mai alegem primarii, ci îi numeşte preşedintele filialei PDL în fiecare judeţ”, a spus el de la tribuna Camerei.

”Nu ne da idei”, i-a strigat din bancă liderul deputaților PDL, Mircea Toader.

”A delegitima primarul, a ajunge să alegem un primar în fapt cu 10-12% din voturi, nu are nicio legătură cu democraţia”, și-a continuat Dobre discursul.

”De fapt, trebuie să fie colegii de la PDL sinceri şi deschişi: se caută o modalitate de a-şi conserva cât mai multe mandate de primari, pentru că această iniţiativă nu are legătură cu dreptul cetăţeanului de a alege sau de a fi ales, statuat prin Constituţie, ci cu dorinţa primarilor de a-şi conserva mandatul şi în special al partidului de guvernământ -într-o clară cădere în sondaje – de a menţine cât mai multe poziţii”, a mai adăugat el.

Deputata PSD Aura Vasile a susținut aceleași argumente invocate de colegul de la PNL.

”Se vorbeşte aici de costuri. Vezi Doamne, cât costă dacă facem şi turul doi (…) Ştiţi cum este chestiunea aceasta şi cum o simţim? Ca şi cum băgaţi pumnul în gură tuturor, în condiţiile în care, fiind cu câteva voturi în plus între aceşti pereţi ai Parlamentului, credeţi că, dincolo de ei, se poate aplica la fel ceea ce… un grup restrâns şi cu interesele UDMR-ului (…) Prin felul în care se doreşte schimbarea acestor proiecte de lege de alegeri locale, alegeri parlamentare, încercaţi să vă salvaţi. Fraţilor, nu vă mai salvează nimeni. Sunteţi acolo unde meritaţi, chiar dacă veţi trece aceste proiecte de lege”, a subliniat, profetic, Aura Vasile în cadrul dezbaterilor.

”Toţi avem o experienţă în alegeri locale. Ştim foarte bine că candidatul care obţine cele mai multe voturi în primul tur, în cele mai multe situaţii este ales, fără să mai existe posibilitatea întoarcerii, decât în situaţii cu totul excepţionale”, a intervenit în dezbateri și liderul deputaților PDL, Mircea Toader.

”În oraşele mari din România, alegerea primarului într-un singur tur se va face cu o pătrime sau poate şi mai puţin din cetăţenii cu drept de vot din acele oraşe. Or, felul în care se încearcă impunerea, cred că nu este corect. 14%, 15%, 16% din primul tur un primar şi să fie primar reprezentativ al tuturor cetăţenilor din administraţia teritorială”, i-a replicat Aura Vasile.

PDL și UDMR, cu ajutorul deputaților minorităților naționale, au reușit însă să își impună punctul de vedere și au adoptat legea cu 174 de voturi ”pentru” și 110 voturi ”împotrivă”.

Ulterior, s-a încercat de două ori revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar PSD, care între timp și-a dat seama că este avantajat de sistemul impus de PDL, s-a opus și a reușit să blocheze modificarea legii.

Liberalii i-au cerut inclusiv premierului tehnocrat, Dacian Cioloș, o ordonanță de urgență pentru două tururi la primari, dar acesta, la presiunile PSD și UNPR nu a avut curajul să își asume decizia.

După alegerile din 2016, nu mai puțin de patru inițiative pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi au fost depuse la Parlament de către PNL, USR, PMP și ALDE. Unele au fost adoptate, altele respinse de Senat, prima Cameră sesizată, și se află acum pe masa deputaților, cei care au ultimul cuvânt de spus în această privință.

Modalitatea de alegere a primarilor este una dintre condițiile de negociere pusă de toate formațiunile parlamentare în vederea susținerii Guvernului Orban. În timp ce USR, PMP și ALDE cer revenirea la două turur, UDMR a avertizat că nu este de acord cu modificarea legislativă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Aceasta este realitatea nudă, nu vorbele de propagandă ale vopsiților de pdl-iști. Oricum problema reală nu stă neapărat în numărul de tururi de scrutin în care se aleg primarii ci în lejeritatea legilor responsabilității aleșilor și a lipsei egalității de șanse pentru alegerile locale și prezidențiale.

 2. Hotii de ieri sunt hotii de azi si maine.

  Tara asta e terminata.

 3. Pnl ați vrut, pnl aveți!

  • Mai lasa-ne, goguta! Aproape orice partid e mai bun ca psd! Nu va e rusine cu apelativul de „analfabeti/prosti/incompetenti”?? Cu tov. dragnea , seful psd, in puscarie? Cu aproximatiile alea umane??
   Ascunde-te sub o piatra intr-o grota!

 4. pdl a facut si acum urmasul pnl vine cu tupeu sa zica ce naspa sunt altii pentru situatia din Romania?! Cine ar fi crezut ca avem asemenea parsivitate si ipocrizie in politica din Romania.
  Tupeul este cel care te duce departe in Romania si tinerea de minte nu este neaparat punctul forte al cetatenilor acestei tari. Iar cele doua merg impreuna ca unse.
  Cum lumea a uitat ca basescu a zis ca Romania nu are nevoie de autostrazi, iar acelasi basescu vine si arunca cu pietre ca nu s-au facut autostrazi.
  Cum lumea a uitat ca basescu i-a jignit pe tigani si apoi le-a fost nas in satra si apoi i-a bagat la parnaie ca l-au dat in gat pe frate-sau, pentru ca acum sa sara la gatul aluia din targul mures care zicea sa se ceara voie ca anumite familii sa aiba copii.

  Astept ca peste 8 ani, pnl-ul sau ce va fi atunci, sa ceara din nou schimbarea schimbarii schimbarii. E trist totusi, ca politicienii se dau dupa cum bate vantul si mai trist ca cetatenii pica in asemenea capcane … dar ne defineste caracterul slab si imoral.
  plus, legile sunt de respectat doar pentru altii sau cei cu viziuni diferite. Cand vine vorba de propria persoana sau de grupurile din care el face parte, romanul tipa, face scandal, devine agresiv si cere schimbarea legii. Traiesc intr-o asociatie de proprietari si vad asta zilnic, nici nu este nevoie sa deschid televizorul sau sa intru pe net.
  Tupeu vad si in corporatia unde lucrez si va zic ca aia o duc cel mai bine.

  Romania din pacate, nu poate creste o clasa politica decenta. Nu imaculata, ca sunt realist. Dar nici macar decenta.
  Sclavi am fost, sclavi vom ramane.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.