G4Media.ro

Israel: coaliția anti-Netanyahu mai aproape de putere

Israel: coaliția anti-Netanyahu mai aproape de putere

O coaliție între Yesh Atid, care s-a clasat pe locul doi la alegerile de luna trecută și partidul de coaliție al minorității arabe israeliene, Ra’am, și care era evidentă până acum, pare să fi răspuns la criza politică prelungită din ţară.

La sfârșitul alegerilor israeliene din 25 martie, blocul de susținători al primului-ministru Benjamin Netanyahu totaliza 52 de locuri și adversarii săi – 57: nici unul dintre ei nu atinsese 50% plus unu (61 de locuri) și nu era clar ce vor face Yesh Atid (17 locuri) și Ra’am (patru, partidul care unește diferite formațiuni arabe israeliene).

Acum, conform ultimelor știri, ambele partide au ales să se alieze cu blocul anti-Netanyahu, ceea ce în principiu îndepărtează toate îndoielile. Potrivit presei israeliene, liderul partidului Yesh Atid, Yair Lapid, și președintele Ra’am, Mansour Abbas, au convenit să voteze împotriva propunerii Likud asupra formării unei așa-numite Comisii de Conciliere (cu prezența tuturor partidelor reprezentate în parlament, Knesset).

Imaginea Comisiei este adesea folosită în Knesset și se dorește a fi o modalitate de a ocoli orice problemă mai dificilă sau de a încerca să fie identificate consensuri pe probleme controversate -, dar votul celor două partide care ezitau în cadrul unui tabu pe care se încăpăţânau să-l mențină în parteneriat cu blocul anti-Netanyahu îi determină pe analiști să afirme că s-a găsit o soluţie pentru criză.

În schimbul sprijinului arab și, conform presei evreiești, Yair Lapid a promis partidului Ra’am un loc în Comisia de Finanțe din Knesset, o funcţie de vicepreședinte a Knesset-ului și președinția Comisiei pentru combaterea violenței în comunitatea arabă, dacă formează guvernul.

După acord, versiunea Likud (partidul lui Netanyahu) pentru Comitetul de Conciliere a fost respinsă, iar versiunea Yesh Atid (al doilea partid ca număr de voturi la ultimele alegeri) a primit un vot favorabil. Astfel, comisia, prima din actualul Knesset care se formează, preia controlul agendei legislative în parlamentul reînnoit până la formarea unui nou guvern. Aceasta cuprinde stabilirea altor comisii parlamentare care vor fi formate și cine va activa în cadrul fiecăreia dintre ele.

Întrebarea este valabilă și, în principal, pentru că este clar (cel puțin aparent) că zilele lui Netanyahu ca prim-ministru au ajuns la final. Acest vot este încă un mic pas pe drumul spre un guvern de unitate israelian”, a scris pe Twitter Yair Lapid.

Sursa: Jornal Economico / Articol de António Freitas de Sousa / Traducerea: Iulia Baran (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Iar netanyahu se pregateste de puscarie… Are 3 dosare pentru coruptie pe rol…

    • Sigur :)) tu crezi ca evreii sunt ca romanii sa se mănânce unul pe altul? Bibi e doar unul din fratii lor sub conducerea căruia au trăit foarte bine. Bibi o sa conducă mult și bine

  2. Ce față de șobolan are

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.