G4Media.ro

Iranul poate produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară ‘în aproximativ…

sursa foto: Captură video BBC

Iranul poate produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară ‘în aproximativ 12 zile’ – oficial american

Subsecretarul Apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat că Iranul ar putea produce suficient material fisionabil pentru o bombă nucleară în „aproximativ 12 zile”, a declarat marți un înalt oficial al Departamentului american al Apărării, transmite CNN.

Kahl a declarat că „progresul nuclear al Iranului de când” administrația Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 „a fost remarcabil”.

„În 2018, când administrația precedentă a decis să părăsească JCPOA, Iranului i-ar fi luat aproximativ 12 luni pentru a produce un material fisionabil, o bombă de material fisionabil”, a declarat Kahl în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, folosind acronimul pentru denumirea oficială a acordului: Planul comun de acțiune cuprinzător (Joint Comprehensive Plan of Action).

„Acum ar dura aproximativ 12 zile”, a spus el.

Oficiali ai administrației Biden au declarat de luni de zile că intervalul de timp de care ar avea nevoie Iranul pentru a produce suficient material de calitate militară pentru o bombă nucleară s-a redus la câteva săptămâni.

Marți, Reuters a relatat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) „poartă discuții cu Iranul privind originea particulelor de uraniu îmbogățit până la o puritate de 83,7%”, ceea ce se apropie de nivelurile de îmbogățire pentru producerea de arme. De asemenea, Reuters a relatat, citând un raport confidențial al AIEA, că stocul de uraniu îmbogățit până la 60% al Iranului „a crescut cu 25,2 kg, ajungând la 87,5 kg de la ultimul raport trimestrial”.

„Este destul de clar că Iranul a îmbogățit uraniu la niveluri apropiate de cele pentru arme”, a declarat pentru CNN Kelsey Davenport, director pentru politica de neproliferare la Arms Control Association.

Ea a spus că este posibil ca Teheranul să fi „testat răspunsurile politice la niveluri mai ridicate de îmbogățire sau a fost un experiment și a fost prins”, menționând că acest lucru subliniază avansarea rapidă a programului nuclear iranian și riscul ridicat de eroare de calcul.

De asemenea, Davenport a declarat pentru CNN că „creșterea semnificativă” a stocurilor de uraniu îmbogățit ale Iranului este „o preocupare serioasă”.

„Când Iranul poate produce rapid suficient material de calitate militară pentru mai multe bombe, riscul de proliferare crește semnificativ”, a explicat ea.

„Aceasta este o criză urgentă de proliferare”, a mai spus ea.

Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că sunt în căutarea unei soluții diplomatice la această chestiune, dar au susținut că toate opțiunile, inclusiv cele militare, sunt pe masă.

Mai mult de un an de negocieri indirecte între SUA și Iran pentru a încerca să restabilească acordul au eșuat în septembrie 2022, deoarece SUA au acuzat Iranul că a făcut cereri „nerezonabile” legate de o anchetă a AIEA, care este organismul de supraveghere nucleară al ONU, privind urme inexplicabile de uraniu găsite în situri iraniene nedeclarate.

În ultimele luni, administrația a declarat că acordul „nu se află pe ordinea de zi”, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...