G4Media.ro

Iranul anunță că va depăși limita autorizată de 300 de kilograme de…

Iranul anunță că va depăși limita autorizată de 300 de kilograme de uraniu îmbogățit pe data de 27 iunie

Rezervele de uraniu îmbogățit din Iran vor depăși limita fixată prin termenii acordului internațional privind nuclearul iranian din 2015 începând din 27 iunie, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Organizației iraniene pentru Energie Atomică, scrie Le Vif, citat de Rador.

“Astăzi, numărătoarea inversă pentru depășirea celor 300 kg ale rezervelor de uraniu îmbogățit a început, iar peste zece zile, adică pe 27 iunie, vom depăși această limită”, a declarat Behrouz Kamalvandi într-o conferință de presă difuzată în direct de televiziunea de stat iraniană.

“Iranul a anunțat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două angajamente pe care le-a luat potrivit termenilor acordului internațional încheiat la Viena în 2015, referitor la programul său nuclear: cele care îi limitează rezervele de uraniu îmbogățit (UF6) la 300 kg şi rezervele de apă grea la 13 de tone.

Această decizie intervine într-o perioadă de vii tensiuni cu Statele Unite care au făcut din Iran oaia lor neagră în Orientul Mijlociu.

Pe 8 mai, Iranul a dat de asemenea un ultimatum de 60 de zile statelor care încă sunt parte în acord să-l ajute să ocolească sanctiunille americane restabilite de Washington după decizia Statelor Unite, din mai 2018, să nu mai respecte acest pact.

Iranul a ameninţat că dacă nu obține satisfacție la capătul celor 60 de zile, va renunța la două dintre angajamentele luate în domeniul nuclear.

Acordul privind instalaţiile nucleare iraniene a fost încheiat la Viena pe 14 iulie 2015 între Iran și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, China, Rusia, Franța, Regatul Unit) plus Germania.
El a permis să se pună capăt anilor de izolare a Iranului ridicând o parte a sancțiunilor economice internaționale contra acestei țări. În schimb, Teheranul a acceptat să-și limiteze drastic programul nuclear pentru a garanta că nu caută să se doteze cu arma atomică.

Context. Tensiunea dintre Statele Unite și Iran a crescut ca urmare a acuzațiilor guvernului lui Donald Trump, potrivit cărora Teheranul se află în spatele atacurilor asupra a două petroliere în Golful Oman – o rută vitală pentru transportul țițeiului. Iranul a negat orice responsabilitate în acest sens.

„Nu vrem război. Am făcut tot posibilul pentru a-l opri”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat în cadrul emisiunii Fox News Sunday. „Iranienii trebuie să înțeleagă foarte clar că vom continua să luăm măsuri care să descurajeze Iranul să participe la acest gen de acțiuni”, a adăugat el.

Pompeo, fost director al CIA, a declarat că există noi dovezi ale responsabilității Iranului, dincolo de imaginile video publicate după atacuri. „Comunitatea serviciilor are o mulțime de informații, o mulțime de dovezi. Lumea va putea vedea o mare parte din ele”, a declarat diplomatul american de top.

Arabia Saudită a acuzat de asemenea Iranul pentru atacuri și a cerut comunității internaționale să ia măsuri rapide pentru a asigura alimentarea cu energie electrică în Golful Persic.

Şi Arabia Saudită a acuzat Iranul pentru atacuri și a cerut comunității internaționale să ia măsuri rapide pentru a asigura alimentarea cu energie în Golful Persic.

Fără a oferi detalii, Pompeo a afirmat că Statele Unite vor lua „toate măsurile necesare, diplomatice și de altă natură” pentru a garanta trecerea sigură pe rutele maritime vitale. De asemenea, el a asigurat că Statele Unite analizează un posibil răspuns internațional și a dezvăluit că a vorbit cu mai mulți oficiali străini despre această problemă.

Statele Unite, care sunt de asemenea implicate într-o confruntare cu Iranul legată de programul nuclear al acestei țări asiatice, au acuzat Teheranul şi de alte acte de agresiune din ultimele luni, inclusiv pentru atacurile asupra unor petroliere din luna mai și pentru o ofensivă împotriva dronelor americane din Yemen.

Sursa: Le Vif/ El Periodico/ Rador/ Traducerea: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.