G4Media.ro

Iran: Director de bancă, concediat pentru că a servit o femeie fără…

Sursa: Timeshighereducation.com

Iran: Director de bancă, concediat pentru că a servit o femeie fără văl

Un director de bancă iraniană a fost concediat pentru că a servit o femeie care nu purta vălul obligatoriu pe cap în această țară, a anunțat duminică presa locală, citată de Le Figaro.

De la Revoluția Islamică din 1979, toate femeile sunt obligate prin lege să poarte un văl care să le acopere capul și gâtul și să le ascundă părul. „Directorul unei bănci din provincia Qom, care a oferit joi servicii bancare unei femei fără văl, a fost demis din funcție la ordinul guvernatorului”, potrivit adjunctului guvernatorului, Ahmad Hajizadeh, citat de agenția Mehr.

Demiterea directorului acestei bănci intervine într-un moment în care Iranul este zguduit de o mișcare de protest de la moartea, la 16 septembrie, a unei femei kurde de 22 de ani, arestată cu trei zile mai devreme la Teheran de poliția moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice.

Agenția Mehr a precizat că „videoclipul cu această persoană fără hijab a provocat numeroase reacții pe rețelele de socializare”. „Implementarea legii privind vălul în instituțiile guvernamentale este responsabilitatea directorului său”, a declarat Ahmad Hajizadeh, citat de agenție. În Iran, marea majoritate a băncilor sunt deținute de stat.

Zeci de persoane, în principal protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate, au fost ucise în timpul protestelor care au urmat morții lui Mahsa Amini. Autoritățile denunță „revolte” încurajate de Occident și au arestat mii de persoane.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...