G4Media.ro

Iphone-urile unor angajaţi ai Departamentului de Stat au fost piratate cu ajutorul…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Iphone-urile unor angajaţi ai Departamentului de Stat au fost piratate cu ajutorul softului grupului israelian NSO

Iphone-urile a cel puţin 9 angajaţi ai Departamentului de Stat au fost piratate cu ajutorul softului sofisticat de spionaj dezvoltat de grupul israelian NSO, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Atacurile, care au avut loc în ultimele câteva luni, au fost împotriva unor oficiali americani din Uganda sau care lucrează la subiecte care au legătură cu această ţară, au spus două surse.

Intruziunile reprezintă cele mai cunoscute atacuri ale hackerilor împotriva unor oficiali americani prin tehnologia NSO.

Anterior, o listă de date cu ţinte potenţiale, inclusiv unii oficiali americani, a apărut în rapoartele despre NSO, dar nu era clar dacă intruziunile au fost doar nişte tentative sau au avut succes.

Reuters nu a putut determina cine a lansat cele mai recente atacuri cibernetice.

Grupul NSO a afirmat joi, într-un comunicat, că nu are niciun indiciu că instrumentele lor au fost folosite, dar a anulat conturile relevante şi va investiga pe baza anchetei Reuters.

Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze asupra intruziunilor, arătând în schimb decizia recentă a Departamentului pentru Comerţ de a plasa compania israeliană pe o listă de entităţi, ceea ce îngreunează companiile americane să facă afaceri cu acestea.

NSO Group şi o altă firmă de spyware ”au fost adăugate pe lista de entităţi pe baza unei hotărâri că au dezvoltat şi furnizat spyware guvernelor străine care au folosit acest instrument pentru a viza cu rea intenţie funcţionari guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, academicieni şi lucrători ai ambasadei”, a anunţat luna trecută Departamentul pentru Comerţ.

Software-ul NSO este capabil nu numai să capteze mesaje criptate, fotografii şi alte informaţii sensibile de pe telefoanele infectate, ci şi să le transforme în dispozitive de înregistrare pentru a monitoriza împrejurimile, pe baza manualelor de produse analizate de Reuters.

Alerta Apple pentru utilizatorii afectaţi nu a numit creatorul programului spyware folosit în acest hack. Victimele notificate de Apple au inclus cetăţeni americani uşor identificabili ca angajaţi ai guvernului SUA, deoarece au adrese de email care se termină în state.gov cu ID-urile lor Apple, au spus două dintre persoane. Ei şi alte ţinte notificate de Apple din mai multe ţări au fost infectaţi prin aceeaşi vulnerabilitate de procesare grafică pe care Apple nu a remediat-o până în septembrie, au spus sursele. Începând cu cel puţin luna februarie, această defecţiune a software-ului a permis unor clienţi NSO să preia controlul asupra iPhone-urilor pur şi simplu trimiţând cereri iMessage invizibile, dar contaminate către dispozitiv, au spus cercetătorii care au investigat campania de spionaj.

Anunţul Apple că va notifica victimele a venit în aceeaşi zi în care a dat în judecată NSO Group, săptămâna trecută, acuzându-o că ajută numeroşi clienţi să intre în software-ul mobil al Apple, iOS.

Într-un răspuns public, NSO a spus că tehnologia sa ajută la oprirea terorismului şi că a instalat controale pentru a reduce spionajul împotriva ţintelor nevinovate.

sursa: News.ro, Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. daca nici aifonu’ nu mai este sigur….

    • A fost vreodata sigur ??? 🙂

    • …prin Safari… Te credeam mai deștept, alienule. Ce dezamagire!

    • evident ca a fost si este. raportat la altii e incomparabil mai sigur. dar asta nu inseamna ca e infailibil, iar softul ala nu il face oricine si nici nu il gasesti oriunde. si fbi-ul le poate decripta pentru ca au nevoie in anumite spete penale. tin minte ca a fost un scandal acum cativa ani ca nu le pot debloca si la un moment dat au zis ca au reusit si apoi s-a asternut linistea. deci e clar ca pot. dar nu pune mana oricine pe softurile alea.

    • andrei, corect. Cred ca este un sentiment general. Personal, experienta pe care am avut-o si o am cu iOS (IPhone) si cu macOS Big Sur pe Mac este net superioară celei pe care am avut cu alte telefoane, laptop-uri si sisteme de operare. Dar asta nu înseamnă ca nu exista vulnerabilități.

      Citisem articolul asta in Martie pe MIT Technology Review, “Hackers are finding ways to hide inside Apple’s walled garden”, din care citez o idee centrală:
      “Virtually every expert agrees that the locked-down nature of iOS has solved some fundamental security problems, and that with these restrictions in place, the iPhone succeeds spectacularly in keeping almost all the usual bad guys out. But when the most advanced hackers do succeed in breaking in, something strange happens: Apple’s extraordinary defenses end up protecting the attackers themselves.”

    • iOS e prea „closed” pentru mine. Folosesc degoogled CalyxOS pe telefon și Linux pe PC. Îmi place și FreeBSD pe care sunt bazate iOS și MacOS.

  2. Imbinarea tehnicii/inteligentei artificiale cu sursa umana-peste tot si pretutindeni- conduce la adevaratul rezultat-Ofensiva si Defensiva.Bravo!!!Cand te-ai fript in istorie cu nazisti.etc..singurul Prieten este… doar Dumnezeu!

    • Tu iti dai seama ca lauzi o firma privata care a vandut soft de spionaj inclusiv unor regimuri dictatoriale, soft care a folosit la urmarirea de jurnalisti, disidenti etc.? Mai usor cu extazul…

  3. Cel mai bun e tot telefonul ala vechi Nokia…

    • bun la ce? ca niciun telefon care nu e bun la multimedia content nu e util in ziua de azi. ce sa joci pe ala? rama? uita-te si tu ce se joaca astia azi pe ele, ce poze pot face etc etc.