G4Media.ro

Iohannis: Pentru țările din estul UE este foarte complicat să atingem obiectivele…

Iohannis: Pentru țările din estul UE este foarte complicat să atingem obiectivele „Green Deal” / Dorim ca o parte din cheltuială să fie suportată din bugetul european

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la sosirea la Consiliul European, că pentru țările din estul UE este foarte complicat să atingă obiectivele „Green Deal” și doresc ca o parte din cheltuială să fie suportată din bugetul european. Nici propunerea de buget multianual al Uniunii nu este agreată de România și alte țări, astfel că probabil va fi desemnat președintele Consiliului European să elaboreze o nouă propunere.

Președintele a precizat, la sosirea la Consiliul european de iarnă, că pe agendă sunt teme foarte complicate: schimbările climatice și „Green Deal” și bugetul multianual.

„Ambele teme sunt foarte complicate. În ce privește schimbările climatice, se propune spre discuție un obiectiv foarte ambițios – neutralitatea climatică până în 2050. Pentru economiile noastre din partea estică a UE e un obiectiv foarte complicat, care poate fi obținut, dar cu o cheltuială foarte, foarte mare. Noi dorim ca o parte din această cheltuială să fie suportată, evident, și din bugetul european, și din fonduri europene, însă discuția nu va fi simplă deloc și cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește propunerea de buget a președinției finlandeze a Consiliului UE, președintele Iohannis a precizat că propunerea nu convine deloc României.

„Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză. Nouă nu ne convinve din niciun punct de vedere și se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esențiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocați pentru coeziune sunt prea puțini, pentru politica agricolă comună împărțirea banilor și condiționalitățile de asemenea nu ne satisfac. (…) Nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză și cu siguranță vom ajunge să delegăm președintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft pentru buget”, a spus Klaus Iohannis.

Vineri, liderii europeni vor avea o discuție despre Brexit, după alegerile din Marea Britanie.

G4Media.ro a relatat că Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, care a fost respinsă categoric de premierul portughez, în mai multe postări pe Twitter, dar și de ambasadorii celor mai multe state membre, fiind considerată ”părtinitoare” pentru că reprezintă aproape exclusiv poziția Finlandei și a altor patru state considerate radicale anti-coeziune.

Citește integral aici cum afectează România

Foto: Facebook Klaus Iohannis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Adevarul e că – să tai un copac nu e chiar o meserie atunci cand muncesti la negru.
    Daca ai o mașinarie de taiat lemne e evident ca o vei folosi pana vei omorî natura.
    Solutia – bani moca pentru cei care din lipsa de ocupatie taie lemne pentru hoți

  2. @Remarcați că majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene au dus deficitile bugetare ce se apropie de valoarea zero, tăind din privilegiile clientelelor politice, ? Opinați că domnul Johannis anunță că dorește să devină înlocuitori ai clietelelor politicie din statele în care partidele politice au renunțat la clientelele politice, ?

  3. Omul asta chiar nu are niciun consilier care a mai deschis o carte din 2000 incoace? Nu e nimeni pe la Cotroceni sa-i spuna ca n-ar fi o idee rea sa studieze putin care sunt oportunitatile de dezvoltare economica prin retehnologizare la scara masiva dincolo de obligatiile Romaniei stabilite prin tratate internationale pe care le-a semnat de bunavoie, cu stiloul lui?

    Sigur ca bugetul propus de Finlanda e inacceptabil, e propunerea care da start negocierilor, un sport sangeros ca intotdeauna, si pe care o sa o faca ferfenita mai toti. Dar sa te duci chiar cu mana intinsa la Pactul Verde si cu 0 abordare strategica sau cu macar cea mai elementara idee inafara de cersit fonduri (ca sa faci ce anume cu ele?)… Rusinos. Bani vor si Cehia, Polonia, etc, si politicienii lor ii fura la greu, dar macar pe langa se mai implica si in initiative precum consortiul european al bateriilor. Iar daca blocheaza taxonomia verde (alaturi de Franta si Marea Britanie, care stie cine e hegemonul in materie de standarde internationale si pentru tarile din afara UE) pentru „etichetarea” investitiilor o fac cu un scop clar: vor sa investeasca in energia nucleara.

    Daca il intrebam ce e aia taxonomie verde oare stie sa ne explice domnul Iohannis? Noh, la tăţi ni greu, dom’ Preşedinte…

  4. In loc sa bagam capul intre umeri si sa intindem mina dupa bani ar trebui sa combatem direct religia ecologista care face ravagii in vest, in special in Germania, unde, de exemplu, ignoranta lor agresiva – raliind o buna parte a nemtilor – a reusit sa inchida centralele nucleare si sa accentueze astfel utilizarea centralelor pe combustibili fosili (in special pe carbune), de zeci de ori mai poluante.
    Acest Green Deal nu e decit o reactie populista a politicienilor vestici la dorinta corecta, dar neinformata si gresit directionata, a oamenilor pentru sol, aer si apa curate.

  5. Iohannis cu mâna întinsă la Bruxelles, ,,Săru’ mâna boierule ! Dă și mie pentru „Green Deal” , că la București sunt mulți politicieni și bugetari ăia care așteaptă să se îndestuleze de la buget”, ? Probabil că nici grecii și ciprioții nu mai solicită bani de la bugetul UE, în asemenea mod, pentru țările din estul Uniunii Europene, ?

  6. Sa dati un semnal asteptat de oameni, nu de hoti. Macar sa fi fost entuziast relativ la ideile implemenentabile direct in R: impaduriri, inasprirea pedepselor ptcei din mafia padurilor, protectia mediului, eliminarea plasticului din rauri si mari, reciclare, toate acestea cu sprijinul noilor tehnologi, noi joburi si cercetare. Romania are probleme de Evul Mediu, de la canalizare pana la comportamentul si gandirea oamenilor. Chiar sunteti profesor de fizica? Mda, nu aveti timp sa va informati despre ce se intimpla in lume si despre ce spun cercetatorii. Asa spun si studentii – nu am timp – si pica la examen. Sau poate il cititi doar pe TwitterNo1.