G4Media.ro

Investigație Europa Liberă: România cere NATO să trimită mai multe trupe, dar…

sursa foto: G4Media

Investigație Europa Liberă: România cere NATO să trimită mai multe trupe, dar de doi ani nu construiește un pod pentru ca tancurile și militarii să ajungă mai rapid

De când conduce Grupul de Luptă al NATO din România, Franța a investit în baza militară românească de la Cincu, în județul Brașov, peste 80 de milioane de euro. Lideri ai NATO cer României de peste doi ani să construiască un pod județean pe care să aducă, într-un timp mai scurt, tancurile cu care să apere teritoriul național, arată o investigație Europa Liberă. Acum, un tren militar face cinci zile din Franța până la Cincu.

Pe cât de numeroase și intense sunt pregătirile în baza de la Cincu în care se află militarii NATO, pe atât de precare sunt drumurile și podurile către unitatea militară.

De altfel, încă de dinainte de staționarea trupelor NATO în România, nenumărați lideri militari aliați au reclamat starea proastă a drumurilor, căilor ferete și a podurilor din zona Cincu. Pe ele, militarii străini trebuie să transporte camioane cu echipamente, tancuri, mașini blindate și alte lucruri care cântăresc zeci de tone.

Locotenent colonenelul francez Jay Stephane, specialist în logistica tancurilor explică: „Dacă ai nevoie de ceva foarte urgent, poți să transporți ce ai nevoie cu avionul, dar asta are un cost. Trebuie să alegi și să prioritizezi între timp și cost. Un tren, dacă pleacă din Franța, unde este încărcat, face până la Cincu cam patru, cinci zile”.

Militarul spune că reconstruirea podului peste râul Olt, din localitatea Voila, de lângă Cincu, ar ajuta mult trupele franceze dislocate în zonă: „Noi ne așteptăm ca podul din Voila să fie gata cât de repede este posibil pentru că este dificil, e nevoie de mult mai mult timp să ajungi la Voila (fără pod – n.r.). În mod normal, ar trebui ca în 30-40 de minute să ajungi la Voila, dar acum durează două ore și jumătate să ajungi la acest punct cu capabilitățile militare. Costă, durează, e mult mai dificil să faci asta, logistic, dar facem asta”.

Podul de care au nevoie militarii ar trebui construit de Consiliul Județean Brașov. Președintele instituției, Şerban Todorică-Constantin, spune pentru Europa Liberă că podul de la Voila va fi gata cel târziu în această toamnă.

El afirmă că procedurile birocratice pentru începerea construcției au durat mai mult pentru că specialiștii au recomandat refacerea malurilor, nu repararea lor.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pisideaua mereu a făcut jocurile Rusiei de 30 ani, scum e același lucru!

  2. daca tot trimit trupe sa ne apere, io zic sa faca nemtii autostrazi iar englejii poduri iar americanii sa le plateasca ca noi nu prea putem 🙂

  3. Bani la Nato nu dam,decat ce mai ramane asa pe fundul sacului. Cerem trupe,tehnica militara…dar sa le teleporteze aia ca n-avem timp de prostii ca podurile si autostrazile.
    In raport cu Nato suntem exact ca romanii la inundatii: vrem sa stam la carciuma in timp ce ne scot pompierii apa din casa.