G4Media.ro

Investigație BBC: Copii implicați în culegerea de iasomie pentru parfumurile de lux

sursa foto: Pexels

Investigație BBC: Copii implicați în culegerea de iasomie pentru parfumurile de lux

O investigație BBC privind lanțurile de aprovizionare cu parfumuri din vara anului trecut a descoperit că iasomia folosită de furnizorii Lancôme și Aerin Beauty a fost culeasă de minori.

Toate mărcile de parfumuri de lux susțin că au toleranță zero în ceea ce privește munca copiilor.

L’Oréal, proprietarul Lancôme, a declarat că s-a angajat să respecte drepturile omului. Estée Lauder, proprietarul Aerin Beauty, a declarat că și-a contactat furnizorii.

Iasomia folosită în Lancôme Idôle L’Intense – și Ikat Jasmine și Limone Di Sicilia pentru Aerin Beauty – provine din Egipt, care produce aproximativ jumătate din cantitatea mondială de flori de iasomie – un ingredient cheie al parfumurilor.

Cei din industrie ne-au spus că cele câteva companii care dețin multe mărci de lux reduc bugetele, ceea ce duce la salarii foarte mici.

Culegătorii egipteni de iasomie spun că acest lucru îi obligă să-și implice copiii.

BBC a descoperit că sistemele de audit pe care industria parfumurilor le folosește pentru a verifica lanțurile de aprovizionare sunt profund defectuoase.

Raportorul special al ONU privind formele contemporane de sclavie, Tomoya Obokata, s-a declarat deranjat de dovezile prezentate de BBC, care includ filmări sub acoperire în câmpurile de iasomie egiptene în timpul sezonului de recoltare de anul trecut.

„Pe hârtie, ei [industria] promit atât de multe lucruri bune, cum ar fi transparența lanțului de aprovizionare și lupta împotriva muncii copiilor. Dacă ne uităm la aceste filmări, observăm că, de fapt, ei nu fac lucrurile pe care le-au promis.”

Heba – care locuiește într-un sat din districtul Gharbia, în inima regiunii de iasomie din Egipt – își trezește familia la ora 03:00 pentru a începe să culeagă florile înainte ca căldura soarelui să le deterioreze.

Heba spune că are nevoie de ajutorul celor patru copii ai ei – cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani – pentru a ajuta. La fel ca majoritatea culegătorilor de iasomie din Egipt, ea este ceea ce se numește „culegător independent” și lucrează la o fermă mică.

Cu cât ea și copiii ei pot culege mai mult, cu atât câștigă mai mult.

În noaptea în care BBC a filmat-o, ea și copiii ei au reușit să culeagă 1,5 kg de flori de iasomie. După ce a plătit o treime din câștiguri proprietarului terenului, a rămas cu aproximativ 1,5 dolari pentru munca din acea noapte. Această sumă valorează mai puțin decât oricând, având în vedere că inflația din Egipt este la un nivel record, iar culegătorii trăiesc adesea sub pragul sărăciei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...