
Într-o lume care evită conflictele, ne pierdem conexiunile autentice
Dintre subiectele care îi deranjează cel mai tare pe studenții mei din seminarul „Conducând vieți cu sens”, relațiile de familie sunt pe primul loc. Din păcate, modul în care ei gestionează de obicei aceste dificultăți este prin visuri de rupere totală. După cum a spus recent o studentă: „Abia aștept să fiu suficient de independentă financiar ca să-mi pot lăsa familia și bagajul emoțional în urmă”, relatează NBC News.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Această perspectivă reflectă o tendință tot mai accentuată de evitare a conflictelor, care se manifestă în toate relațiile interpersonale — de la ghosting în cuplu sau între prieteni, la „quiet quitting” (și „quiet firing”) la locul de muncă. Desigur, în cazuri de abuz, deconectarea poate fi singura opțiune sigură. Însă, de cele mai multe ori, este o cale de a fugi de munca grea a menținerii unei relații.
Mulți angajați și manageri își doresc să evite ostilitatea necontrolată din online, preferând ca locul de muncă să fie un cocon sigur. Dar evitarea conflictului, chiar dacă aduce un sentiment temporar de control, afectează pe termen lung reziliența, sănătatea mentală și productivitatea. Ar trebui, în schimb, să ne apropiem de conflict — și de rezolvarea lui.
Un sondaj realizat pentru cartea „Fault Lines” a psihologului Karl Pillemer a arătat că 27% dintre americanii de peste 18 ani au tăiat complet legătura cu cel puțin un membru al familiei. Tot mai des, acest lucru se întâmplă prin ghosting, considerat de unii „metoda modernă de a ieși din viața cuiva”.
Teama reală de a fi atacat pentru opinii și lipsa interacțiunilor față în față (amplificată de pandemie) contribuie la pierderea abilităților esențiale pentru rezolvarea conflictelor. În plus, presiunea perfecționismului, așteptările parentale și cultura autoajutorului ne fac să fugim de orice comunicare care ne-ar putea vulnerabiliza.
Și totuși, conflictele respectuoase și rezolvarea lor sunt fundamentale pentru relații sănătoase. Psihiatrii și terapeuții confirmă: conflictele pot apropia oamenii, cresc empatia și reduc stresul. Cei care aleg conștient să rezolve conflicte se simt mai bine în acea zi și chiar în ziua următoare. Uneori, tocmai relațiile complicate ne învață cele mai importante lecții despre noi și ceilalți.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.