G4Media.ro

Întâlnire Aurescu-Kuleba: Ministrul român de Externe i-a solicitat omologului său ca Ucraina…

sursa foto: Twitter/ Bogdan Aurescu

Întâlnire Aurescu-Kuleba: Ministrul român de Externe i-a solicitat omologului său ca Ucraina să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, prilej cu care oficialul român a reiterat sprijinul ferm al Bucureştiului pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, dar şi „solicitarea repetată” ca această ţară să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cadrul întâlnirii, care a avut loc în marja Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din ţările aliate NATO, Aurescu a exprimat solidaritatea României cu lupta poporului şi a armatei ucrainene în războiul de agresiune declanşat de către Federaţia Rusă.

Cei doi miniştri au discutat despre situaţia infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice, cu consecinţe grave, ample, resimţite de populaţia civilă, România depunând eforturi să susţină Ucraina pe acest palier strategic.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua pe linia numeroaselor măsuri adoptate în plan naţional pentru a veni în sprijinul Ucrainei şi al refugiaţilor ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, în sfera dreptului internaţional, precum şi în plan sectorial. De asemenea, şeful diplomaţiei române a reconfirmat angajamentul pentru implicarea României, alături de partenerii occidentali, în susţinerea efortului de reconstrucţie a Ucrainei, arată MAE.

Şeful diplomaţiei române a evocat şi lansarea Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, la nivel de miniştri de externe, cu participarea miniştrilor energiei şi a reprezentanţilor companiilor energetice, în septembrie la Odessa. Cei doi oficiali au agreat organizarea unei noi astfel de întâlniri trilaterale în viitorul apropiat.

De asemenea, Aurescu a amintit deschiderea oficială a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Krasnoilsk, la 10 noiembrie 2022, în prezenţa prim-miniştrilor României, Nicolae Ciucă, şi Ucrainei, Denis Şmîhal. Demnitarul a subliniat importanţa deosebită pe care o prezintă pentru partea română îmbunătăţirea conectivităţii şi racordarea cât mai strânsă a comunităţilor ce trăiesc de o parte şi de alta a frontierei comune, cu efecte benefice în plan social şi economic, precizează sursa citată.

Demnitarul român a evocat şi recenta adoptare de către Parlamentul României, la 23 noiembrie 2022, a Declaraţiei de condamnare a Holodomorului – crimă deliberată de înfometare comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii, în perioada 1932 – 1933.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, încă o dată, sprijinul solid al României pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei şi a amintit abordarea de principiu a ţării noastre privind consolidarea „politicii uşilor deschise” a NATO.

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părţii române ca partea ucraineană să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, Dmitro Kuleba a mulţumit omologului român pentru găzduirea Ministerialei NATO la Bucureşti, la care a fost invitată şi Ucraina să participe, precum şi pentru solidaritatea şi sprijinul constant acordat de autorităţile române poporului ucrainean, exprimându-şi deschiderea pentru aprofundarea cooperării „în spiritul bunei vecinătăţi şi a apropierii ireversibile a Ucrainei de valorile europene”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Atata vreme cat cei care o vorbesc si-o asuma ca limba moldoveneasca, Kulieba si Aiurescu nu au decat sa se invarte peste cap ca titirezul.
    Nu vor fi tocmai ei care sa decreteze ce limba se poate vorbi intr-o tara, sau nu.
    (Oricum, declaratiile celor doi sunt doar de fatada, de aiurit lumea, si nu intentioneaza sa schimbe in bine situatia etniilor, vezi refuzul categoric a Minority Safe Pack din partea Romaniei. Vrajeala ieftina.)

    • Aiureli debitati dvs.! Limba moldoveneasca e tot atat de „adevarata istorico-stiintifico-lingvistic” precum „tinutul secuiesc” in Romania! Poate ca autoritatile romane ar trebui sa se implice si intern, in privinta „inventiilor” provocatoare de tot felul. In rest, fiecare vorbeste ce limba vrea si locuieste unde vrea, important este recunoasterea oficiala si punerea la punct a oricaror initiative cu iz subersiv si daunator adevarului istoric.

  2. Ucraina are dreptate,este limba romană ,moldoveneasca este o Invenție de frica rusofonilor.

  3. Câtă vreme Republica Moldova are trecută în Constituție că ei vorbesc limba „moldovenească” nici Ucraina nu prea are ce face! Întreab-o pe nevasta ta de ce nici acum nu au modificat moldovenii Constituția lor!

  4. Diua tari, doua sisteme, aceeași limba una românească și alta soldoveneasca. În cadrul.limbii romane avem limba soldoveneasca, olteneasca, ardeleneasca, bucovineana, slăbească, bănățeană. Asa ca zic eu nu contează.

  5. Nu exista limba moldoveneasca, exact cum in Belgia, nu exista limba wallona, iar in Austria, nu exista limba austriaca. Exista limba romana, limba franceza, limba germana. Pot exista dialecte, atata tot.
    In alta ordine de idei, ar trebui sa faca mare atentie, comunitatea ucrainiana vorbitoare de limba romana. Pe cei de limba rusa, cei din Lugansk si Donetsk, ii bombardeaza Kievul din 2014 incoace. Democratic, bineinteles.

    • Cei din Lugansk si Donetsk au scos cartile in limba ucraineana din biblioteci si le-au dat foc in strada! Cei din Lugansk si Donetsk recunosc doar pasapoartele rusesti in relatia cu autoritatile locale deci nu poti sa cumperi casa sau masina, nu te poti angaja , nu poti sa ai pensie… Ia gandeste-te ca in Tinutul Secuiesc ar fi valabile numai pasapoartele maghiare!!!!!!

  6. dupa propaganda betîvilor rusi …exista limba olteneasca, limba ardeleneasca, limba maramuresana, limba banateana si multe alte limbi in c.o.uru lui putler….😁😁😁😁😁😁😁😁😁

  7. In anii 70-80, manulalul pentru minoritatile traitoare in Romania se numea „Manual de limba sarbocroata”. Macar limba moldoveneasca exista de sute de ani, oricat ar pretinde miticii ca ocuparea Iasiului schimba ceva. La 1635, Grigore Ureche scoate cartea „Letopisetul Tarii Moldovei”, in care capitolul 2 se numeste „despre Limba noastra Moldoveneasca”.