G4Media.ro

Însărcinatul premierului ungar Viktor Orban anunță că pachetul de legi privind minorităţile…

Foto: Agerpres / Mălina Negrea

Însărcinatul premierului ungar Viktor Orban anunță că pachetul de legi privind minorităţile din România se află deja în pregătire / Declarația de la Cluj pentru autodeterminarea maghiarilor transilvăneni este încă actuală după 30 de ani

Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului ungar Viktor Orban, a declarat marți că ”pachetul de legi privind minorităţile din România se află deja în pregătire”, potrivit agenției maghiare de presă MTI. Nu e clar la ce pachet de legi se referă oficialul de la Budapesta, dat fiind că nici UDMR și nici coaliția de guvernare nu au anunțat un astfel de proiect legislativ.

Katalin Szili a mai declarat în comunicatul citat că Declaraţia de la Cluj, care a formulat cererea de autonomie a maghiarilor din Transilvania, ”este de actualitate şi în prezent”.

În comunicatul remis, marţi, agenţiei ungare de presă MTI, Katalin Szili a subliniat că Declaraţia, adoptată la data de 25 octombrie 1992, care abordează problema naţională, poate fi considerată chiar un crez al maghiarilor din Transilvania, dar, datorită valorilor universale naţionale şi minoritare pe care le conţine, poate fi şi un manifest pentru orice altă comunitate maghiară din afara graniţelor Ungariei, din Bazinul Carpatic.

Din păcate, “putem menţiona şi experienţe amare ale minorităţilor naţionale şi evenimente tragice din trecutul recent, atât în lume, cât şi în regiunea noastră. Aşadar, problema minorităţilor naţionale a reprezentat provocări politice şi sociale serioase nu doar în anii ’90, şi nu doar în România, ci chiar şi astăzi”, a mai spus însărcinatul prim-ministrului ungar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Cineva vrea sa zgândărească relațiile interetnice din România, cu sprijinul AUR, cel mai probabil, pentru ca lumea sa-și ia privirile de la atrocitățile comise de Rusia in Ucraina.

 2. Uite cum vinde PSDNL țara.

 3. Să înțelegem că legile din România le scrie Orban la Budapesta?

 4. 😃😃😃
  Pe mine mă va duce acest element numit Orbán cu zăhărelul….
  Cu mine în nici într-un caz nu va descoperi America!!! Citesc și presa ungurească și sunt foarte mulți cetățeni unguri în contra de politicile sale în special care au mult contact cu Occidentul și UE.

 5. Magiarii din România sunt fideli României. 100%. Virgil Magearu – o dovadă. Moghioroș – alta.

 6. Pretuiti pacea, ca politicul va duce repede la razboi!!
  Si apoi sa va prindem ca urlati….
  In Romania mainsunt si alte etnii si fiecare isi vad de ale lor.
  Pentru integritatea tarii noastre punem mana pe arme!

 7. Pai e si normal daca noi avem lingai ca dulapul de la Cotroceni, maciuca si superbul inegalabilul bode

 8. Daca in programul de guvernare adoptat de Parlament fugureaza ca angajament legislativ „adoptarea, până la finalul anului 2022, a Legii privind statutul minorităților naționale”, cum puteti scrie, totusi, că „nici UDMR și nici coaliția de guvernare nu au anunțat un astfel de proiect legislativ”?