G4Media.ro

INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele…

sursa foto: Pixabay

INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni /  Se prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, precum şi sporirea activităţii în acest sector, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Sa scumpească cat vor nu o sa mai cumpere nimeni.
  Oamenii încă își fac stocuri, încă încearcă să acumuleze mânați tocmai de frica scumpirilor DAR vine momentul când ne vom opri din cumpărături și vom cumpăra doar ce merită cumpărat, ca preț zic.
  Deja în magazine incep să apară din ce in ce mai multe produse la „vanzare accelerată”, dovada că unele produse au atins preturi cu care ies din garanție pe raft.
  Pregătiți-va pt chilipiruri, mai aveți putinică răbdare, cat zic ăștia, 2-3 luni de scumpiri și apoi 2-3 luni de sufocare a visătorilor care împing irațional la preturi și 😃 . . la atac!!

  • Corect. Parcă și black friday-ul asta a fost mediocru.

  • Daca te referi la produse alimentare, sa stiti ca am observat ca in ultima vreme multe magazine prefera sa doneze produsele decat sa ofere un discount substantial. Oferte de gen preturi la jumate pentru produse care expira peste o saptamana, sau oferte soc de -90 la suta pentru produse care expira peste o zi sau doua nu am mai vazut de anul trecut. Cat despre haine sau incaltaminte, sa stiti ca este loc destul in depozite.

 2. 🤣🤣🤣
  Pai aici cresc prețurile rapid… dincolo zice ca inflația a ajuns la prag maxim deci creșterea va fi minima de acum. Petrolul este la 82$barilul…nimeni nu mai cumpara în imobiliare, crypo e praf…CINE PAULA MEA SUNT ACEI MANAGERI ROMÂNI???

 3. Bai,patroni i.becili si calici,buzunarele romanului sunt goale,degeaba urci preturile la cer!unele s-au scumpit cu 500 la suta!motivul?