G4Media.ro

Inițiativa USR privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost scoasă de…

Inițiativa USR privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost scoasă de pe ordinea de zi a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, unde trebuia dezbătută și votată

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis joi dimineața să scoată de pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului propunerea legislativă a USR care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, propunerea de eliminare a inițiativei a fost făcută de PSD, iar decizia a fost luată inclusiv cu voturile PNL, UDR și Pro România.

”Au inventat tot felul de motive, precum acela că nu putem supune în aceeași zi la vot o inițiativă de abrogare a pensiilor speciale și una de impozitare a lor”, a explicat unul dintre participanții la ședința BPR pentru G4Media.ro.

În schimb, la plenul reunit va fi supusă din nou dezbaterii și votului legea adoptată ieri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

Motivul pentru care acest proiect va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului este acela că el se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor speciale – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus miercuri liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Înregistrată în Parlament în urmă cu aproape trei ani, în septembrie 2017, propunerea legislativă a USR de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost blocată sistematic, fiind împiedicată să ajungă la dezbatere și vot final.

Sute de foști senatori și deputați primesc pensii speciale cuprinse între 2.000 și 12.000 de lei pe lună

Un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an, se arată în răspunsurile furnizate de Parlament la solicitările G4media.ro la începutul acestui an. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

Pensiile speciale ale deputaților

Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților la solicitare G4Media.ro, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei.

Practic, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei.

  • ”În evidenţele Camerei Deputaţilor, la data de 01.01.2020 figurează un numar de 542 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza  Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul totalul al indemnizaţiilor pentru luna decembrie 2019, plătite în data de 15.01.2020 a fost de  2.768.947 lei”, se arată în răspunsul transmis G4Media.ro.

Pensiile speciale ale senatorilor

La acceași solicitare, Senatul a transmis că are în evidențe 227 de foști senatori care primesc pensii speciale. Cea mai mică pensie, plătită pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni, este în cuantum de 2.883 de lei pe lună. Cea mai mare pensie specială a unui senator, pentru 3 mandate de câte 4 ani, este de 12.167 de lei pe lună.

Senatul cheltuiește lunar 1.719.173 de lei cu pensiile speciale. Anual, cheltuielile sunt de 20.630.076 de lei.

Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor și deputaților (vezi articolul 49 al legii 96 din 2006).

Documente:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Pensiile parlamentarilor vor întra sub aceeași decizie cu cea a procurorilor.

  2. Acești nesimțiții , aroganți nu fac cetrebuie să facă până nu or face pe ei de furia poporului care nu ma. suportă mai animale de pradă ce santeti (hienele națiuni).Vine, vine, vine …, calcă totul în picioare și pe voi escrocilor..

    • Iar PNL acuza USR intr-una ca nu este loaiala in lupta dreptei impotriva PSD !

      PS. In momentul de fata PNL exerseaza un fel de coabitare la putere cu PSD, ceva a la 2007 cand Tariceanu, nu putea trece decat legi agreate de PSD iar liberalii, dupa ce scapasera de PDL din guvern devenisera o anexa a PSD !

      PPS. In aceste conditii devine de-a dreptul obscena pretentia liberalilor ca USR sa le sara in ajutor de cate ori au nevoie ei, dar cand e vorba de un proiect al USR care ar deranja cat de putin interesele liberale, atunci useristii sa fie lasati balta fara nicio problema !

      PPPS. Liberalii gandesc colaborarea cu USR cam asa : „Ne-am intalnit hotu’ cu prostu’, hai la drum impreuna ca o sa-mi fie bine mie !”

    • Pentru a zdrobi mentalitatea că politica e o meserie din care câştigi bani mulţi trebuie ca populaţia care mai iese la protest să ceară partidului dominant respectarea promisiunii 6-10 % la EduCultură, pentru a se forma cadre mai competente.

  3. Iar PNL acuza USR intr-una ca nu este loaiala in lupta dreptei impotriva PSD !

    PS. In momentul de fata PNL exerseaza un fel de coabitare la putere cu PSD, ceva a la 2007 cand Tariceanu, nu putea trece decat legi agreate de PSD iar liberalii, dupa ce scapasera de PDL din guvern devenisera o anexa a PSD !

    PPS. In aceste conditii devine de-a dreptul obscena pretentia liberalilor ca USR sa le sara in ajutor de cate ori au nevoie ei, dar cand e vorba de un proiect al USR care ar deranja cat de putin interesele liberale, atunci useristii sa fie lasati balta fara nicio problema !

    PPPS. Liberalii gandesc colaborarea cu USR cam asa : „Ne-am intalnit hotu’ cu prostu’, hai la drum impreuna ca o sa-mi fie bine mie !”

  4. Ei, și uite cum își dau mâna borfașii de la PSD și PNL pentru a-și proteja un privilegiu. Și uite cum pricepem de ce impozitarea pensiilor speciale s-a decis de la 7.000 de lei și nu mai jos, tocmai pentru a nu fi afectate pensiile speciale ale acestor borfași. Aceiași hoți împărțiți în două găști politice, care se scandalizează pe proiecte care nu vizează interesele lor, dar pentru cele care le vizează propriile scopuri și privilegii își dau mâna fără scrupule. Pentru ce iau parlamentarii pensii speciale? Pentru că ei fac legile. Bravo jegurilor! PSD+PNL=același scop, totul pentru ei și camarila de partid, praful pentru țară și cetățeni!

  5. Inca o dovadă că PNL = PSD = ALDE = UDMR = H o ț i

    PNL e doar o gașcă PSD vopsită în galben!

  6. USL trăiește! Aceeași gașcă transpartinică pusă doar pe căpătuit

  7. Pensiile speciale nu sunt pensii. Era de bun simt ca toate pensiile speciale sa fie anulate dar PSD inca mai controleaza parlamentul.
    Acea impozitare poate fi eliminata la primele masuri de relaxare fiscala.

  8. Banditi ordinari !

  9. Bravo USR,rusine mare PNL, care a pactizat cu PSD cind e vorba de interesul personal!
    Legea care s-a dat este praf in ochii alegatorilor.Cu aceasta lege nu se taie decât varful varfului aisbergului,si se pastreaza privilegiile castelor de bugetari.
    De ce nu se recalculeaza toate pensiile in baza principiului contributivitatii?
    Cei care au salarii mari, vor beneficia conform acestui principiu de pensii mari, si nu vor fi contestate de nimeni.
    Concluzia este ca nimeni din clasa politica nu vrea acest lucru.
    Unde esti tu Rareș Bogdan sa ne mai tii lectii de patriotism si democratie?
    Vorba bancului:”La Bruxelles maria ta !”