G4Media.ro

Inflație de spitale regionale pe hârtie: Un proiect de lege semnat de…

Inflație de spitale regionale pe hârtie: Un proiect de lege semnat de 60 de senatori prevede construirea unui spital militar regional în județul Constanța

Un proiect de lege semnat de 60 de senatori de la PSD, USR, UDMR, ALDE, PMP și independenți prevede construirea Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu”, în județul Constanța.

Conform proiectului depus la Senat, Spitalul Militar Regional „Mihail Kogălniceanu” va fi construit în județul Constanța. Ministerul Apărării Naționale (MApN) va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții. Spitalul va face parte din rețeaua sanitară proprie a MApN.

Guvernul va stabili amplasarea și documentațiile tehnico – economice necesare realizării spitalului. Obiectivul de investiții Spitalul Militar Regional „Mihail Kogălniceanu” se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din credite externe și fonduri europene, mai prevede proiectul.

De asemenea, Guvernul va stabili anual sumele care se alocă pentru finanțarea acestui obiectiv.

În expunerea de motive, semnatarii menționează, printre altele, că sectorul sanitar se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi; adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate curente este în multe cazuri imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcția unor clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă a unor spitale; în spitalele vechi cu circuite deficitare, controlul infecțiilor nosocomiale este deficitar, cu impact asupra siguranței pacientului; dotarea cu echipamentele necesare este încă departe
de standardele din țările europene avansate, și deseori distribuția echipamentelor în profil teritorial
este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi.

Semnatarii explică faptul că au ales județul Constanța pentru construirea acestui spital deoarece Constanța este județul cu cel mai mic număr de spitale, nu are un spital municipal, nu are un spital de copii, nu are un spital materno-infantil. Totodată, medicina militară constituie un element vital de sprijin al militarilor români în misiunile încredințate pe timp de pace sau război.

În plus, Spitalul Militar de Urgență „Alexandru Gafencu”, cel care deservește, cu un număr total
de 200 de paturi, județul Constanța, a împlinit pe 13 septembrie anul acesta 188 de ani. Este una
dintre cele mai vechi instituții de acest fel din țară, atestat documentar ca entitate medicală din 1882 și înființat oficial de către Ministerul de Război în 1919.

Inițiatorii subliniază și importanța strategică a unui astfel de spital în județul Constanța.

Sursa foto: Pexels.com

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Spitale fara numar!
  Autostrazi fara numar!
  Doar pe hartie!
  Senatori cata frunza si iarba!
  La fel derutați!
  Consumatori de bani publici.
  Hrănesc poporul cu iluzii!

 2. Fratii micula au primit aproape o jumatate de miliard de euro. Pe bune. In conturi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.