G4Media.ro

India va lansa în septembrie o misiune spaţială care va studia Soarele

Photo by Arun SANKAR / AFP

India va lansa în septembrie o misiune spaţială care va studia Soarele

Primul observator al Indiei care va fi plasat în spaţiu cu scopul de a studia Soarele va fi lansat pe 2 septembrie, a anunţat luni agenţia spaţială a acestei ţări, informează Reuters, citată de Agerpres.

Anunţul, făcut prin intermediul unui mesaj publicat pe reţeaua de socializare X (cunoscută până de curând sub numele de Twitter), intervine la doar câteva zile după ce India a devenit prima ţară din lume care a plasat cu succes un vehicul spaţial la polul sudic al Lunii, o regiune până acum neexplorată.

Misiunea indiană Chandrayaan-3 a atins obiectivul aselenizării în siguranţă în regiunea polului sudic al Lunii, a anunţat miercuri Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO).

Reuşita Indiei este considerată crucială pentru explorarea selenară, propulsând ţara în rândul puterilor spaţiale, la doar câteva zile după ce o sondă rusească similară s-a prăbuşit pe satelitul natural al Pământului.

Doar URSS, Statele Unite şi China au reuşit aselenizări controlate.

Acesta a fost cea de-a doua tentativă a Indiei de a aseleniza în mod controlat şi vine la doar câteva zile de la eşecul misiunii Luna-25 a Rusiei.

Misiunea Chandrayaan-3, care înseamnă „vehicul lunar” în sanscrită, a aselenizat în jurul orei 12:30 GMT în apropierea Polului Sud al Lunii, o regiune puţin explorată.

În 2019, misiunea Chandrayaan-2 a ISRO a desfăşurat cu succes un modul de aselenizare, însă sonda sa s-a prăbuşit cu puţin timp înainte de a ajunge pe Lună.

Dezvoltată de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO), misiunea Chandrayaan-3 include un modul de aselenizare numit Vikram, care înseamnă „curaj/valoare” în sanscrită, şi un robot mobil, numit Pragyan („înţelepciune”, în sanscrită) pentru a explora suprafaţa Lunii.

Sonda indiană a trebuit să facă cinci sau şase orbite eliptice în jurul Pământului pentru a câştiga viteză, înainte de a fi trimisă pe o traiectorie selenară cu durata de o lună.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează