G4Media.ro

Încă un atac din PNL la ministrul Stelian Ion. Cristian Băcanu: Sunt…

Încă un atac din PNL la ministrul Stelian Ion. Cristian Băcanu: Sunt totuşi deputat şi atunci când lansez o întrebare către un Ministru, nu o fac spre a primi adrese care nu oferă informațiile solicitate

Deputatul PNL Cristian Băcanu, fost secretar de stat la ministerul Justiției în mandatul lui Cătălin Predoiu, îl critică pe actualul ministru Stelian Ion pentru că nu ar fi realizat un proiect de informatizare în domeniu.

Atacurile liberalilor la Stelian Ion vin după ce președintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit miercuri de activitatea acestuia, iar G4Media.ro a scris că șeful statului vrea remanierea ministrului de la USR PLUS.

Băcanu îl critică pe Ion pentru că nu ar fi elaborat caietul de sarcini pentru proiectul Ecris V şi al dosarului electronic, dar și pentru că i-ar fi răspuns evaziv la o interpelare parlamentară.

Postarea integrală a lui Băcanu pe Facebook:

”Nu, domnule Ministru Stelian Ion, nu asa!
Anul trecut, pe 18 noiembrie, anunțam deblocarea proiectului Ecris V şi a dosarului electronic şi, totodată, faptul că fusese semnată şi cererea de finanțare pentru fonduri europene. Proiectul are ca scop modernizarea și adaptarea sistemului electronic de management al cauzelor (ECRIS) pentru a răspunde actualelor nevoi ale sistemului judiciar şi pentru a îi ajuta pe justițiabili.
Vorbim despre un proiect de aproximativ 26 milioane de Euro, mare parte fonduri europene nerambursabile pentru care semnasem cererea de finanțare pe 16 noiembrie împreună cu toată documentația necesară. Inutil să spun câtă nevoie este în sistem de digitalizare, cu atât mai mult cu cât am promis cu toții debirocratizare.
În decembrie 2020, când am plecat din Ministerul Justiției, lăsasem un calendar bine stabilit pentru implementare: primul pas consta în realizarea caietului de sarcini pentru licitație până în luna februarie. Respectarea termenelor este vitală pentru absorbția banilor europeni, nu-i aşa? Le-am promis atunci colegilor de la tehnic că voi urmări proiectul din Parlament şi m-am ținut de cuvânt.
Spre marea mea uimire, proiectul nu a reprezentat o prioritate pentru actualul Ministru al Justiției. La începutul verii am transmis o interpelare domnului Ministru, solicitând informații cu privire la stadiul de implementare. Nu mică mi-a fost mirarea când am primit un răspuns evaziv şi neclar (documentele sunt publice), lucru pe care îl consider greu de acceptat – sunt totuşi deputat şi atunci când lansez o întrebare către un Ministru, nu o fac spre a primi adrese care nu oferă informațiile solicitate. Nu cer informații spre a mă afla în treabă. Am fost aşadar nevoit să transmit o nouă interpelare.
Am aflat de curând că nici acum nu este finalizat caietul de sarcini, lucru care mă revoltă; riscăm să pierdem finanțarea şi să îi dezamagim atât pe justițiabili cât şi pe profesioniştii dreptului.
Dacă nu avem caiet de sarcini, este evident că licitația nu este lansată; digitalizarea poate să aştepte. Tot parlamentul să fie de vină? Vă spun sincer, sunt dezamăgit unele lucruri din activitatea Ministerului. Vorbesc despre un Minister pe care îl cunosc foarte bine şi care are un rol determinant în realizarea unui serviciu public crucial – actul de justiție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Cine plm mai e si asta…

    • unul din aia care timp 30 de ani au nenorocit o natie si dintr-o data este foarte interesat de tarisoara ROMANICA EDUCATA NORMALA

      e unul ca ala de era ingrijirat de industria armamentului dupa ce doi colegi au fost eliminati de la papat banul public

  2. Ăsta e ăla care a pierdut in fața lui Flore și Piedone la primaria S5.
    Toți au idei de pe margine, toti vor bani pentru proiecte… doar gura e de ei.
    Are cineva un link cu posturi disponibile in IT la stat? Din alea de Manageri, nu muncitori cu kilobytu’.
    Le e frica sa aduca vorba de câți bani se cheltuiwsc la stat in IT pentru niste rezultate apatice (nici acum nu stiu cîți functionari sunt)

    • dragosele, pe site-ul Ministerului de finante gasesti, cumulat, cati functionari sunt…adica aia care sunt platiti de la buget, armata, servicii, functionarime, profesori, sanatate, militieni etc.
      La capitolul IT e varza cu carne la stat, cand se organizeaza concursuri, nu vine nimeni…sunt asimilati IT-istilor si aia de intind cabluri, sau instaleaza o imprimanta sau un soft, oameni bunicei sunt pe la judecatorii si parchete, asta sunt platiti aproape de pretul pietei, plus STS sau Servicii, aia nu pleaca, sunt legati 10 ani de contractul de scolarizare….pe zona IT e varza la stat, nu au oameni….Cat despre ce spune Bacanu, are perfecta dreptate, in calendarul proiectului, pana acum trebuia sa fie licitatia in evaluare…dar asta nu a lansat-o, Stelica e varza ca jurist, ca manager e catastrofal….pentru Ecris a fost proiect predefinit, psdistii nu au dorit transparenta, au ignorat linia de finantare, dar Predoiu s-a implicat pe zona asta…e o surpriza neplacuta acest Stelian Ion…nu el ca persoana, e mic intelectual, dar partidul trebuia sa-l impinga de la spate..dosarul electronic e un pas mare inainte pentru justitiabili, dar Stelica nu-i primeste in audienta pe aia de la proiecte, au apelat si ei la un fost Secretar de stat, poate se trezeste ministru…..Stelica sta inchis in birou cu ai lui consilieri, niste habarnisti, discutia principala e ce sa puna pe facebook…voi stiti ca astia au intrebat, la preluarea mandatului, ca de ce pagina de facebook a Ministerului nu e promovata pe retele?

    • Prefer sa aflu de la ITM

    • @PR la maxim: Habar nu aveti!
      Cifra aia de ~1,2 MIlioane angajati afiisata de Ministerul de finante NU cuprinde TOTI angajatii la stat, o recunoaste chiar MInsiterul de finante, postez mai jos alt comentariu!
      Violeta Alexandru, 14 Aprilie 2020, economica.net: „Începe recensământul bugetarilor. Ministrul Muncii anunţă că vrea să AFLE câte persoane sunt PLATITE de statul român.
      Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat luni seara că începe un demers de înrolare a tuturor angajaţilor plătiţi/angajaţi de statul român (direct sau sub forma patronatului) în REVISAL, scrie Agerpres.
      „Am comunicat Inspecţiei Muncii decizia mea de a începe acest proiect ambiţios, pe care o să îl urmăresc, etapă cu etapă.
      Acum în REVISAL sunt 1,4 milioane de angajaţi contractuali (prin contract de muncă) la entităţi „de stat”.
      „De stat”= instituţii publice sau entităţi private controlate de stat. REVISAL/REGES + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000.
      La Ministerul Finanţelor este o situaţie foarte utilă: Posturi ocupate în sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000).
      Toate aceste date sunt utile, dar trebuie să avem o singură sursă, interogabilă şi actualizată constant cu toate informaţiile necesare care să ne dea imaginea totală a celor care muncesc.
      Conform ultimului raport de guvernanţă corporativă, legislaţie parţial anulată de Partidul Salvaţi Deţinuţii (ca să pierdem urma acestor entităţi) Administraţia centrală e proprietara a 225 de întreprinderi care însumează 180.000 de angajaţi, iar administraţia locală e proprietara a 1.250 de întreprinderi care însumează 100.000 de angajaţi.
      Acestora li se adaugă peste 135.000 de funcţionari publici şi circa 9.000 de demnitari (7.000 sunt doar primarii şi viceprimarii celor aproape 3.300 de localităţi)”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
      Potrivit acesteia, în REVISAL/REGES nu se regăsesc structurile „militare”, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Pază şi Protecţie, serviciile secrete.
      „Nici persoanele angajate prin contract de management prin şi mandat de reprezentare şi, personal, nu văd de ce nu ar fi. Ca să ajung acolo unde mi-am propus, anume ca REVISAL/REGES să devină Registrul Electronic al Forţei de Muncă Angajate (REFORMA) din România şi care să cuprindă şi sistemul privat, dar şi pe cei plătiţi, într-o formă sau alta, din bani publici nu va fi uşor. Sunt LEGI de schimbat. Mai este şi o schimbare de mentalitate. România nu ştie, cu certitudine, cine e angajat şi mai ales câte persoane plătim din bani publici. Trebuie muncit şi pus la punct un unic punct – sursă pentru toate date despre forţa de muncă din România. M-am decis să mă apuc de treabă. Şi aici”, a explicat ministrul Muncii.
      Aceasta a adăugat că toţi angajaţii din România, toţi funcţionarii, toţi demnitarii, toţi cei cu contracte de management, toţi cei cu mandate de reprezentare indiferent de unde, de cine şi cum sunt plătiţi VOR fi în această evidenţă.”

      Vor fi la sfantu asteapta!
      Haos bine pus la punct: chiar ei NU vor sa aflam CATI angajati sunt platiti din BANII publici, ca ne vom ingrozi cata clientela taie frunze la caini prin birourile Institutiilor publice!
      Postez mai jos DOVADA!

    • @PR la maxim: Iti spune clar Minsiterul de finante ca NU STIE cati Angajati sunt platiti din BANI Publici si nici CATE Institutii publice exista in Romnaia!
      Numara-le, daca te intereseaza, ne sfatuieste Ministerul de finante!
      DIGI 24: „Statul la Stat. Povestea funcționarului care nu a vrut să scrie manual un cod de 12 cifre.
      19.02.2020.
      Ca să vedem cât de eficient e aparatul de stat ar trebui să vedem în primul rând câte instituții publice plătite de la buget există la ora asta în România. Am încercat să aflu răspunsul chiar de la sursă.

      Prima OBSERVATIE socanta… STATUL roman NU știe ce resurse are la nivel de instituții, CATE agenții și autorități, și mai ales CATI angajați în fiecare.

      Ministerul Finanțelor Publice ne spune că știe doar câți bani ajung către fiecare instituție pe care o finanțează. Mai departe, cât cheluiește fiecare minister, de exemplu, cu instituțiile din subordine și cu angajații din aceste instituții sunt detalii necunoscute pentru Ministerul de Finanțe.

      Care ne precizează în răspunsul OFICIAL pentru Digi24 că „NU dispune de astfel de informații”.

      Ce știm însă de la Ministerul Finanțelor, este doar că ponderea cheltuielilor cu salariile angajaților publici, din cheltuielile totale, crește constant.

      De la 19,6 în 2013, la 26,4% trei ani mai târziu, în 2016, iar anul trecut au ajuns la 27,7%.

      Asta înseamnă aproape 10% din Produsul intern brut, adică 102,3 miliarde de lei Cheltuieli de personal.
      Iar estimările pentru anii următori spun că vor ajunge peste 124 de miliarde de lei.
      Sunt foarte mulți bani, și ne întrebăm firesc, unde se duc?
      Păi îi găsim în salariile, care au crescut constant în aparatul de stat. Acolo unde în medie se câștigă mai mult cu 65% față de sectorul privat.
      Ce e impresionant abia acum vine: sunt 783.000 de oameni în administratia centrala si 272.000 în administrația locală. Mai mult de 1 milion de oameni!
      Câți dintre aceștia oferă servicii publice de calitate, câti servesc interestul cetățeanului și câți dintre ei pur și simplu „stau lastat” și se bucură de un loc călduț, nu știe nimeni.
      Mai mult, nici noi și nici Statul roman NU știm CATE Instituții degeaba care toacă banul public avem în România.
      În RASPUNSUL său Ministerul de Finanțe ne invită să căutăm și să numărăm singuri fiecare agenție, autoritate, sau instituție subordonată fiecarui minister în parte.
      Și chiar asta vom începe să facem în proiectul nostru editorial: vrem să-i găsim pe cei care se ocupă cu Statul lastat.”

      Cati ANGAJATI plateste Romania din BANI publici, dle @PR la maxim??!!!

  3. Asta ori nu știe sa citească ori are Alzheimer .
    Ii recomand comunicatul ministerului de justiție din 03 Martie.

  4. Domnul Bacanu a fost mana dreapta a domnului Predoiu la Ministerul Justitiei 1 an de zile si nu a facut nimic. Nu a desfiintat nici SIIJ, nici macar nu a initiat asta si nici alte reusite nu a avut. L-a tradat pe stapanul lui politic Orban, a pierdut alegeri in serie la Sectorul 5 si acuma incearca sa se afirme pe Facebook? Domnule Bacanu, nu aveti deloc obraz chiar daca sunteti tanar.

  5. Nu mai băgați în seamă toți loserii politici. Omul ăsta a pierdut lamentabil cursa de la primărie. Deci politic este un pierzător. Nu merita băgat în seamă.

  6. ” sunt totusi deputat ” cu asta ai zis tot !

  7. CE VORBESTI parlamentarule, O PUNETI DE UN TAP ISPASITOR !

    HAI CA NU MAI E MULT SI MERGETI TOTI SA-I PUPATI GHIULUL LUI dragnetti…

    SINGURUL PROIECT AL VOSTRU PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  8. deci daca esti deputat meriti tratament preferential

  9. Acest domn Bacanu pe care NU l-au votat nici PNListii(a pierdut alegerile la sefia PNL Sector 5 in 2 Iulie 2021 in fata lui Dan Meran!!) se da mare si tare, desi el DIRECT nu a candidat niciodata in fata alegatorilor!
    Bacanule, ia sa te vad candidand DIRECT, NU pe lista, in fata alegatorilor ROMANI, ca nu te stie nimeni, esti un biet NO NAME din „tabara castigatoare”!

    • A candidat la primăria sectorului 5… și a luat bătaie de la fucking piedone :)) Abia ulterior l-au pus pe lista pentru parlament, alături de alți looseri, ca să nu rămână pe dinafară.

  10. Domnule deputat ,

    In tara asta traiesc sute de mii de cetateni simpli care primesc de la autoritati raspunsuri ce nu contin informatiile solicitate . Raspunsurile sint redcatate doar pentru a fi bifata trimiterea lor .

    Daca cetateanul merge la procurori sa reclame primeste risete in nas ……

  11. Cea mai mare greseala a USR-ului ar fi desfiintarea SS prin ordonanta de urgenta. Imediat ar sari penelistii ca arsi, ca nu se face asa… etc. Convenabil pentru ei e sa stea romanii la cozi pe la vama cu lumea libera. Colegii lor sa poata fura in nestire…