G4Media.ro

În Spania, extrema dreaptă intră la guvernare în a cincea regiune

Sursa: Facebook

În Spania, extrema dreaptă intră la guvernare în a cincea regiune

Partidul de extremă dreapta Vox va intra în guvernul unei a cincea regiuni spaniole, Murcia, în cadrul unui acord de coaliție cu Partidul Popular (PP), au anunțat luni, 4 septembrie, cele două formațiuni. PP a ieșit pe primul loc în această regiune din sud-estul Spaniei la alegerile regionale din 28 mai, dar fără a obține majoritatea absolută. În ultimele săptămâni, s-a angajat în negocieri delicate cu partidul ultranaționalist pentru a evita un nou scrutin local, potrivit Le Figaro.

Cele două partide au căzut în cele din urmă de acord să formeze un guvern de coaliție condus de președintele demisionar al regiunii, Fernando López Miras (PP), în timp ce Vox se va ocupa de Securitate și Lucrări Publice și va avea funcția de vicepreședinte al regiunii. „Este un acord generos pentru ambele părți”, chiar dacă atât Vox, cât și PP „au trebuit să renunțe la unele dintre cererile lor inițiale”, a subliniat luni, în cadrul unei conferințe de presă, Joaquin Segado, președintele grupului parlamentar al PP din adunarea regională.

Eșecul stângii

Acest lucru va face posibilă formarea „unui guvern puternic, a unui guvern stabil”, în ciuda „diferențelor de abordare în multe chestiuni”, a insistat José Angel Antelo, șeful Vox în regiunea Murcia și viitor vicepreședinte al acestei regiuni. Acest acord ridică la cinci numărul regiunilor spaniole guvernate de o coaliție de dreapta-extremă-dreapta, după Castilla y León anul trecut și Valencia, Extremadura și Aragon, unde au fost încheiate acorduri în urma alegerilor din 28 mai.

Acest scrutin, marcat de o înfrângere a stângii, l-a convins pe premierul socialist Pedro Sánchez să convoace alegeri generale anticipate pentru 23 iulie, în care partidele de stânga au reușit o „remontada”, dar nu au reușit să obțină o majoritate clară. Partidul Socialist s-a clasat pe locul al doilea, cu 121 de locuri față de cele 137 ale Partidului Popular, dar, în mod paradoxal, are mai multe șanse de a forma un guvern decât PP, datorită sprijinului acordat de numeroase partide regionaliste. Pe lângă cele cinci regiuni din 17 în care PP și Vox au parafat o alianță de guvernare, cele două partide au ajuns la acorduri în aproximativ zece mari orașe spaniole. Aceste pacte au fost criticate pe scară largă, în special de stânga.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...