G4Media.ro

În Rusia a decedat al doilea medic din spitalul în care a…

În Rusia a decedat al doilea medic din spitalul în care a fost tratat opozantul Alexei Navalnîi: A suferit un AVC în decembrie, dar a murit săptămâna trecută. La începutul lui februarie, un alt medic din acest spital a murit „subit”

Într-un interval de câteva săptămâni, decesul unui al doilea medic de la spitalul unde a fost internat opozantul rus după otrăvire ridică întrebări. La Omsk, în Rusia, şeful secţiei de traumatologie şi ortopedie a spitalului în care a fost tratat Alexei Navalnîi pentru otrăvire în august 2020 a decedat vineri, 26 martie, relatează Radio Europa Liberă.

„Ajişev Rustam Gabbasovici a decedat prematur”, a declarat conducerea spitalului. Or, la începutul lui februarie, un alt medic al lui Alexei Navalvîi a murit de asemenea „subit” în acest centru medical din Siberia. Serghei Maximişin, în vârstă de 55 de ani, era adjunctul medicului şef de 28 de ani în acest spital din Omsk.

Ca şi la primul deces, spitalul din Omsk a anunţat într-un comunicat că Ajişev Rustam a decedat „brusc”. Medicul „a fost victima unui AVC în decembrie şi a decedat vineri”. El lucra de 30 de ani în acest spital. Pe site-ul său de internet, directorul i-a adus un omagiu: „Era un medic talentat, un conducător responsabil, un om cu înalte calităţi morale şi etice”, a subliniat el, precizând „un devotament fără limite pentru profesie, compasiune şi înţelepiune”.

Aceste două decese survin când cazul Alexei Navalnîi a devenit foarte politic. Medicii care s-au apropiat de opozantul rus par a fi supravegheaţi îndeaproape de autorităţi. Dispariţia a doi dintre medicii săi în decurs de câteva luni ridică de altfel întrebări în anturajul opozantului lui Putin. După decesul lui Serghei Maximişin în februarie, Leonid Volkov, şeful statului major al opozantului, a declarat la CNN că medicul „ştia mai multe ca oricine despre starea lui Alexei”. „Deci nu pot înlătura posibilitatea unui act criminal”, a adăugat el.

Miercuri, 3 martie, Rusia a afirmat că un sindicat al medicilor este considerat „agent al străinătăţii”. Anterior, în noiembrie 2020, medicul şef al spitalului din Omsk, Alexandr Murahovski, a fost promovat ministru regional al sănătăţii, după ce şi-a dat sprijinul Moscovei. Acest medic a susţinut că nu a găsit nicio urmă de otravă în organismul lui Alexei Navalnîi şi s-a opus transferului lui la Berlin.

Pe Twitter, opozantul rus de 44 de ani a reacţionat violent la această promovare a lui Alexandr Murahovski. „Ascensorul social al lui Putin. Minţi, falsifici rezultatele analizelor, eşti gata să serveşti şefii în orice fel şi obţii o recompensă, o promovare”. Încarcerat de la începutul lui martie într-o colonie penitenciară, la Pokrov, la 100 km de capitala rusă, apropiaţii săi sunt îngrijoraţi acum pentru sănătatea sa, neputând să-l viziteze.

Sursa: Le Figaro / Autor: Ségolène Ginter d’Agrain / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pentru ca n-au ascultat „vocea ratiunii”. Tovarasului Putin nu-i plac astfel de atitudini.

  2. Bun, si ce incercati sa sugerati, G4media?

  3. se moare la ca Sectia 16

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.