
Importurile de îmbrăcăminte din China în SUA au scăzut în mai la cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani, pe fondul escaladării războiului comercial
Importurile de îmbrăcăminte din China au scăzut în luna mai la cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani, fiind cu peste jumătate (52%) mai mici față de aceeași perioadă din 2024, pe fondul tensiunilor tarifare tot mai mari dintre Washington și Beijing, tensiuni care între timp au dus la un armistițiu comercial provizoriu, conform WWD.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Pentru prima dată în ultimele decenii, cota Chinei din importurile de îmbrăcăminte pe piața americană a scăzut sub pragul de 10%. În luna mai, acest gigant al producției a reprezentat doar 9,9% din totalul importurilor de îmbrăcăminte, o prăbușire semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când China avea o cotă de 19,9% din toate produsele vestimentare aduse pe piața americană.
Datele din luna mai, adunate de profesorul Sheng Lu de la Universitatea din Delaware, specializat în modă și studii despre îmbrăcăminte, folosind statistici de la Comisia Americană pentru Comerț Internațional (USITC), arată că nivelul tarifelor aplicate produselor de modă (în special taxele ridicate aplicate bunurilor de origine chineză) a atins cote nemaiîntâlnite în epoca modernă.
Ca urmare a regimului de tarife reciproce impus de administrația Trump, tariful mediu pentru importurile de îmbrăcăminte în SUA a urcat în mai la 23,8%, față de recordul anterior de 20,8% din aprilie (și mult peste media de 13,9% din mai 2024, sau 14,7% în ianuarie 2025, înainte de începerea celui de-al doilea mandat prezidențial).
Previzibil, China a fost cea mai afectată de aceste măsuri timp de câteva săptămâni, în urma valului de amenințări reciproce cu tarife între președintele Donald Trump și oficialii comerciali chinezi. Pe 9 aprilie, președintele a stabilit o taxă vamală de 145% pentru produsele de origine chineză, o măsură fără precedent, care a fost anulată pe 12 mai, când oficiali ai administrației americane au călătorit la Geneva pentru a negocia cu omologii chinezi o înțelegere ce a redus semnificativ taxele de ambele părți.
Această creștere a tarifelor a avut ca efect reducerea drastică a importurilor de îmbrăcăminte din China, dar cele care au intrat totuși pe piața SUA în luna mai au fost taxate în medie cu un tarif record de 69,1%, față de 55% în luna anterioară, 37% în martie și 22,1% în ianuarie. Sheng Lu a calculat rata efectivă a tarifelor aplicate hainelor împărțind taxele plătite la valoarea importurilor. Per total, deși valoarea totală a importurilor de îmbrăcăminte a scăzut cu 7% față de anul precedent, taxele plătite pentru aceste importuri au crescut cu aproape 60% în aceeași perioadă.
„În luna mai, cred că cea mai mare parte din această creștere a tarifelor medii la îmbrăcăminte a fost cauzată de China. Restul lumii a fost taxat cu un tarif universal de 10%. Unele produse, în special cele din Asia, au reușit să intre pe piață în mai înainte ca noile tarife să intre în vigoare,” a declarat Lu.
În general, toate țările au plătit taxe mai mari pentru îmbrăcăminte în luna mai comparativ cu lunile anterioare, din cauza acestui tarif universal minim. Rata medie a tarifelor pentru importurile de îmbrăcăminte din Vietnam a ajuns la 25,9%, față de 20,5% în aprilie, în timp ce Bangladesh a înregistrat o creștere similară de la 17,8% la 21,1%. Rata medie a tarifelor pentru îmbrăcăminte din India a urcat de la 15,8% la 20,1%, iar în cazul Cambodgiei de la 19,7% la 24,6%.
Au existat însă și câștigători în luna mai, iar valorile lor de import au crescut datorită tarifelor mai reduse. De exemplu, Mexicul a văzut o scădere a tarifelor medii plătite pentru produsele vestimentare de la 2,2% în aprilie la 1,4% în mai, aproape același nivel ca în urmă cu un an.
Însă importurile de îmbrăcăminte din Mexic au crescut considerabil de la an la an, cu 12,2%. Importurile de îmbrăcăminte din Mexic sunt acoperite de Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA), ceea ce le oferă acces fără taxe vamale. Totuși, Mexicul a reprezentat doar 4,6% din aprovizionarea SUA cu îmbrăcăminte în luna mai.
Cei mai mari furnizori rămân totuși țările din Asia, multe dintre acestea primind notificări din partea administrației Trump cu privire la noile tarife din două cifre. Aceste țări s-au confruntat și cu amenințări privind transbordarea mărfurilor, adică redirecționarea produselor prin alte țări pentru a evita taxele.
Lu, la fel ca alți experți, crede că această referire indică intenția administrației de a reevalua cerințele legate de conținutul produselor și regulile de origine, întrucât transbordarea produselor finite este deja ilegală. În opinia sa, „Semnalul este foarte clar — administrația Trump nu vrea doar decuplarea de China, ci dorește ca și țările asiatice să-și decupleze lanțurile de aprovizionare de China.”
Însă obiectivul pe termen lung al administrației de a determina țările asiatice să renunțe la China drept partener „nu pare realist, cel puțin pe termen scurt sau mediu,” având în vedere cât de dependentă este producția lor de materiale din China, a spus el.
De exemplu, datele OECD din 2020 (cele mai recente disponibile) arată că aproximativ 55,4% din valoarea exporturilor brute de textile și îmbrăcăminte ale Vietnamului includea contribuții din alte țări — inclusiv 26,6% provenite din China. Datele UNComtrade sunt chiar mai elocvente, arătând că China a reprezentat 63,8% din cele 16,6 miliarde de dolari în importuri de textile ale Vietnamului în 2023, o „creștere notabilă” față de 37,4% în 2010.
Între timp, Vietnam a fost cel mai mare furnizor de îmbrăcăminte pentru SUA în luna mai, reprezentând 21,7% din importurile de îmbrăcăminte. Limitarea sau descurajarea accesului la materiile prime importate necesare pentru producția de îmbrăcăminte ar putea amenința cu ușurință stabilitatea Vietnamului ca bază de aprovizionare, crede Lu.
Același lucru este valabil și pentru mulți dintre actualii principali furnizori ai Americii, care în luna mai au inclus Bangladesh (cu o cotă de 9,7% din piața de importuri vestimentare a SUA), țările din acordul CAFTA-DR (Republica Dominicană și America Centrală, cu 10,4%), India (8,2%), Indonezia (5,1%), Cambodgia (5,2%) și membrii USMCA (5,5%).
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.