G4Media.ro

Impactul trecerii în online asupra micilor afaceri: un apicultor și-a salvat businessul…

Impactul trecerii în online asupra micilor afaceri: un apicultor și-a salvat businessul prin vânzările pe net după ce târgurile s-au închis

Adrian Crăiniceanu se ocupă cu apicultura de mai bine de 30 de ani. Are 400 de stupi și produce 10 tone de miere pe an în comuna ilfoveană Cornetu. În 2020 însă, apicultorul a avut parte de un an greu. Nu și-a mai putut vinde mierea la târguri și expoziții din cauza pandemiei de coronavirus, care a dus la închiderea fizică a piețelor tradiționale în care vindea cele mai mari volume.

În plus, producția din acest an a scăzut din cauza ploilor și, apoi, a secetei. ”Mierea de salcâm, care este cea mai apreciată și mai consumată miere din România, a avut o scădere drastică. Albinele nu au putut să adune din floarea de salcâm din cauza ploilor puternice”, spune Adrian Crăiniceanu.

În fața unei duble probleme, care îi amenința afacerea din care trăiește de trei decenii, apicultorul de lângă București a trebuit să își reinventeze modelul de business. A trecut mare parte din vânzări în mediul online.

Cum și-a vândut producția? În cea mai mare parte pe internet, grație magazinelor online în care a intrat, forțat de noile condiții de piață. Vânzările pe internet reprezintă debușeul care i-a permis antreprenorului să își continue producția și să investească în promovarea afacerii – tot pe internet, unde s-a mutat grosul vânzărilor.

Rezultatul trecerii la noul model de desfacere s-a văzut rapid. Dacă vânzările stupinei sale au scăzut cu 70% în timpul stării de urgență, la intrarea pe online au înregistrat o revenire rapidă și au crescut cu 40%.

Mierea produsă de apicultorul ilfovean se poate cumpăra și de pe pagina stupinei sale, dar și pe unele dintre marile platforme de vânzări online.

 

Foto: miere de salcâm; Sursa: stupinacrainiceanu.ro

Dacă anul trecut stupina lui Adrian Crăiniceanu a produs aproape 3 tone de miere de salcâm, în acest an a făcut doar 700 de kilograme. În consecință, mierea de salcâm s-a scumpit de la 40 la 45 de lei pe kilogram, spune Adrian Crăiniceanu.

Acum, odată cu reluarea comerțului offline, apicultorul si-a deschis și două magazine în noua piață a Sudului.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. ma bucur ca a supravietuit timpurilor. de la el am invatat cum sa recunosc mierea adevarata.

  2. Aia de curge din lingurita si nu cristalizeaza veac!