G4Media.ro

Human Rights Watch: „Trebuie să apărăm urgent democrația” / Liderii democrați din…

Sursa foto: Unsplash / Miltiadis Fragkidis

Human Rights Watch: „Trebuie să apărăm urgent democrația” / Liderii democrați din întreaga lume trebuie să se opună mai ferm autocraților

Incapacitatea liderilor democraţi de a apăra eficient valorile fundamentale ale democraţiei le-a permis autocraţilor să ajungă la putere peste tot în lume, reproşează directorul organizaţiei Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth, într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.

În faţa pandemiei de COVID-19 şi a angoasei tot mai mari provocate de iminenţa unei catastrofe climatice, „temerea noastră este că, dacă liderii democraţi nu se vor ridica la înălţime şi nu vor arăta leadership-ul vizionar pe care situaţia actuală o cere, ei vor genera disperare şi frustrare, tot atâtea terenuri fertile pentru autocraţi”, spune Roth, intervievat marţi la domiciliul său de la Geneva.

De altfel, raportul anual al organizaţiei, care ocupă un loc important în denunţarea încălcărilor drepturilor omului, pare să arate o înmulţire a regimurilor autoritare sau cel puţin a celor care conduc cu o mână de fier.

Documentul de 750 de pagini, apărut joi, relevă represiunea severă împotriva opozanţilor în China, Rusia, Belarus sau chiar Egipt.

De asemenea, raportul menţionează loviturile de stat militare din Myanmar şi Sudan şi apariţia unor lideri forte în ţări considerate democraţii, precum Ungaria, Polonia, Brazilia, India şi, până în urmă cu circa un an, SUA.

În opinia lui Kenneth Roth, un fost procuror federal american, democraţia din SUA, ţara sa de origine, „rămâne clar ameninţată astăzi”, chiar dacă fostul preşedinte republican Donald Trump şi susţinătorii săi au eşuat în încercarea de a-l împiedica pe democratul Joe Biden, ales în mod legitim, să preia preşedinţia.

El se teme că asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2020 ar putea fi doar „începutul” şi că „se depun eforturi mai sofisticate având ca obiectiv următoarele alegeri prezidenţiale”, din 2024.

„Trebuie să apărăm urgent democraţia în SUA”, consideră omul care conduce HRW din 1993.

Cu toate acestea, el „nu împărtăşeşte ideea larg răspândită conform căreia autoritarismul avansează şi democraţia e în recul”, considerând că un anumit număr de autocraţi în lume sunt într-o poziţie tot mai vulnerabilă.

Şi asta datorită unor mari coaliţii de partide care se aliază pentru a alunga „autocraţi corupţi” ca în Cehia şi Israel sau a unor manifestaţii masive şi repetate care zguduie juntele în Myanmar şi Sudan, în ciuda unui pericol deseori mortal.

„În prezent există o luptă şi o rezistenţă foarte puternică împotriva celor care vor să reimpună sau să perpetueze autoritarismul”, afirmă Kenneth Roth.

Aceste forme de opoziţie i-au determinat pe liderii forte să-şi dea masca jos şi să renunţe la aparenţa democraţiei, aşa cum s-a întâmplat în Rusia, Uganda, Hong Kong şi Nicaragua.

Însă „alegerile zombi” organizate după ce au eliminat opoziţia, au redus la tăcere media şi au interzis orice manifestaţie a opozanţilor „nu conferă legitimitatea” pe care aceste regimuri o caută, subliniază şeful HRW.

Iar devoalarea manevrelor autoritare în acest fel poate da un impuls forţelor democratice, consideră el.

Însă, pentru moment, prea mulţi lideri care susţin democraţia nu scot în evidenţă suficient beneficiile acesteia.

„În întreaga lume se manifestă o anume nemulţumire faţă de liderii democraţi, în special din cauză că părţi importante din societăţile democrate se simt lăsate în urmă”, adaugă Roth, precizând că „există o nevoie urgentă de a îmbunătăţi guvernanţa în sânul democraţiilor şi de a avea o abordare mai coerentă în privinţa apărării drepturilor omului în lume”.

El a oferit ca exemplu SUA şi promisiunile lui Joe Biden de a pune drepturile omului în centrul diplomaţiei sale: chiar dacă, „spre deosebire de Trump, preşedintele democrat nu le face ochi dulci tuturor autocraţilor”, el a eşuat totuşi în mare măsură în concretizarea angajamentelor sale.

Kenneth Roth invocă relaţiile administraţiei americane actuale cu „regimuri autoritare prietene precum cele din Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Israel”.

El recunoaşte totuşi că Joe Biden şi alţi lideri democraţi „fac mici paşi” în direcţia cea bună.

Însă această strategie progresivă „nu este adaptată provocărilor vaste cu care ne confruntăm sau pentru a câştiga în faţa autoritarismului”, atrage atenţia Roth.

Sursa foto: Unsplash / Miltiadis Fragkidis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Depinde cine sunt autocratii… Impresia mea este ca exista regimuri autoritare atat in vest, cat si in est.

  2. Mai bine lipsa daca e autocratia vaxx.

  3. Europa, SUA, Canada, Australia lupta din greu impotriva autocratiei, prin totalitarism.
    Hei.l!

  4. Da, vedeti ce bine combate SUA autocratia din Arabia Saudita. Le vinde arme.

  5. In articol se vorbește despre Germania, Italia ,Franța ,Austria….sau mai sunt și alte astfel de regimuri politice în europa care au abandonat democrația?Poate și Estonia e un bun exemplu mai ales după ce a interzis parlamentarilor nevaccinați sa mai participe și să voteze la ședințele de plen.
    Viitorul suna bine.

  6. Alo,bre,ati anulat global drepturile omului,ibertatile lui,v-ati k.. in constitutii,mai aveti curajul sa ne vorbiti deapre democratie acum? Voi,ma? Nu va e rusine? Ne-ati supus la tratamente degradante si ne-ati diacriminat…auziti la ei,sa aparam democratia.

    • stai, bre, linistit. Tu tot la fel de nevaccinat si de dac liber esti si acum ca si inainte de pandemie. nu ti-a interzis nimeni nici sa muncesti. ce umilinte asa mari ai suferit tu in astia 2 ani? Si cum ai gestiona tu o pandemie? asa cum iti explica Putin pe Sputnik?
      nu va mai lasati spalati pe creier de propaganda rusa, ca ei fix asta vor. sa ne submineze si sa ne dezbine. De asta am ajuns sa avem rata de vaccinare sub 50% in 2022, vorba aia, tara care se pretinde a fi educata :/

  7. Regimurile autoritare apar şi evoluează acolo unde corupţia este un proiect naţional, organizat şi derulat de statul respectiv cu sprijinul controlat al unei mari părţi a populaţiei. România, ca şi alte state foste comuniste, se fac că sunt democraţii stabile, mimează şi aclamă apartenenţa la structurile democtatice, la fel pluralismul politic şi alternanţa la putere, doar pentru a direcţiona resursele naţionale şi fondurile europene, bani care alimentează firmele abonate la contractele cu statul, bani care de fapt alimentează şi capacitează puterea autoritară şi discreţionară.

  8. Cam târziu s-au trezit organizațiile…

    Regimurile politice ,,foste democratice” până in 2020 s-au transformat in autocratice sau chiar dictatoriale pe timpul pandemiei si le place așa.
    Sunt in stare sa anuleze si alegerile.

    Cunoaștem rețeta.

    Problema e cum revenim la democrație.