G4Media.ro

Haiti salută „cu mare interes” anunţul Kenyei că este pregătită să ia…

sursa foto: Pixabay

Haiti salută „cu mare interes” anunţul Kenyei că este pregătită să ia conducerea unei forţe multinaţionale în această ţară din Caraibe sfâşiată de violenţe

Ministerul haitian de Externe a spus că salută „cu mare interes” anunţul Kenyei că este pregătită să ia conducerea unei forţe multinaţionale în această ţară din Caraibe sfâşiată de violenţe, notează AFP, citată de Agerpres.

„Haiti apreciază la justa sa valoare această demonstraţie a solidarităţii africane”, a declarat şeful diplomaţiei haitiene, Jean Victor Généus, într-un comunicat publicat duminică pe site-ul ministerului.

Kenya a anunţat sâmbătă că este pregătită să ia conducerea unei forţe multinaţionale în Haiti şi să desfăşoare acolo 1.000 de poliţişti „pentru a asista la instruirea şi a ajuta poliţia haitiană să restabilească normalitatea în ţară şi să protejeze instalaţiile strategice”.

O „propunere de desfăşurare” care necesită, totuşi, un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, precum şi acordul autorităţilor locale.

Ministerul haitian de Externe a afirmat că a primit „cu mare interes” anunţul, care confirmă „voinţa acestei ţări surori de a oferi un sprijin efectiv forţelor de ordine haitiene (…) şi chiar să ia în considerare posibilitatea de a-şi asuma +leadership-ul+ unei forţe multinaţionale de îndată ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite îşi va da acordul”.

Kenya a mai indicat că va trimite la faţa locului „o misiune de evaluare de către o echipă operaţională” a poliţiei sale în săptămânile următoare.

Ministerul haitian a spus că va întâmpina „cu plăcere” această misiune.

Bandele controlează aproximativ 80% din capitala ţării, Port-au-Prince, iar crimele violente precum violurile, răpirea pentru răscumpărare, jaful armat şi furtul de maşini sunt evenimente zilnice.

Forţele de securitate din Haiti fiind copleşite, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi premierul haitian, Ariel Henry, au îndemnat la o intervenţie internaţională pentru a sprijini poliţia.

Săptămâna trecută, Statele Unite au ordonat personalului neesenţial şi familiilor funcţionarilor publici să părăsească Haiti „cât mai repede posibil”.

Joi, o americancă şi copilul ei au fost răpiţi în Haiti, a anunţat o organizaţie creştină, mai scrie AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...