Guvernul propune un ajutor de stat de aproape 8 milioane de euro pentru Tarom, pentru a acoperi pierderile din ultima jumătate a anului trecut

tarom Sursa foto: Facebook/Tarom

Guvernul vrea să acorde companiei naționale aeriene Tarom un ajutor de 7,95 milioane de euro, pentru a acoperi pierderile cauzate de pandemie în cea de-a doua jumătate a anului trecut.

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat individual companiei națională de transporturi aeriene Tarom, pentru pagubele suferite în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, ca urmare a pandemiei COVID-19 și cauzate direct de această pandemie.

Potrivit memorandumului, valoarea pagubei cauzată de pandemia COVID-19 care poate fi acoperită prin ajutorul de stat pentru această perioadă este de până la 38.654.017 lei (7.956.776 euro).

Prejudiciul cauzat Tarom de pandemia COVID-19 constă în pierderea veniturilor din cauza suspendării zborurilor pe anumite rute, ajustate cu costurile care au fost evitate ca urmare a volumului de activitate redus. Prejudiciul este calculat ca reprezentând pierderea de valoare prin comparație cu ceea ce TAROM ar fi putut obține dacă criza generată de pandemial COVID-19 nu ar fi avut loc și dacă TAROM ar fi fost în măsură să funcționeze în parametrii normali (respectiv, prin comparație cu nivelul aceleiași perioade a anului 2019).

Astfel, Guvernul propune Comisiei Europene să autorizeze un ajutor de stat în cuantum de până la 38.654.017 lei (7.956.776 euro). Valoarea ajutorului va fi stabilită în cele din urmă prin Decizie a Comisiei Europene.

Executivul susține că finanțarea companiei aeriene este absolut necesară pentru asigurarea funcționării TAROM pe perioada pandemiei COVID-19 dar și pe perioada imediat următoare, până la relansarea operațiunilor de transport aerian, ajustarea nivelului de activitate la noile niveluri ale cererii și stabilizarea situației financiare a companiei, permițând totodată companiei să treacă la implementarea planului de restructurare care să-i asigure rentabilizarea pe termen mediu și lung.

Reamintim că, la sfârșitul anului 2020, autoritățile române au mai acordat Tarom un ajutor de stat, autorizat de Comisia Europeană, pentru acoperirea daunelor (19,33 milioane de euro) direct legate și cauzate de pandemia cu COVID-19, acordat pentru pierderile înregistrate în perioada 16 martie – 30 iunie 2020 și cauzate de restricțiile impuse de Guvernul României.

Întrucât Tarom nu a avut capacitatea financiară de a rambursa ajutorul de stat pentru salvare, autoritățile române au decis restructurarea companiei și transmiterea unui plan de restructurare către Comisia Europeană, trimis în data de 28 mai 2021. Planul de restructurare stabilește un pachet de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor Tarom, reînnoirea flotei companiei aflate în proces de învechire și reducerea costurilor. România intenționează să sprijine restructurarea printr-o finanțare publică de aproximativ 190 de milioane de euro.

Însă luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că deschis o investigație pentru a evalua dacă ajutorul de stat de 190 de milioane de euro pe care autoritățile române vor să îl acorde companiei aeriene Tarom este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Sursa foto: Facebook/Tarom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *