G4Media.ro

Guvernul Netanyahu regândește propunerea legislativă care vizează finanțarea externă a ONG-urilor, după…

Foto: Facebook Itamar Ben Gvir/Benjamin Netanyahu/Bezalel Smotrich

Guvernul Netanyahu regândește propunerea legislativă care vizează finanțarea externă a ONG-urilor, după reacții extrem de critice din partea aliaților Israelului

Executivul de la Ierusalim examinează o propunere de lege care ar limita în mod semnificativ capacitatea grupurilor societății civile israeliene de a accepta donații de la guverne străine, după ce numeroși aliați, inclusiv SUA, Germania și Franța, și-au exprimat opoziția față de proiectul de lege, relatează Times of Israel.

Ministerul de Externe și biroul premierului au primit proteste împotriva proiectului de lege din partea unor aliați cheie, iar premierul Benjamin Netanyahu este implicat personal în răspuns, a declarat un înalt oficial diplomatic pentru Channel 13.

Legislația urmează să fie prezentată duminică în fața Comitetului ministerial de nivel înalt pentru legislație al Knesset-ului, dar oficialii iau în considerare amânarea proiectului de lege în lumina obiecțiilor, potrivit raportului.

Proiectul de lege prevede că orice grup nonprofit care se angajează în activități de advocacy public cu doi ani înainte sau după ce a primit o donație de la un guvern străin își va pierde statutul de instituție publică și nu va mai fi eligibil pentru scutiri de taxe. În plus, aceste organizații non-profit vor fi lovite de un impozit pe venit de 65%.

Această măsură este văzută ca vizând grupurile de stânga care sunt considerate adversari de către guvernul de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși al lui Netanyahu.

Germania este cea mai deranjată de această legislație și și-a exprimat dezaprobarea prin mai multe canale. Berlinul a solicitat o convorbire telefonică cu ministrul de externe Eli Cohen pentru a discuta problema, iar conversația este așteptată să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, a relatat Canalul 13.

Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert, a declarat: „Proiectul de lege privind impozitarea ONG-urilor este o chestiune de mare îngrijorare pentru noi și pentru mulți dintre partenerii internaționali ai Israelului. Relațiile vii și neîngrădite între societățile civile sunt de o valoare esențială în democrațiile noastre liberale”, a spus Seibert.

Ambasadele Belgiei, Irlandei, Norvegiei, Suediei și Țărilor de Jos în Israel și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la această legislație în declarații publice similare de joi.

Proiectul de lege ar paraliza probabil capacitatea organizațiilor pentru drepturile omului de a funcționa în Israel și în Cisiordania, deoarece multe dintre ele se bazează pe finanțarea din partea guvernelor străine.

Legislația a fost elaborată de deputatul Ariel Kallner, membru al partidului Likud condus de premierul Netanyahu.

Organizațiile pentru drepturile omului – cum ar fi B’Tselem, Breaking the Silence și New Israel Fund – sunt de mult timp ținta dreptei israeliene și a centrului politic din cauza expunerii de către acestea a presupuselor abuzuri israeliene privind drepturile omului împotriva palestinienilor.

Modul în care legislatorii de dreapta au încercat să critice organizațiile, în mare parte de stânga, a fost prin evidențierea finanțării lor și prin argumentul că aceasta reprezintă o ingerință în afacerile interne ale Israelului.

Activiștii de stânga subliniază că grupurile societății civile de dreapta primesc, de asemenea, finanțare de la investitori străini. Acești donatori ar putea fi persoane fizice, nu țări, dar fondurile sunt adesea transferate cu mult mai puțină transparență, susțin activiștii de stânga. Israelul finanțează, de asemenea, grupuri ale societății civile din străinătate.

O astfel de legislație a Knesset-ului a fost propusă în trecut, dar, pe fondul împotrivirii din străinătate, nu a fost niciodată aprobată.

Noua inițiativă pare să aibă mai multe șanse de a deveni lege, având în vedere componența de linie dură și pro-coloniști a coaliției lui Netanyahu. Un angajament de a adopta un astfel de proiect de lege a fost inclus, de asemenea, în acordul de coaliție pe care Likud l-a semnat cu partidul de extremă dreapta Puterea Evreilor, condus de ministrul securității naționale, Itamar Ben Gvir.

Departamentul de Stat al SUA s-a pronunțat miercuri împotriva acestei legi. Rugat să comenteze proiectul de lege în timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat: „Nu voi specula asupra unor lucruri care ar putea fi adoptate. Voi spune doar că, în general, Statele Unite susțin rolul esențial al ONG-urilor care fac parte din societatea civilă”.

„Credem că acestea sunt esențiale pentru un guvern democratic, receptiv și transparent, și credem cu tărie că societatea civilă ar trebui să aibă posibilitatea și spațiul necesar pentru a funcționa și a strânge resurse în întreaga lume”, a adăugat Miller.

Adoptarea proiectul de lege în Knesset complica în mod semnificativ legislația de referință din Congresul Statelor Unite din 2020 susținută de ambele partide Democrat și Republican, cunoscută sub numele de Middle East Partnership for Peace Act. MEPPA a alocat 250 de milioane de dolari în fonduri americane pentru organizațiile de coexistență care promovează dialogul israeliano-palestinian și dezvoltarea afacerilor palestiniene.

Administrația Biden a promovat legislația ca fiind esențială pentru crearea condițiilor de bază necesare pentru un viitor acord de pace între israelieni și palestinieni. Dar dacă proiectul de lege al lui Kallner trece, organizațiile care primesc subvenții MEPPA ar trebui să transfere sume masive din aceste fonduri către guvernul israelian.

Ambasada Franței în Israel a intervenit miercuri, menționând că și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la o decizie israeliană din 2021 de a desemna șase grupuri pentru drepturile palestinienilor drept organizații teroriste, indicând că a considerat cel mai recent proiect de lege ca fiind o extindere a acestui efort de a viza societatea civilă israeliană și palestiniană.

Proiectul de lege „este profund îngrijorător. Reafirmăm angajamentul nostru față de rolul critic al societății civile în viața fiecărei democrații, în Israel și în întreaga lume”, a declarat aceasta.

„Este responsabilitatea statelor să creeze și să mențină un spațiu și un mediu favorabil activității lor, deoarece o societate civilă vibrantă poate aduce, de asemenea, o cultură a păcii și a diversității”, a adăugat ambasada Franței.

New Israel Fund, care servește drept grup umbrelă care finanțează zeci de organizații progresiste ale societății civile care operează în Israel și în Cisiordania, s-a pronunțat dur împotriva proiectului de lege, numindu-l „următorul pas” al efortului guvernului de a revizui sistemul judiciar.

„Netanyahu și guvernul său de extremiști vor să elimine prin taxare societatea civilă – în special pe cei care lucrează pentru a apăra drepturile celor mai marginalizați în Israel și sub controlul Israelului: femeile, comunitatea LGBTQ+, palestinienii care trăiesc sub ocupație și cetățenii arabi din Israel”, a declarat miercuri directorul general al NIF, Daniel Sokatch, într-o declarație.

„Acesta este tocmai modul în care autocrații restrâng spațiul democratic. Această lege ar putea forța închiderea a sute de organizații din Israel – și le vizează în mod special pe cele care spun adevărul față de putere. Să sufoci finanțarea celor care militează pentru schimbare nu este ceea ce fac democrațiile”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...