G4Media.ro

Guvernul din Cipru, hotărât să trimită în judecată orice cipriot acuzat de…

sursa foto: Pixabay.com

Guvernul din Cipru, hotărât să trimită în judecată orice cipriot acuzat de SUA şi Marea Britanie că a permis unor oligarhi ruși să evite sancţiunile impuse după ce Rusia a invadat Ucraina / Băncile cipriote au îngheţat deja conturile a 13 persoane acuzate

Ciprul a anunţat sâmbătă că a luat măsuri severe împotriva persoanelor acuzate de Statele Unite şi Marea Britanie că au ajutat oligarhi ruşi să eludeze sancţiunile impuse Moscovei de la invazia Ucrainei, transmite AFP.

Comisarul pentru finanţe, Pavlos Ioannou, a declarat la postul naţional CyBC că activele persoanelor şi entităţilor în cauză au fost îngheţate.

La rândul său, cotidianul cipriot în limba greacă Phileleftheros a raportat că Bank of Cyprus, principala bancă a insulei, a „informat 4.000 de clienţi cu paşapoarte ruseşti şi care nu locuiesc într-o ţară din UE că conturile lor urmează să fie închise”.

Ciprul găzduieşte de ani de zile o importantă comunitate rusă, în special la Limassol, pe coasta de sud, paradis pentru cetăţenii ruşi bogaţi.

Treisprezece finanţişti ciprioţi sau cu dublă naţionalitate au fost sancţionaţi de Marea Britanie şi Statele Unite pentru că au ajutat oligarhi ruşi să-şi ascundă bunurile în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Constantinos Letymbiotis, a afirmat săptămâna aceasta că Nicosia este hotărâtă să trimită în judecată orice cipriot acuzat de SUA şi Marea Britanie că a permis unor oligarhi să evite sancţiunile.

Potrivit acestuia, preşedintele cipriot Nikos Christodoulides a contactat Washingtonul şi Londra pentru a obţine dovezi împotriva celor implicaţi, astfel încât să poată fi anchetaţi în ţara lor.

Guvernatorul Băncii centrale a Ciprului, Constantinos Herodotou, a declarat în această săptămână că băncile cipriote au îngheţat conturile celor 13 persoane acuzate şi ale unui număr de companii cu sediul în Cipru.

În ultimii ani, autorităţile au închis, de asemenea, 43.000 de companii fictive şi 123.000 de conturi bancare „suspecte”, a adăugat el.

Doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă sunt în prezent deţinute de ruşi, potrivit guvernatorului.

Preşedintele Asociaţiei baroului din Cipru, Christos Clerides, a declarat pentru CyBC că abordarea Statelor Unite şi a Marii Britanii este „exagerată” şi nu a fost adoptată de Bruxelles.

Marea Britanie şi Statele Unite au anunţat pe 12 aprilie sancţiuni împotriva unor colaboratori apropiaţi ai oligarhilor ruşi, printre care membrii ai anturajului lui Roman Abramovici şi Alişer Usmanov, acuzaţi că i-au ajutat să-şi ascundă bunurile.

Printre ţintele acestor noi sancţiuni britanice se numără Demetris Ioannides şi Christodoulos Vassiliades, doi cetăţeni ciprioţi. Potrivit Londrei, primul se află la originea structurilor offshore folosite de Roman Abramovici pentru a ascunde 760 de milioane de lire sterline (863 de milioane de euro) înainte de a fi sancţionat în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...