G4Media.ro

Guvernul condus de de Giorgia Meloni, acuzat că transformă televiziunea publică italiană…

Sursa foto: European Council

Guvernul condus de de Giorgia Meloni, acuzat că transformă televiziunea publică italiană într-un megafon pentru extrema dreaptă

Comisia Europeană a fost îndemnată să investigheze presupusele încercări ale guvernului italian de extremă-dreapta de a transforma postul public de televiziune Rai într-un „megafon” pentru partidele aflate la putere înainte de alegerile europene, scrie The Guardian.

Apelul din partea Partidului Verde European a venit după ce comisia de supraveghere a Rai din parlamentul italian a aprobat o măsură care permite canalului de știri al radiodifuzorului să transmită mitingurile politice în întregime și fără nicio mediere jurnalistică în perioada premergătoare votului de la începutul lunii iunie.

Agcom, organismul de supraveghere a comunicațiilor, a respins o încercare a politicienilor din partidul premierului Giorgia Meloni, al partidului Frații Italiei, al Ligii și al partenerului mai mic de coaliție, Noi Moderati, de a permite miniștrilor să aibă timp de antenă fără restricții în timpul campaniei electorale pentru a discuta despre „activitatea lor instituțională și guvernamentală”. Cu toate acestea, ei vor avea în continuare dreptul de a face acest lucru în timpul unor intervale limitate, despre care criticii susțin că ar putea fi exploatate pentru campanie electorală.

„Meloni vrea să transforme mass-media italiană în canale de propagandă fără restricții pentru partidele aflate la putere”, a declarat Bas Eickhout, unul dintre principalii candidați electorali ai Verzilor europeni, pentru The Guardian.

„O presă liberă și independentă este o condiție prealabilă pentru alegeri corecte și libere. Aceste ingerințe ale guvernului Meloni, din care face parte un membru [Forza Italia] al Partidului Popular European al lui Ursula von der Leyen, subminează libertatea presei și procesul electoral corect.”

Terry Reintke, un alt candidat principal al Partidului Verde European, a declarat: „Mass-media este gardianul democrației. Nu putem accepta ca Meloni să încerce să o transforme într-un megafon pentru guvernul său. Suntem alături de jurnaliștii din Italia și din întreaga Europă, care luptă cu curaj pentru libertatea presei și pentru adevăr.”

Reglementările Agcom par condicio, sau „condiții de concurență echitabile”, privind comunicarea prin intermediul mass-media în timpul campaniilor electorale sunt de obicei respectate atât de rețelele de televiziune private, cât și de cele publice, deși comisia de supraveghere a Rai din parlament are puterea de a face modificări, pe care autoritatea le poate aproba sau nu.

„Pentru prima dată, există două regimuri diferite pentru televiziunile publice și private”, a declarat Elisa Giomi, un comisar Agcom care a fost singura persoană din consiliul de administrație al autorității care a votat împotriva tuturor modificărilor aduse de comisia parlamentară. „Pentru telespectatorii Rai, va fi dificil să descifreze ce este comunicare a activității guvernului și ce este propagandă electorală”.

Într-o acțiune fără precedent, săptămâna trecută, prezentatorii de știri de pe cele trei principale canale TV ale Rai au citit o declarație a sindicatului jurnaliștilor, Usigrai, care condamnă administrația Meloni pentru că „transformă Rai într-un megafon guvernamental”.

Daniele Macheda, președintele Usigrai, a criticat Agcom pentru că a aprobat regula care permite ca mitingurile politice să fie transmise integral pe Rai. „Indiferent despre ce miting de partid este vorba, este greșit”, a spus el. „Mitingurile în direct, în special cele fără nicio contribuție din partea jurnaliștilor sau a comentatorilor, sunt pentru YouTube și alte medii sociale, nu pentru un serviciu public de informare. V-ați putea imagina BBC făcând acest lucru?”

De la venirea la putere în octombrie 2022, guvernul lui Meloni a fost acuzat că exercită din ce în ce mai multă putere asupra presei. Săptămâna trecută, un politician al Frații Italiei a propus înăsprirea pedepselor pentru defăimare, inclusiv pedepse cu închisoarea de la doi la trei ani.

Între timp, jurnaliștii de la AGI, a doua cea mai mare agenție de presă din Italia, au organizat mai multe greve în ultimele săptămâni, în semn de protest față de potențiala vânzare a companiei către Antonio Angelucci, un parlamentar al Ligii.

„În Italia, asistăm la o derivă ungurească”, a declarat Vittorio Di Trapani, președintele FNSI, federația națională a presei și sindicatul jurnaliștilor italieni, făcând aluzie la strânsa influență pe care guvernul lui Viktor Orbán o are asupra presei naționale.

„Guvernul controlează Rai într-un mod din ce în ce mai sufocant: dintr-un serviciu public, acesta devine un serviciu guvernamental. Apoi vrea să vândă a doua cea mai mare agenție de știri unui parlamentar din majoritatea guvernamentală. Pe deasupra, avem legi liberticide, cum ar fi cele privind defăimarea. Italia este din ce în ce mai îndepărtată de Europa și de standardele Actului european privind libertatea presei”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...