G4Media.ro

Greta Thunberg: Timmermans nu face suficient pentru înverzirea politicii agricole a UE.…

Greta Thunberg: Timmermans nu face suficient pentru înverzirea politicii agricole a UE. Activista climatică suedeză afirmă că „vremea pașilor mărunți în direcția corectă a trecut demult”

Tineri activiști climatici conduși de Greta Thunberg l-au acuzat pe responsabilul Acordului Verde UE, Frans Timmermans, că-i lipsește curajul de a armoniza masiva schemă de subvenții agricole a blocului cu propriile lui obiective climatice.

După o videoconferință de marți cu acesta, Thunberg (18 ani) și alți trei activiști au declarat că i-au transmis lui Timmermans că ar trebui să retragă propunerea Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună (PAC) pe următorii șapte ani dacă el nu poate garanta că ea se ridică la nivelul ambițiilor Acordului Verde și acordului climatic de la Paris.

Thunberg a declarat pentru Politico: „Sunt sigură că el face tot ce poate, dar noi chiar trebuie să fim realiști și să spunem că vremea pașilor mărunți în direcția corectă a trecut demult și nu mai putem acum să ne întoarcem privirea de la știință”, precizând și că discuția a fost „exact așa cum ne așteptam să fie”.

„I-am îndemnat să asculte de știință și să afirme încă o dată că, pe baza tuturor cercetărilor științifice, devine tot mai limpede ca ziua, e de netăgăduit, că acest lucru nu e conform cu acordul de la Paris, nu e conform cu ținta de 1,5 grade”.

Timmermans declarase anul trecut că ar putea retrage propunerea de reformă a PAC dacă ambițiile ei ecologice vor ajunge să fie golite de conținut de alte instituții UE – ale căror poziții au fost criticate de ecologiști, care le acuză că favorizează agricultorii în detrimentul măsurilor de mediu. Însă de atunci nu a făcut vreun pas în acea direcție.

Activista belgiană Adélaïde Charlier, care a participat și ea la videoconferință, a declarat că Timmermans a clarificat că intenționează să permită continuarea negocierilor interinstituționale privind PAC și că „nu ar fi democratic” ca numai Comisia, de una singură, să decidă în privința ei, de exemplu prin retragerea propunerii legislative privind noua PAC și înaintarea uneia noi.

„E foarte clar ce am cerut noi și e un lucru care-i stă în putere, dar e clar că în momentul acesta e un lucru pe care nu are curajul să-l facă”, a declarat Charlier.

Parlamentul European și Consiliul UE speră să ajungă primăvara aceasta la un acord privind PAC. Noua PAC va dispune de fonduri de 348 de miliarde de euro și va intra în vigoare în 2023, după o perioadă de tranziție de doi ani, în ciuda criticilor ONG-urilor ecologiste, conform cărora celelalte instituții UE vor sfârși prin a dilua aspectele obligatorii de mediu din planul Comisiei.

Luisa Neubauer, o activistă germană care a participat și ea la videoconferință, l-a acuzat pe Timmermans că una spune și alta face. „El critică fățiș PAC în presă, dar tot îi dă înainte cu ea, iar nu așa trebuie să arate atunci când abordezi o criză ca pe o criză.”

Charlier a precizat: „Acea PAC pe care o negociază el nu e conformă cu politica pe care el o prezintă drept o prioritate a propriei sale Comisii”.

Thunberg a declarat că Timmermans s-a oferit să discute din nou cu grupul ei și a promis și o întâlnire separată cu campania „Withdraw the CAP” [„Retrageți PAC”], pe care ea spune că nu o reprezintă.

Timmermans a scris după discuție pe Twitter: „Comisia rămâne angajată în privința îndeplinirii de către PAC a obiectivelor” Acordului Verde. „Deși nu e ușor, este încă posibil.”

Sursa: Politico / Articol de Eddy Wax / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Tinerii ar trebui să se bazeze doar pe cei care au demonstrat că fac ceva pentru mediu. Restul sunt frânari care la nivel declarativ sunt de acord doar ca să apară bine în presă.

  • Tinerii să-și vadă mai întâi de școală, să-și construiască o carieră și abia DUPĂ aceea să-și dea cu părerea despre problemele societății!

  • Ce-am ajuns, vine o neica nimeni care nici nu se stie cat de sanatoasa este la bibilica sau cat discernamant are si-i da sfaturi lui Timmermans. Tare. Oare mica speculanta macar stie Tabla inmultirii ????

 2. Ii foarte scarboasa ideea de a folosi copii pentru a promova unele agende indiferent de importanta lor.

 3. Chiar nu mai puteam sa dorm.
  Nu mai auzisem de oligofrena asta.

  • Are si statuie acum.
   Cine vrea, poa sa se inchine la Sf. Greta de Thunberg, noua zeita progresist marxista.
   Ma gandeam totusi ca-i pun statuia langa cea a lui Marx, dezvelita recent la Bruxelliestan.

 4. Uitasem de otreapa asta analfabeta.

 5. Chiar as vrea sa vad producatorii auto europeni, care se dau mari ecologisti, cum fac ca sa puna baterii de laptop si pe tractoarele acelea care ara ogoarele.
  Un tractor de dimensiuni medii consuma 60 litri motorina pe ora. Chiar as vrea sa vad cum va fi ecologizat acest sector si cu ce solutii vin ipocritii care ne obliga sa subventionam masini electrice capabile doar de deplasari in oras, acolo unde exista oricum transport in comun sau piste de biciclete.

 6. A lasat-o ceva mai usor fatuca asta cu activismul. Deh, sunt multi banuti de numarat! Si de cheltuit!