G4Media.ro

GRAFICE România, pe ultimele locuri în UE la rata de angajare a…

Sursa foto: Pixabay

GRAFICE România, pe ultimele locuri în UE la rata de angajare a tinerilor între 15 și 29 de ani: mai puțin de două treimi dintre cei care nu urmează nicio școală și doar 2,5% dintre cei care sunt într-un program de educație au job

România ocupă unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană în privința ratei de angajare a tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani. Astfel, mai puțin de două treimi dintre cei care nu urmează nicio școală și doar 2,5% dintre cei care sunt într-un program de educație au job, față de media europeană de 74%, respectiv 25%, potrivit datelor publicate, luni, de Eurostat.

Comparativ cu al doilea trimestru din 2021, în perioada similară din 2022, rata de ocupare a tinerilor care nu urmau o formă de educație chiar a scăzut în România.

În UE, trei din patru tineri (74,7%) cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu urmau un program de educație formală erau angajați în al doilea trimestru din 2022, față de 25,2% în cazul celor care urmau un program de educație formală.

Rata de ocupare a forței de muncă a persoanelor de 15-29 de ani care nu urmau o formă de învățământ formal era cea mai ridicată în Malta (87,9%), Țările de Jos (87,1%) și Suedia (86,8%), în timp ce mai puțin de două treimi erau angajate în Italia (59,9%), România (64,3%) și Grecia (64,5%).

Datele arată că rata de ocupare a forței de muncă a persoanelor care au urmat o educație formală variază semnificativ de la un stat membru la altul și într-o măsură mai mare decât rata de ocupare a persoanelor care nu au urmat o educație formală. În al doilea trimestru al anului 2022, aceasta a variat de la peste 40% în Țările de Jos (74,0%), Danemarca (51,0%), Finlanda (49,0%), Germania (43,8%) și Austria (40,6%) la mai puțin de 6% în România (2,5%), Slovacia (5,1%) și Ungaria (5,6%).

Comparativ cu al doilea trimestru din 2021, rata de ocupare a crescut cu 3,1 puncte procentuale (pp) în al doilea trimestru din 2022 pentru cei care nu urmează o formă de învățământ formal și cu 2,4 pp pentru cei care urmează o formă de învățământ formal.

În această perioadă, Lituania, Spania, Irlanda, Grecia și Italia au înregistrat cele mai mari creșteri ale ratei de ocupare a forței de muncă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu urmau o formă de învățământ formal (între +8,7 pp și +6,0 pp), în timp ce Slovenia, România, Finlanda și Cehia au înregistrat o scădere cuprinsă între -5,4 pp și -0,4 pp.

În ceea ce privește persoanele care au urmat o educație formală, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Irlanda (+8,0 pp), Finlanda (+4,7 pp), Țările de Jos și Lituania (ambele +4,5 pp) și Cipru (+4,2 pp). În schimb, trei state membre au înregistrat scăderi: Luxemburg (-5,1 pp), Malta (-3,0 pp) și Belgia (-0,3 pp).

Integrarea tinerilor pe piața muncii

Sursa: Eurostat – IMAGE

Compararea ratelor de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu participă la educația formală cu cele cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani care, de asemenea, nu participă la educația formală, oferă o idee mai clară despre nivelul de integrare a tinerilor pe piața muncii.

La nivelul UE, diferența dintre cele două categorii a atins 8,5 pp în al doilea trimestru al anului 2022. Dintre statele membre ale UE, cea mai mică diferență între ratele de ocupare a forței de muncă se înregistrează în Olanda, singura țară în care rata de ocupare a forței de muncă a tinerilor a depășit chiar ușor rata de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani (cu 0,3 pp). Urmează Malta și Irlanda, cu o rată de ocupare a forței de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani mai mică cu 0,3 pp și, respectiv, cu 2,0 pp decât cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani.

În Slovenia, România, Italia, Bulgaria, Grecia și Cehia, rata de ocupare a forței de muncă pentru tinerii care nu urmează o formă de educație formală este semnificativ mai mică decât cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani (diferență de 11,5 puncte procentuale sau mai mult).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dacă învățați oamenii cu pomeni, cine sa se mai angajeze?

  2. Vanitosii decidenti din mediul educational au respins dupa 1900 – si mai resping si astazi pentru ca li s-a permis! – indicatorul RATA ANGAJABILITATII considerand ca scolile si universitatile nu ar trebui sa ia in considerare cerintele angajatorilor, ba chiar sa nu aiba relatii cu acestia (datorita unor inchipuite incompatibilitati generate de interesul acestora pentru maximizarea veniturilor si profiturilor pe orice cai!)…. De aceea ASIGURAREA CALITATII in mediul educational, cu ifose pdeudo-stiintifice (ca produs al gandirii unor profesori de Stiinte social-politice care au redactat OUG 75-2005!) este doar un trist simulacru, complet birocratizat si total ineficient, deosebindu-se radical de ASIGURAREA CALITATII in mediul de afaceri…. Scopurile lor sunt si ele total diferite: in scoli si universitati doar obtinerea finantarilor bugetare (prin asa-zisa „acreditare” lipsita de credibilitate – din mai multe motive), in mediul de afaceri – generarea increderii partenerilor de interese in faptul ca cerintele lor au fost, sunt si vor fi satisfacute!!! CA LA NOI LA NIMENEA DE 17 ANI