G4Media.ro

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi după ce a spus…

Sursa foto: Pixabay

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi după ce a spus că sistemul de Inteligență Artificială al companiei are sentimente

Google a concediat unul dintre inginerii săi care a spus că sistemul de inteligență artificială al companiei are sentimente, relatează BBC.

Luna trecută, Blake Lemoine și-a făcut publică teoria conform căreia tehnologia lingvistică a Google este „sensibilă” și, prin urmare, ar trebui să i se respecte „dorințele”.

Google, plus mai mulți experți în inteligență artificială, au negat afirmațiile, iar vineri compania a confirmat că acesta a fost concediat.

Lemoine a declarat pentru BBC că primește consultanță juridică și a refuzat să facă alte comentarii.

Într-un comunicat, Google a declarat că afirmațiile lui Lemoine cu privire la The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) au fost „complet nefondate” și că societatea a lucrat cu el timp de „multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

„Așadar, este regretabil că, în ciuda angajamentului îndelungat pe acest subiect, Blake a ales să încalce în mod persistent politicile clare de angajare și de securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informațiile despre produse”, se arată în declarație.

Lamda este o tehnologie revoluționară despre care Google spune că se poate angaja în conversații libere. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbots.

Blake Lemoine a început să facă titlurile ziarelor luna trecută când a spus că Lamda arată o conștiință asemănătoare cu cea umană. Acesta a stârnit discuții în rândul experților și pasionaților de inteligență artificială cu privire la progresul tehnologiei care este concepută să pretindă că este un om.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Responsible AI a Google, a declarat pentru Washington Post că sarcina sa era să testeze dacă tehnologia folosește discursuri discriminatorii sau de ură.

El a constatat că Lamda a arătat conștiință de sine și că putea purta conversații despre religie, emoții și temeri. Acest lucru l-a determinat pe Lemoine să creadă că în spatele abilităților sale verbale impresionante s-ar putea ascunde și o minte sensibilă.

Descoperirile sale au fost respinse de Google, iar el a fost pus în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidențialitate a companiei.

Lemoine a publicat apoi o conversație pe care el și o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-și susține afirmațiile.

În comunicatul său, Google a afirmat că ia „foarte în serios” dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale și a publicat un raport care detaliază acest lucru. Aceasta a adăugat că orice preocupare a angajaților cu privire la tehnologia companiei este analizată „în mod extensiv” și că Lamda a trecut prin 11 evaluări.

„Îi dorim succes lui Blake”, se încheie comunicatul.

Lemoine nu este primul inginer de inteligență artificială care face publice afirmațiile potrivit cărora tehnologia AI devine mai conștientă. Tot luna trecută, un alt angajat Google a împărtășit gânduri similare cu The Economist.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Se vede ca nu ești la curent cu progresul AI. Eu cred ca se va ajunge în câțiva ani doar la ce a zis el.

  2. Despre orice ar fi vorba sigur e un cip pe undeva acolo.

  3. @ion un computer face numai ceea ce i se spune prin cod. Ai are la baza machine learning = o serie diversificata de algoritmi matematici care sunt capabili de a face predictii sau clasificari. Toate acestea sunt posibile datorita unor baze de date imense care fie au fost clasificate de oameni fie oameni au indicat daca rezultatul unui algoritm este corect sau nu ajutand calculatorul sa isi perfectioneze rezultatul in directia in care doresti tu.

    Inteligenta artificiala in adevaratul sens al cuvantului nu exista la momentul actual. Vezi articolele scrise de Andrew Ng expert in AI/ML care colaboreaza indeaproape cu Google.

    Si inca ceva ce trebuie sa stii. Unui calculator daca ii bagi garbage vei obtine tot garbage si nici decum sentimente.

    Tu ai impresia ca va ajunge un calculator sa aiba sentimente de mila sau dragoste? Daca crezi asta atunci chiar ai nevoie de un psihiatru

  4. Așa e, au mai dat-o și acum o lună, dar repetiția e mama inteligenței (artificiale).

  5. Ce legătură are inteligența cu sentimentele?

    • Uită-te numai la PSD-işti şi poate îţi pică fisa.

      😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    • – Dacă ai ceva inteligenţă dar nu prea ai sentimente deloc sau sunt prea defecte se numeşte PSD-ism.
      – Dacă ai prea multe sentimente dar îţi lipseşte complet inteligenţa se numeşte PNL-ism.
      – Dacă ai şi inteligenţă şi sentimente sănătoase e clar ca iarăşi o să vă isterizaţi când o să vă spunem că se numeşte USR-ism.

      V-am spun noi că am desluşit dilema. 😀😀😀😀😀😀😀

  6. G4, este vorba de altul? Ca și acum o luna a mai fost știrea asta.
    G4, daca ești asa profi, spune-ne în ce județ a fost ceaușescu în vizita de lucru săptămâna trecută.

  7. *@ gigu – scuzati greseala, a treia persoana careia ma adresam e gigu nu taranoi…

  8. „a former priest” cred ca spune totul despre nenea de la gugl.

  9. Amintiti-va de filmul cu Arnold Schwarzenegger, unde tehnologia incepe sa conduca (si nu numai sa conduca) omenirea;…si, dupa cum puteti concluziona si singuri ca de la un timp incoace cam ce s-a mai aratat prin „unele” filme s-a si intamplat/pus in practica asa cum arata oamenii de stiinta, aceasta stire nu trebuie sa ne (mai) uimeasca, ci sa ne determine sa ne punem mari semne de intrebare dar sa si facem ceva in consecinta !!!!!!!!!!! Suntem convinsi ca atunci cand ati cautat ceva pe Google, dupa ceva timp chiar Google va facea unele „propuneri” legat de ce cautase-ti cu ceva timp in urma (si nu ma refer la „istoricul cautarilor” !!!), nu-i asa ??!!!!!!!!!!!!!!!