G4Media.ro

Gigantul semiconductorilor TSMC (Taiwan) anunță construirea unei a treia uzine de cipuri…

sursa foto: TSMC

Gigantul semiconductorilor TSMC (Taiwan) anunță construirea unei a treia uzine de cipuri în Arizona, unul dintre statele decisive pentru alegerile prezidențiale din noiembrie

Vești bune din punct de vedere economic și, poate, politic pentru președintele american Joe Biden: gigantul taiwanez al semiconductoarelor TSMC va construi o a treia fabrică în Arizona (vest), ceea ce va duce investiția totală la 65 de miliarde de dolari, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Lael Brainard, principalul consilier economic al lui Joe Biden, a salutat luni un „nou capitol în istoria industriei semiconductoarelor din Statele Unite”.

În timpul unei discuții cu presa, ea a explicat că investiția avută în vedere de TSMC se bazează pe un acord preliminar cu Departamentul Comerțului, legat de o lege importantă privind investițiile în tehnologie, „Chips and Science Act”.

În cadrul acestui acord, compania va primi până la 6,6 miliarde de dolari sub formă de finanțare directă și poate beneficia de alte 5 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi.

Această lege este emblematică pentru strategia de suveranitate industrială a lui Joe Biden, care va candida pentru un al doilea mandat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Penurie

America vrea să se protejeze de viitoarele penurii ale acestor cipuri esențiale folosite în telefoanele mobile, în mașinile electrice și în echipamentele militare de ultimă generație.

Până acum, Statele Unite au fost foarte dependente de Asia pentru aceste componente și, prin urmare, vulnerabile în cazul unei crize geopolitice, în special într-o regiune atât de febrilă precum Taiwan, o insulă asupra căreia China revendică suveranitatea.

Statele Unite „nu produc niciunul dintre cele mai sofisticate cipuri, ceea ce ne expune unui risc semnificativ, atât din punct de vedere economic, cât și în ceea ce privește securitatea noastră națională”, a comentat Joe Biden, citat într-un comunicat de presă.

„Eram hotărât să schimb acest lucru”, a adăugat el, asigurând că, datorită deciziilor sale, „producția și locurile de muncă în sectorul semiconductorilor (își) revin” în SUA.

TSMC, care a anunțat deja planuri pentru două fabrici în Arizona, va produce de asemenea componente mai avansate decât era prevăzut într-una dintre uzinele deja anunțate, potrivit anunțurilor de luni.

Un oficial american de rang înalt a declarat că grupul își mărește astfel investiția de la 40 de miliarde de dolari la 65 de miliarde de dolari.

„Pentru prima dată, vom produce în masă cele mai sofisticate semiconductoare din lume în Statele Unite”, a aplaudat Gina Raimondo, secretarul pentru comerț, în cadrul unei conferințe de presă.

Inteligența artificială

Aceste componente extrem de miniaturizate „stau la baza tuturor tehnologiilor de inteligență artificială”, a subliniat ea, dând asigurări că TSMC va crea „cel puțin 6.000 de locuri de muncă directe” în aceste fabrici, „peste 20.000 de locuri de muncă” în construcții și „zeci de mii de locuri de muncă indirecte”.

“Swing state”

Aceste investiții în Arizona „ne permit să ne sprijinim mai bine clienții americani, inclusiv mai mulți campioni din sectorul tehnologic”, precum Apple, a comentat Mark Liu, președintele TSMC, citat într-un comunicat de presă.

Gigantul taiwanez controlează mai mult de jumătate din producția mondială de cipuri.

Sub presiunea clienților săi, dar și a guvernelor îngrijorate de o posibilă invazie viitoare a Taiwanului de către China, TSMC a început să își diversifice producția.

În afară de Statele Unite, intenționează să producă și în Japonia și Germania.

Legea „Chips and Science Act”, care datează din vara anului 2022, prevede 52,7 miliarde de dolari pentru a stimula producția de semiconductori în Statele Unite, în ideea că banii publici vor servi ca o trambulină pentru investițiile private.

Intel, de exemplu, a anunțat recent noi capacități de producție în mai multe state americane, inclusiv în Arizona.

Acest ținut arid din vestul țării, unde se află Marele Canion, este unul dintre statele decisive, sau „swing states”, unde se vor juca alegerile din noiembrie.

Joe Biden s-a impus cu o diferență foarte mică în Arizona în 2020 în fața fostului președinte republican Donald Trump, care îi va fi din nou rival în acest an.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează