G4Media.ro

Gesturi de solidaritate cu refugiații la frontiera dintre Polonia și Belarus. CEDO…

sursa foto: Facebook/ Marek Epler

Gesturi de solidaritate cu refugiații la frontiera dintre Polonia și Belarus. CEDO obligă Polonia și Letonia să acorde ajutor refugiaților la frontierele lor

Pe măsura creșterii numărului de refugiați la frontiera dintre Polonia și Belarus, se înmulțesc și gesturile de sprijin ale polonezilor în favoarea acestor refugiați care încearcă să intre în țara lor.

Duminică, un grup de activiști au apărut în satul Szymaki, la aproximativ 15 km distanță de Usnarz Górny. Într-un act de protest civil, au tăiat două bobine ale gardului din sârmă ghimpată instalat la frontiera polono-belarusă. Gardul este încă în construcție și este inspirat după cel instalat în 2015 la frontiera dintre Ungaria și Serbia pentru a împiedica intrarea refugiaților sirieni.

La scurt timp după ora 17:00, activiștii, au tăiat sârmele cu foarfece speciale rupând un fragment din gard. Poliția de Frontieră susține în mod eronat că activiștii au atașat gardul la mașina lor, relatează Gazeta Wyborcza.

Grănicerii i-au zărit pe activiști și au început să strige: “Opriți-vă, plecați!”. Inițial, întreg grupul a fost reținut de Garda de Frontieră și apoi preluat de poliție. Au fost identificați, iar acum poliția investighează dacă activiștii au încălcat legea. Majoritatea activiștilor au fost suiți în mașini de poliție și duși la secția de poliție districtul Sokółka. Două autoutilitare cu care venise grupul le din Varșovia au fost încărcate în camioane

Înainte de a fi dus la secția de poliție, Bartosz Kramek, unul dintre activiști, a citit un manifest al acțiunii de protest civil din Szymaki.

Să apărăm granița de Lukașenko și Putin, nu de victimele lor” a spus el și a adăugat că “propaganda guvernamentală dezumanizează refugiații, iar o Polonie înconjurată de sârmă ghimpată nu este o țară cu care ne putem identifica”.

El a subliniat că frontierele trebuie protejate cu sisteme moderne de supraveghere, senzori specializați, dron e și patrule. Sârma ghimpată trebuie îndepărtată – atât la nivel simbolic, cât și la nivel material. ”Datorăm o astfel de solidaritate oamenilor care așteaptă în zadar ajutorul și adăpostul nostru – atât acolo, în Afganistan, cât și aici, la granițele noastre.” a mai spus Kramek.

Autoritățile poloneze au condamnat acțiunea activiștilor de la frontieră.

Situația care a avut loc la frontiera noastră este absolut inacceptabilă. Făptuitorii care au tăiat gardul au fost reținuți de Garda de Frontieră și se vor confrunta cu toate consecințele penale ale acțiunilor lor. Fapte similare vor fi întâmpinate cu răspunsul nostru ferm” a declarat ministrul internelor și administrației, Mariusz Kaminski.

Și ministrul apărării naționale, Mariusz Błaszczak, a avut o atitudine similară: „Cei care au distrus bariera ajută la atacul hibrid asupra frontierei de est a Poloniei și a UE. Mai ales în ajunul exercițiului militar rus ZAPAD 21 o astfel de conduită amenință securitatea Patriei noastre! „.

Și deputatul opoziției Franek Sterczewski a încercat să livreze provizii de bază unui grup de refugiați afgani blocați la granița dintre Polonia și Belarus, dar grănicerii polonezi l-au urmărit, refuzând să-l lase să treacă.

Tabăra a rămas deja fără apă. Acești oameni trebuie să bea apă dintr-un pârâu. Nu au încotro și nu putem ajunge la ei. Autoritățile poloneze ne împiedică chiar să oferim ajutor”, a declarat la Gazeta Wyborcza deputatul Sterczewski.

Între timp, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în procedură de urgență să oblige Polonia și Letonia să asigure apă, hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale și, dacă este posibil, adăpost temporar refugiaților blocați la granița cu Belarus, măsuri valabile până pe 15 septembrie 2021.

CEDO intervine în favoarea refugiaților

Sursa foto: Wikipedia/ CherryX – Clădirea CEDO

„Curtea a decis, fără a aduce atingere oricăror obligații pe care Belarus le poate avea în temeiul dreptului internațional privind situația solicitanților, să aplice articolul 39 din regulamentul sale și să solicite autorităților poloneze și letone să ofere tuturor solicitanților alimente, apă, îmbrăcăminte, îngrijire medicală adecvată și, dacă este posibil, adăpost temporar. Ea a clarificat, în același timp, că această măsură nu trebuie înțeleasă ca impunând Poloniei sau Letoniei să permită solicitanților să intre pe teritoriul lor. De asemenea, Curtea a menționat că decizia a fost luată în conformitate cu faptul că statele contractante au dreptul, în temeiul dreptului internațional bine stabilit și sub rezerva obligațiilor lor din tratate, inclusiv a Convenției (Euorpene a Drepturilor Omului), de a controla intrarea, șederea și expulzarea străinilor.”,  se spune în comuncatul de presă CEDO.

De asemenea, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, a îndemnat Polonia să ia măsuri imediate pentru a proteja drepturile omului pentru persoanele blocate la frontiera sa cu Belarus. Persoanele blocate la frontieră ar trebui să poată solicita protecție internațională, a declarat Mijatović.

sursa: Gazeta Wyborcza, CEDO; sursa foto: Facebook/ Marek Epler

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...