G4Media.ro

Germania organizează o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei Ucrainei în iunie 2024.…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Germania organizează o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei Ucrainei în iunie 2024. Nevoile sunt estimate la 400 miliarde dolari

A ajuta Kievul să-şi menţină economia pe linia de plutire şi, pe termen lung, să-şi reconstruiască infrastructura este obiectivul unei conferinţe internaţionale de anul viitor privind reconstrucţia Ucrainei, care se va ţine pe 11 şi 12 iunie la Berlin, transmite La Tribune.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat ţinerea acestei conferinţe la finalul unei întâlniri de o jumătate de oră cu preşedintele Volodimir Zelenski la New York, în marja Adunării generale a Naţiunilor Unite. Situaţia politică, militară şi umanitară din Ucraina a fost în centrul discuţiei, a arătat cancelaria, care a reafirmat că Germania va contionua să susţină Kievul.

Într-un mesaj publicat pe platforma de mesagerie Telegram, Volodimir Zelenski a subliniat şi el că „a discutat cu cancelarul german situaţia de pe linia frontului şi nevoile prioritare ale forţelor de apărare ale Ucrainei”. „O atenţie deosebită a fost acordată pregătirii conferinţei internaţionale pentru refacerea Ucrainei, care se va ţine în Germania”, a adăugat el. Londra a găzduit ultima conferinţă de acest tip, care a reunit lideri şi reprezentanţi a peste 60 de ţări şi instituţii financiare în iunie, pentru a debloca fondurile pentru reconstrucţia ţării după invazia rusă.

La mijlocul lui septembrie, preşedintele aerican, Joe Biden, a anunţat că a numit-o pe miliardara şi fostă ministru al comerţului, Penny Pritzker, reprezentantă specială penmtru reconstrucţia economiei Ucrainei. „Împreună cu guvernul ucrainean”, ca şi cu aliaţii Statelor Unite, instituţiile financiare internationale şi sectorul privat, Penny Pritzker „va conduce eforturile Statelor Unite pentru a ajuta la reconstruirea economiei ucrainene”, a arătat preşedintele într-un comunicat. Ea va trebui „să ajute guvernul ucrainean să facă reformele necesare pentru a-şi întări economia”. Pe de altă parte, într-un recent raport, Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională a făcut apel la o reconstrucţie care să modernizeze economia ucraineană, întărind sectorul privat ca şi protecţia împotriva corupţiei.

La conferinţa de la Londra, Statele Unite au promis 520 de milioane de dolari pentru a susţine infrastructura energetică a Ucrainei, un ajutor distinct de cele 43 de miliarde furnizate de Statele Unite ca ajutor de securitate.

La rândul lui, în aprilie, în vizită de trei zile în Ucraina, Clément Beaune, ministrul transporturilor, a asigurat Ucraina de sprijinul Franţei pentru reconstrucţia infrastructurii sale şi capacităţilor de transport. Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru a se reconstrui.

Traducere Rador Radio România: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează