G4Media.ro

Germania: Oficiul Federal de Poliție Criminală a cumpărat în secret software-ul pentru…

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Germania: Oficiul Federal de Poliție Criminală a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus

Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus, potrivit publicațiilor germane „Zeit”, „Welt”, „Tagesschau” și „Tagesspiegel”.

Conform surselor citate de mass-media germană, Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA) a cumpărat aparent controversatul software israelian Pegasus pentru a monitoriza suspecții. În ciuda îngrijorărilor din partea juriștilor germani, autoritatea a încheiat un contract cu compania israeliană NSO, potrivit surselor de din sfera de securitate. Guvernul federal dorește să informeze marți, Comitetul de Interne al Bundestagului german.

Compania israeliană NSO Group vinde Pegasus guvernelor, poliției și agențiilor de informații din întreaga lume. Programul poate spiona smartphone-uri în timp real, poate înregistra conversații, citi date despre locație, activa în secret camera și ocoli criptarea mesajelor chat.

În luna iulie, un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

Pe o lista cu potențiale ținte ce conține peste 50.000 de numere de telefon se află diverși activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați. Lista, care se extinde din 2016 până în prezent, conține, de asemenea, numărul a zece șefi de stat și de guvern, numeroși miniștri și diplomați de rang înalt. Analiza tehnică a numeroaselor telefoane mobile ale celor afectați a arătat că au fost atacate cu ajutorul software-ului și, în unele cazuri, au fost spionate de ani de zile.

BKA a negociat prima dată cu NSO în 2017 și a demonstrat capacitățile armei cibernetice la Wiesbaden. O delegație din NSO din Israel a venit special în acest scop, scrie presa germană. Cu toate acestea, la acea vreme, avocații de la Biroul Federal de Poliție Penală și Ministerul Federal de Interne și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitățile software-ului. Utilizarea Pegasus permite efectiv preluarea controlului asupra telefonului mobil al unei persoane.

Dacă utilizați Pegasus, efectiv preluați telefonul mobil al persoanei vizate. De la o decizie a Curții Constituționale Federale cu privire la așa-numita spionare online, autoritățile de securitate au voie să se infiltreze în telefoanele mobile și computerele suspecților numai în cazuri speciale și să inițieze doar anumite tipuri de supraveghere.

Astfel, achiziția Pegasus de către BKA rămâne o dilemă. Pe de o parte, statul de drept impune limite stricte pentru utilizarea acestor programe de supraveghere. Pe de altă parte, cerințele tehnice pentru monitorizarea dispozitivelor mobile moderne sunt considerabile, iar ritmul inovației în industrie este ridicat. De ani de zile, BKA a lucrat la propriul software de spionaj, dar a fost considerat greoi și impracticabil. Potrivit expertului în afaceri interne, Konstantin von Notz,  citat de Zeit, acest program de spionaj nu a fost utilizat în nicio investigație finalizată între 2017 și 2020.

Aparent, având în vedere performanțele slabe ale software-ului dezvoltat de BKA, instituția germană a decis să folosească programul Pegasus pe lângă dezvoltarea internă. Potrivit primelor informații, BKA ar fi trebuit să facă afaceri cu NSO de la sfârșitul anului 2019. Conform surselor Zeit, oficialii germani au insistat să fie activate doar acele funcții de supraveghere care sunt compatibile cu cerințele Curții Constituționale Federale.

Rămâne totuși neclar în ce măsură pot fi respectate aceste cerințe și cât de des a fost folosit Pegasus de către autoritatea germană. BKA și Ministerul Federal de Interne refuză să comenteze în urma dezvăluirilor din presă.

Guvernul federal a fost deja întrebat în mod explicit de trei ori dacă autoritățile federale folosesc software NSO, în 2019 de către deputatul de stânga Martina Renner, în anul următor de Asociația Jurnaliștilor din Germania și anul acesta interpelare din partea grupului parlamentar al Verzilor. În toate cazurile, Ministerul de Interne a răspuns că nu deține informații cu privire la această întrebare.

Citește și:

Scandalul Pegasus ia amploare în Ungaria / Opoziția cere demisia guvernului Viktor Orban, în urma acuzațiilor de spionaj

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului / Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului, vizați

Scandalul Pegasus ia amploare în presa germană. Süddeutsche Zeitung adaugă numele a 14 șefi de stat și de guvern, printre care și președintele Consiliului European, Charles Michel, care ar putea fi ținte ale spionajului

Proiectul Pegasus: Guvernul Viktor Orbán, acuzat că a folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști independenți / Soft-ul funcționează ca un virus și poate permite hacker-ului să vizualizeze orice informație de pe telefon, inclusiv datele GPS

Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj

Ursula von der Leyen, despre scandalul Pegasus: Dacă spionajul în masă se confirmă, este „complet inacceptabil”

Cel puțin 100 de activiști, jurnaliști și disidenți guvernamentali din zece țări, spionați de guverne printr-un program dezvoltat în Israel

Scandal global de spionaj: 50 de mii de numere de telefon, sparte printr-un soft dezvoltat de o companie israeliană. Jurnaliști și activiști din întreaga lume ar fi fost spionați de regimuri autoritare, suspiciuni față de guvernul Ungariei

Sursa foto: Unsplash/ Aleks Marinkovic

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dictatura perfecta se instaleaza in Vest si va veni si la noi,Big Brother vegheaza si va implenenta sistemul de supravehere in masa.

  2. pooteen incalca drepturili