G4Media.ro

FOTO/VIDEO. Cod roșu de inundații în Alba, zi neagră pentru localnici. Sute…

FOTO/VIDEO. Cod roșu de inundații în Alba, zi neagră pentru localnici. Sute de case sub ape, drumuri distruse, zeci de sinistrați și pagube enorme, dar și momente de solidaritate: un primar și fratele său au salvat în ultimul moment o bătrână

Sub cerul negru, ploaia puternică a început aproape simultan cu mesajele de alertă primite de oameni pe telefoanele mobile. Timp de mai bine de o oră, norii s-au plimbat peste mai multe sate de pe Valea Târnavelor, lăsând în urma lor prăpăd. S-a întâmplat marți seara, iar acesta a fost al doilea episod al zilei, după dezastrul lăsat de furtună pe Valea Aiudului, de dimineață.

Sute de locuințe inundate, case distruse complet, kilometri întregi de drumuri naționale și județene măcinate de apă, zeci de sinistrați, animale domestice ucise, foarte multe mașini avariate, instituții publice și societăți comerciale sub apă reprezintă doar câteva elemente ale unui bilanț parțial realizat de autorități.

Această prezentare necesită JavaScript.

Codul roșu de inundații, emis de autorități marți seara pentru o zonă foarte extinsă a județului Alba, de la Ocna Mureș și Blaj, până la Teiuș, a fost confirmat rapid de realitatea din teren.

Pe toată Valea Târnavelor a plouat cu găleata, cantitatea de apă ajungând până la 80 de litri pe metrul pătrat într-un timp foarte scurt. Apele au început să se scurgă de pe versanți și au umplut albiile văilor care traversează satele respective. Podurile au fost depășite de nivelul apelor, care au inundat tot ce au găsit în cale.

Cea mai grea situație a fost înregistrată în cursul serii la Sânmiclăuș. Viitura a măturat satul și l-a împărțit în două.

O mare parte dintre oameni a rămas la intrarea în localitate, din cauza adâncimii apei din sat, iar restul în partea de sus. Mijlocul satului a fost și zona cea mai afectată, pentru că acolo s-au adunat torenții.

  • ”Eu sunt din Cetatea de Baltă. Am venit la socrul meu să îl ajut, că e inundat, e dezastru… dar nu pot trece în sus, e prea mare apa. Aștept aici să vedem cum o să fac”, spune un bărbat, venit alături de mai mulți adolescenți să își ajute rudele.
  • ”La mine a luat tot. Am apucat doar să dezleg câinele și să deschid poarta să se ducă în jos (apa-n.red.), că altfel era și mai rău. Tot mi-a distrus și în casă, și afară. Găinile sunt moarte, cred că mai sus e mai prăpăd cu cotețele la oameni. Să vedem unde o să dormim”, se alătură proprietara unei case de cărămidă netencuită, pe lângă care apa a măturat tot, prin curte și grădină și până în spate, pe terenurile agricole.

Ca ea, sunt mulți. Oamenii nu pot face altceva decât să se uite. Unii încearcă să scoată apa din curți, dar misiunea este una imposibilă.

La fața locului s-au grupat și autoritățile locale.

  • ”Este la acest moment cea mai afectată zonă, din datele pe care le avem până acum. Grupa Operativă a ISU Alba este aici, toate efectivele ISU Alba sunt alertate și gata pentru intervenție. Autoritățile locale au fost aleratate despre iminența producerii acestor inundații, sunt și ele pregătite”, a spus prim-adjunctul șefului ISU Alba, Ovidiu Costea.

Primarul Florin Mărginean a mobilizat imediat angajații primăriei, iar la fața locului a sosit și președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel. Primele evaluări au fost făcute chiar în centrul satului, în mijlocul apei. Primarul a cerut ajutor de urgență pentru pături, saltele și un loc de dormit pentru 10 familii cărora apa le intrase în casă.

Situații similare s-au petrecut în majoritatea satelor de pe Valea Târnavelor. Oamenii au luptat cum au putut și nu au lipsit gesturile de solidaritate.

La Fărău, o comună învecinată, o bătrână a fost salvată în ultimul moment din fața viiturii de primarul comunei, Ștefan Stoia, și de fratele acestuia, ieșiți pe străzi pentru a ajuta lumea.

Momentele dramatice au fost surprinse de un localnic și postate pe Facebook:

Un alt moment s-a petrecut la Aiud, unde un copil de 9 luni a fost scos pe geamul casei înconjurate de apă. Și acest moment a fost filmat.

Imaginile sunt surprinse în interiorul casei, iar pe geam se observă nivelul foarte crescut al apei în raport cu mașinile parcate pe stradă.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba au transmis marți noapte o primă evaluare a situației din județ. Comunicatul ISU:

În intervalul 23.06.2020 ora 04:00 – 23.06.2020 ora 17:00, județul Alba (aflat sub incidența avertizărilor cod portocaliu meteorologic și hidrologic), s-au înregistrat precipitații abundente pe teritoriul județului Alba, mai însemnate cantitativ pe teritoriul localităților Aiud, Miraslău, Unirea, Ocna-Mureș, Şona, Stremţ, Ighiu, Livezile, Rîmeţ care au generat acumulări rapide de apă, scurgeri de pe versanți și creșterea rapidă a văilor, producând inundații.

Efectele produse și misiunile executate în 23.06.2020 până la momentul raportului, se prezintă astfel:

Municipiul Aiud:

32 Persoane sinistrate (persoane a căror locuințe au fost afectate total sau parțial de inundație și care sunt cazate în prezent în sala de sport);
2 case distruse
1 casă avariată;
111 case inundate;
4 anexe gospodăreşti avariate;
111 anexe gospodăreşti inundate;
12 obiective economice inundate (Sc Prebet SA, Gara CFR, Metalurgica, Salon Georgia, CLF, Hotel Victoria, SC Cocosul de Aur, SC Capitol, SC Energo Impex, Sioncimec, SC Electrica, SC Găisean);
5 poduri avariate/colmatate;
5 podeţe avariate/colmatate;
0,2 km drumuri naţionale avariate/aluviuni;
0,7 km drumuri judeţene avariate/aluviuni;
3,5 km străzi avariate/aluviuni;
1 km drumuri forestiere şi agricole avariate/colmatate;
1 pod CFR colmatat cu circulația feroviară întreruptă;
20 000 mp de sere şi solarii inundate;
2 posturi trafo avariate fără afectarea consumatorilor;
2 staţii de autobuz avariate.

Salvarea a 3 persoane (2 adulţi şi 1 copil de 9 luni) cu barca pneumatică aparținând ISU Alba în spații puse la dispoziție de autoritatea publică locală;

Evacuare 8 animale din gospodăriile afectate.

Se desfăşoară acţiuni de intervenţie pentru evacuarea apei pe străzile 1 Decembrie, Morii, Grădinii, Muzicanţilor, Simion Bărnuţiu, Horea, Arenei, Câmpului;

În urma şedinţei extraordinare a CLSU Aiud s-au luat următoarele măsuri:

Decolmatarea podurilor şi podeţelor cu ajutorul utilajelor grele puse la dispoziţie de SGA Alba şi autorităţile locale;

Evacuarea apei din gospodăriile cetăţeneşti cu ajutorul motopompelor de către cei 55 de pompieri prezenţi la faţa locului cu 3 ASAS, 9 motopompe transportabile, 4 motopompe remorcabile şi alte mijloace de intervenţie;

Monitorizarea permanentă a debitului văii Aiudului şi afluenţii acestuia, precum şi monitorizarea torenţilor;

Monitorizarea permanentă a stării traficului feroviar de către SNCFR;

S-a transmis mesaj prin RO-ALERT pentru informarea populaţiei din municipiu cu privire la riscul de inundaţii şi viituri, precum şi măsurile necesare a fi luate pentru salvarea vieţii şi protecţia gospodăriilor.

Comuna Stremţ

Evacuare apă din 7 subsoluri ale unor locuinţe;
S-a intervenit pentru decolmatarea a 5 podeţe;
S-a intervenit pentru decolmatarea drumului DJ650 pe aproximativ 600 m;
Peretele unei locuinţe a fost afectat de o alunecare de teren.
Intervenţia a fost asigurată de SVSU Stremţ cu tehnica din dotare.

Comuna Unirea

Evacuare apă din 7 curţi şi un subsol al unei locuinţe;
S-a intervenit pentru decolmatarea a două podeţe;
Valea Ciugudului s-a revărsat în 4 curţi şi a afectat un podeţ;
S-a intervenit pentru decolmatarea unui drum, pe o distanţă de 500 m, de pe raza localităţii Măhăceni;
Intervenţia a fost asigurată de SVSU Unirea cu tehnica din dotare.

Comuna Ighiu

Valea ieşită din matcă a inundat drumul de acces spre lacul Iezer şi a doborât un copac pe partea carosabilă;
Intervenţia a fost asigurată de SVSU Ighiu cu tehnica din dotare pentru remedierea situaţiei.

Comuna Miraslău

S-a intervenit pentru acordarea asistenţei medicale unei persoane imobilizate la pat de către SVSU Miraslău, ambulanţa SAJ şi SMURD Alba. Accesul la locuinţa pacientului fiind îngreunată de inundarea străzii;S-au decolmatat 20 de podeţe;
S-a intervenit pentru decolmatarea drumurilor comunale pe o distanţă de aproximativ 20 km;
Au fost afectate aproximativ 0,6 ha grădini;
Au fost afectate 10 ha teren arabil;
Au fost rupţi 6 stâlpi de telefonie.

Comuna Şona

Au fost inundate 30 ha de teren arabil;
S-a intervenit pentru decolmatarea a două străzi din satul Lunca Târnavei;
Au fost decolmatate 20 de podeţe;
Intervenţia a fost asigurată de SVSU Ighiu cu tehnica din dotare pentru remedierea situaţiei.

VEZI ȘI: LIVE VIDEO: Satul Sânmiclăuș sub ape. Intrarea în localitate, blocată, alimentarea cu energie electrică întreruptă

Comuna Livezile

Au fost afectate 2 poduri mari şi 2 podeţe;
Au fost inundate 7 pivniţe;
Au fost inundate 7 curţi şi 5 ha de grădini;
Intervenţia a fost asigurată de SVSU Livezile cu tehnica din dotare pentru remedierea situaţiei.

Comuna Rîmeţ

DC 103 Valea Inzelului aproximativ 4 km carosabil rupt, 4 podețe distruse, 6 autoturisme blocate (1 autoturism avariat);
DC 128 Valea Ilzei aproximativ 2 km (500 m distrus complet), 5 podețe distruse, 3 autoturisme blocate;
DC 231 Vlădești-Rîmeț sat surpat pe un sens (aproximativ 70 ml) se poate circula pe un sens;
Drum vicinal Valea Inzelului 1 podeț distrus și 1 tub de beton, nu se poate circula;
DC 229 Brâdești-Dealul Geoagiului distrus pe aproximativ 1 km;
4 case izolate-acces auto prin Valea Inzelului ;
5 case izolate-acces auto prin Valea Uzei.
Intervine CLSU Rîmeț cu 1 Buldoexcavator, 1 TAF și 9 persoane.

Total forţe şi mijloace ISU Alba:
3 ofiţeri;
2 maiştri militari;
48 subofiţeri+2 elevi;
13 motopompe;
3 autospeciale;
1 autocamion;
2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă;

Forţe şi mijloace IJJ Alba: 6 militari şi 1 autospecială;
Forţe şi mijloace IPJ Alba: 18 agenţi de poliţie şi ofiţeri şi 5 auto.
Forţe şi mijloace SC APA CTTA SA:
1 buldoexcavator;
1 autobasculantă;
1 motopompă;
1 autovidanjă;
6 persoane operare utilaje.
Forţe şi mijloace SGA Alba:
1 excavator cu braţ lung pe şenile;
1 autobasculantă cu trailer.
2 persoane operare utilaje.
Forţe şi mijloace SDEE Alba:
1 macara;
1 transportor stâlpi;
1 buldoexcavator;
16 persoane operare utilaje.

Situatia centralizată a efectelor produse de fenomenele meteo periculoase în 23.06.2020 intervalul orar 17:00 – 24:00.

Municipiul Aiud:

• 3 case avariate;
• 6 case inundate;
• 2 obiective economice inundate (Coperativa de Consum Aiud, SC AD Garage SRL);
• 2 obiective sociale si administrative (Administrația Finanțelor Publice, Gradinița cu Program Prelungit nr. 10);
• 28 autoturisme avariate;
• 40 fântâni inundate;
• 75 animale moarte (pui, găini);
S-au desfăşurat acţiuni de intervenţie pentru evacuarea apei pe străzile Codrului, Dorului, Iuliu Maniu, Dr. Ciortea, Unirii, Izvorului, Băilor;

Comuna Valea Lungă:

• Șosele inundate;
• 36 subsoluri inundate;
• 2 case inundate și toate grădinile inundate;
• Intervenția a fost asigurată de SVSU Valea Lungă cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Comuna Ciugud:

• 4 subsoluri inundate;
• 10 curți inundate;
• 2 ha grădini inundate;
• Intervenția a fost asigurată de SVSU Valea Lungă cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Sat Sânmiclăuș:

• Inundată sala de sport;
• Podul de pe DJ 107V inundat;
• Străzile: Sărăturii și Îngusta sunt inundate (2m sub apă);
• Conductă de gaz spartă și conducta de apa de la Biia, ruptă de tot;
• Viitură, post TRAFO afectat, 476 abonați nealimentați cu energie electrică;
• Intervenția a fost asigurată de ISU, SVSU Sânmiclăuș, Apa CTTA și Electrica cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Comuna Berghin:

• 4 pivnițe inundate,
• 3 curți inundate;
• conducta de canalizare avariata
• Intervenția a fost asigurată de SVSU Berghin cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Sat Sâncel:

• Operator economic inundat;
• Curte inundată;
• 2 case inundate;
• Intervenția a fost asigurată de SVSU Sâncel cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Comuna Cetatea de Baltă:

• 1 fermă agricolă inundată (baloți);
• 5 străzi inundate;
• 12 case inundate;
• 10 case inundate în comuna Tătârlaua;
• 2 podețe colmatate;
• Intervenția a fost asigurată de SVSU Cetatea de Baltă cu tehnica din dotare pentru remedierea situației.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ma intreb cum arata padurile din zona? Sunt rase prin taieri ilegale cel mai probabil. Uneori oamenii isi merita soarta. Poate se trezesc la realitate.

  2. stiu ca e usor alta zona dar in halul in care se taie pe la Zlatna, Arieseni si imprejurimi absolut nici o mirare ce se itampla.
    taiati baieti, sa cante joagarele…

  3. De 30 de ani tot avem inundatii si totusi nimeni nu face nimic: nu tu imbunatatirea sistemului de drenaj, nu tu santuri, nu tu diguri pt albia raului… NIMIC NIMIC NIMIC
    Doar mana intinsa.. gatere …balastiere…
    Votati ba oameni gospodari…si opriti-va la intins mana dupa faina si ulei..

    • ANAR si ANIF dorm de ani buni
      sa vina salariul, in rest nu intereseaza pe nimeni nimic, ca toti is sfatosi
      uite asa trec 30 de ani

  4. Buna tare relatarea jurnalistului de teren. Excelent! G4media, calitatea va scoate in evidență!