G4Media.ro

FOTO Un creion placat cu argint care i-ar fi aparţinut lui Hitler…

sursa foto: bloomfieldauctions.co.uk

FOTO Un creion placat cu argint care i-ar fi aparţinut lui Hitler a fost vândut la licitaţie pentru doar a zecea parte din suma estimată/ Liderul European Jewish Association a cerut oprirea licitației din motive morale

Un creion placat cu argint despre care se crede că i-ar fi aparţinut lui Adolf Hitler a fost adjudecat pentru o sumă de zece ori mai mică decât valoarea estimată la o casă de licitaţii din Belfast, informează DPA, citată de Agerpres.

Creionul a fost adjudecat marţi pentru 5.400 de lire sterline (6.700 dolari) unui licitator online la Bloomfield Auctions, cu sediul în capitala Irlandei de Nord.

Obiectul a fost estimat la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 80.000 de lire sterline. Acest creion i-ar fi fost oferit în dar dictatorului nazist de partenera lui, Eva Braun, cu prilejul împlinirii a 52 de ani, pe 20 aprilie 1941.

Creionul are inscripţionate cuvintele ”Eva”, în germană, şi iniţialele ”AH”.

Sursa foto: bloomfieldauctions.co.uk
sursa foto: bloomfieldauctions.co.uk
Sursa foto: bloomfieldauctions.co.uk
Sursa foto: bloomfieldauctions.co.uk

 

Creionul a fost cumpărat iniţial de un colecţionar la o licitaţie desfăşurată în 2002 şi a rămas de atunci în familia acestuia.

Bloomfield Auctions a fost îndemnată să oprească licitația din motive morale de către preşedintele European Jewish Association, rabinul Menachem Margolin.

Acesta a spus că licitarea unor obiecte care au aparţinut unor lideri nazişti este ”o insultă faţă de milioanele de oameni care şi-au găsit sfârşitul” în Holocaust, precum şi la adresa ”celor câţiva supravieţuitori rămaşi şi evreilor de pretutindeni”.

În schimb, casa de licitaţii a subliniat că obiectul este o bucăţică de istorie, adăugând că cei care cumpără astfel de piese sunt ”colecţionari legitimi, pasionaţi de istorie”.

A mai precizat că nu a dorit să provoace suferinţă sau supărare niciunei persoane şi niciunei comunităţi, adăugând: ”Toate obiectele au o poveste şi aduc mărturie despre un anumit timp din istorie”.

O fotografie originală a lui Hitler, cu semnătura acestuia, estimată la o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lire sterline, va fi scoasă de asemenea la licitaţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...