G4Media.ro

FOTO Cazinoul din Constanța, în stare mult mai gravă decât s-a anticipat:…

sursa foto: Facebook/ MyCT

FOTO Cazinoul din Constanța, în stare mult mai gravă decât s-a anticipat: Mediul marin și lipsa de intervenție a autorităților timp de 30 de ani au adus monumentul în pragul prăbușirii/ Specialiștii: ”Va fi necesară o suplimentare a bugetului, dar durata de execuție se va respecta”

Cazinoul din Constanța se află într-o stare mult mai gravă decât se credea inițial, au declarat specialiștii consultați de G4Media.ro care lucrează la refacerea monumentului istoric de pe faleza municipiului.

Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare a structurii pentru că asta ar fi presupus să decoperteze în întregime bucăți mari din monument înainte de începerea propriu-zisă a lucrărilor.

Specialiștii spun că au fost luați prin surprindere de cât de mult a ”ros” aerul sărat din structura și fațada Cazinoului și că, în mare parte, nu mai poate fi vorba doar de reparații sau restaurare a ornamentelor, ci de refacerea completă a întregii zone pe care sunt atașate ornamente.

  • ”Specialiștii ce realizează proiectul de proiectul de execuție apreciază că structura de rezistență nu mai prezintă siguranță în exploatare și trebuie să fie urgent consolidată (…). Construcția a avut o comportare bună la acțiuni din gruparea fundamentală și cea seismică, datorită conformării inițial bune, degradările și avariile multiple descoperite au fost cauzate în principal de acțiunea factorilor de mediu marin, de umiditatea excesivă din elementele portante de zidărie, din infiltrații de ape meteorice si de lipsa unor lucrări de intervenții și întreținere”, au mai declarat cei care lucrează de la Cazino.

Amploarea lucrărilor va necesita o suplimentare a bugetului, dar durata de execuție se va respecta, mai spun specialiștii, prin creșterea numărului de muncitori calificați și tehnologia optimizată.

  • ”Surprize nu tocmai plăcute au avut rezervate si fațadele Cazinoului, unde, în urma montării schelelor și a investigării tuturor suprafețelor, s-a constatat că nu se mai poate vorbi despre reparații și restaurare ornamente, ci de refacerea tencuielilor. Mai exact, peste tencuiala veche (din 1910) din mortar de var, s-au pus în timp alte straturi – ultimul din 1986 – din mortar de ciment, care a fisurat. După înlăturarea acestuia, s-a constatat că tencuiala veche a devenit doar o masă de nisip, dat fiind că varul a dispărut ca liant. Un alt aspect important și vizibil cu ochiul liber este cel legat de spațiile afectate de mucegai ori mușchi. Împotriva acestor factori agresivi structurile sunt tratate mai întâi cu substanțe biocide, sunt curățate, iar abia apoi se intervine pentru restaurarea lor”, a declarat personalul de pe șantier consultat G4Media.ro.

Totodată, specialiștii de la Cazino au mai declarat că este obișnuit ca, pe parcursul reabilitărilor, muncitorii să constate că monumentele sunt mai afectate decât se credea inițial, însă niciodată nu au întâlnit o situație cu diferențe atât de mari între previziune și realitate cum au întâlnit la Cazino.

  • ”Documentația D.A.L.I (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, n.red.) pe baza căreia s-au realizat documentațiile supuse licitației a fost realizată fără a se putea investiga fiecare element al structurii de rezistență a Cazinoului. Proiectanții nu au putut anticipa gradul de degradare al structurii de rezistență pentru că ar fi trebuit să decoperteze întreaga structură (…). Și la alte lucrări au fost întâlnite situații similare dar nu în procentul de la Cazinoul din Constanța, unde efectul mediului marin a amplificat degradarea clădirii. Aici cum decopertăm un strat acoperitor (pardoseli, tencuieli) întâlnim o nouă problemă a structurii de rezistență”, au declarat aceștia.

Iar principalii vinovați de faptul că, iată, Cazinoul a ajuns la un pas de prăbușire sunt mediul marin, dar mai întâi de orice, lipsa de acțiune a autorităților în ultimii 30 de ani:

  • ”Construcția a avut o comportare bună la acțiuni din gruparea fundamentală și cea seismică, datorită conformării inițial bune, degradările și avariile multiple descoperite au fost cauzate în principal de acțiunea factorilor de mediu marin, de umiditatea excesivă din elementele portante de zidărie din infiltrații de ape meteorice și de lipsa unor lucrări de intervenții și întreținere”, mai spun specialiștii.

Câteva exemple tehnice ale problemelor pe care specialiștii le-au întâmpinat la Cazino, explicate de aceștia pentru G4Media:

  • In documentația D.A.L.I, s-a propus fundarea directa la cota -7.00m a noilor elemente verticale, considerând nivelul apei subterane este sub cota -7.00m iar stratul de calcar este nefisurat. In realitate apa subteran este la 6.10m stratul de calcare este fisurat. S-a optat pentru fundare indirecta pe piloți. Soluția propusa de fundare directa cu incinta de batardouri si epuizmente nu este funcțională deoarece apa se infiltrează direct din Marea neagra, prin stratul de calcar fisurat. Acum este necesara realizarea a 100micropoiloti cu bara de titan.
  • In D.A.L.I, s-au propus lucrări de reparații asupra plăcilor existente prin refacerea grosimii elementelor si aplicarea de țesături din fibre de carbon bidirecționala. Aceasta soluție este posibila numai daca elementele sunt realizate din beton armat cu o rezistenta minima la smulgere de 1MPa. In realitate betonul este afectat de carbonatare si nu respecta aceasta condiție.

  • In documentația tehnica aferenta fazei D.A.L.I, s-a propus folosirea betonului armat de clasa C16/20 si C25/30, clasa de agresivitate XS1 ( expunere la aerul ce vehiculează săruri marine, însă nu sunt in contact direct cu apa de mare). Conform normativului NE012-1/2007, clasa minima de beton necesara pentru a satisface cerințele clasei de agresivitate XS1 este C30/37.
  • O parte si din degradări ale structurii de rezistenta ce nu au fost indicate in D.A.L.I:
    • Degradarea planșeelor din beton si a grinzilor de peste porticul din fațada principala, prin carbonatarea betonului, corodarea puternica a armaturile si expulzarea locala a acoperirii cu beton;
    • Prăbușirea aproape in totalitate a planșeului din lemn al supantei
    • Coroziunea grinzii metalice pana la exfoliere;
    • Montantul din parter a porticului fațadei principale din axul G5din zidăria cărămidă este puternic afectat de infiltrații, cărămida fiind friabila si moale.
    • Degradarea elementelor din beton armat, ale planșeului de la nivelul parterului, din cauza infiltrațiilor de ape meteorice, betonul fiind puternic carbonatat, acoperire cu beton fiind expulzata pe suprafețe extinse, iar armaturile fiind puternic corodate si etrierii rupți.

  • In documentația D.A.L.I sunt marcate 10 elemente verticale din beton armat. In urma investigațiilor, s-a constatat ca elementele sunt decorative si nu au niciun rol structural.
  • In documentația D.A.L.I, stâlpii de colt de la intersecțiile axelor A/5’ si A/10, de pe nivelul parterului, sunt din zidărie de piatra. In realitate sunt din cărămidă, cămășuiți cu beton armat pe trei laturi.
  • In documentația D.A.L.I, stâlpii din axul 2/B-F, de pe nivelul etajului sunt din beton armat. In urma investigațiilor efectuate, s-a constatat ca sunt din zidărie de cărămidă.
  • Elementele secundare (panele) ale șarpantei metalice sunt prevăzute in D.A.L.I sa fie protejate anti-coroziv. In realitate toate sunt puternic corodate si vor fi înlocuite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Intreaga tara e in pragul prabusirii, din cauza a 30 de ani de nepasare, asta fiind starea naturala a romanului, complet nepasator.

    • Sunt mulţi străini care câştigă banul gros cu turismul pe litoral, şi chiar pe mare, la petrol şi gaze. Puteau lua atitudine. Ba chiar erau mai respectaţi de baroni şi miniştri decât oengiştii tineri.

  2. O nesimtire totala.

  3. Românii sunt specialiști consacrați în distrugeri și hoții, nu în construcții trainice.

  4. .. l-a capsuni in spania si italia, l-a furat in anglia netotilor 🙂

    • Gramatica asta bat-o vina …”l-a” multi le face atatea probleme 😉

    • Totul e l-a indemana .. 🙂

    • Scuzati-l domnule Marcu, e sosia mea nereusita, dupa ce ca-i schizoid (multiple personalitati, nici el nu mai stie cine e exact) mai e si batut in cap.
      Iertati-l deci.

  5. Avem 84 miliarde de la UE. Sa ne pregatim de absortie. Reparam toate monumentele. :)))

    • Am avut, s-au investit in constructii de ruine noi.

    • De trei, patru ani nu gasesc o firma sau un mester care sa reproduca o tencuiala exterioara -o ”tenologie”care se folosea pana in anii’90 si la Casa Poporului- ! Meseriasii -ingineri si muncitori- destepti, profesionisti in proportie de 95%, nu mai sunt in Romania, de multa vreme !!
      Ar trebui sa stim ce firme lucreaza acolo , sa vedem in ce mod le retinem numele !!!!!!!

  6. Ca sa inteleaga si oamenii fara pregatire in domeniu, DALI e echivalentul studiilor de fezabilitate facute pentru autostrazi. S-au sifonat multi bani pe asemenea documentatii facute la misto. Problema este ca pe baza acestor documentatii gresite sunt castigat3 licitatii cu fonduri europene. Deci autoritatile in loc sa organizeze concurs sau sa faca o licitatie serioasa, aleg sa dea proiectele unor habarnisti chiar daca riscul este sa se piarda finantarea ulterior.

    • Problemă fiind că dacă ai câștigat fondurile pe baza unui DALI incomplet sau greșit, la faza de proiect tehnic ești obligat să îl respecți. Nu poți spune, ooops, firma care a făcut DALI-ul a greșit. Pentru că atunci pierzi banii (eventual și pe cei care au fost plătiți deja pt DALI)

    • Nu ați intrebat inde trebuie probabil. Sigur va poate Anuță Marius Stan (0740) 111 320

  7. Construcțiile emblematice in România ridicate acum 100 de ani și ceva și vreo sa le redai Frumusețea de altădată , nu ești mafalda sa sti exact ce este in aceasta construcție.Timpul , factorii de mediu au influientat in rău o mare parte din construcții care vor fi reabilitate.!!! Nimic nu se face fără fonduri, pasiune in a reda construcțiile cum arătau la valoarea inițială.!!!! Răutățile și alte asemenea lucruri nu au ce cauta in spațiul public.!

    • Trebuie reparată şi imaginea municipiului lui Mazăre, adică a constănţeanului. După ce n-au valorificat pentru imagine turistică 30 de ani Casa cu Lei, Vila Şuţu şi Cazinoul, localnicii ar trebui să ceară candidaţilor şi ceva deosebit, ceva ca-n Bilbao, o clădire cu arhitectură contemporană pentru Muzeul lor de Artă, cel mai valoros de la Marea Neagră.

    • si acum 100 de ani se lucra cu proiect. Numai ca in Romminika proietele au disparut, le-au pus pe foc sau zac undeva in arhive unde acum sunt plene de mucegai

  8. Va creste tensiunea, de atâtea comentarii.V a invit la vot.Succes.

  9. Bughi este de o rautate sarbeasca incredibila!

  10. Nu accept ca asa sunt romanii! Asa am ajuns dupa aproape 75 de ani de prigoana dictatura si neodictatura!Cred ca avem inca valori multe. Si importante dar sa fim condusi nu „haituiti”!!!Felicitari celor care lucrea?za la refacerea CAZINOULUI!BRAVO!

  11. Asta e inceputul sfarsitului renovarii cazinoului. Peste cateva luni vor ajunge la concluzia ca nu se mai poate face nimic, banii s-au dus, arhitectii si-au luat salariile si la revedere.

  12. Gata, de Luni ma inscriu si eu la toate licitatiile si le spun ca le rezolv pentru 2 lei, le castig, apoi cer cascaval cat cuprinde pe motiv ca sarea e sarata si apa e uda.