G4Media.ro

Fostul câștigător MasterChef Ucraina și-a transformat restaurantul într-un adăpost în care gătește…

Sursa foto: Instagram / klopotenko

Fostul câștigător MasterChef Ucraina și-a transformat restaurantul într-un adăpost în care gătește pentru armată / Lansează un apel către bucătarii din întreaga lume: „Toată lumea să gătească borșul ucrainean”

Chef Klopotenko și-a transformat restaurantul gourmet din Kiev într-un refugiu pentru locuitorii care fug de rachete, în care gătește pentru cei care luptă pentru apărarea capitalei Ucrainei. De aici îi invită pe bucătarii din întreaga lume să gătească borșul, simbolica ciorbă de sfeclă roșie a Ucrainei, pentru a arăta apropierea de țara sa, scrie cotidianul italian La Stampa.

Ievgen Klopotenko, 35 de ani, fost câștigător al MasterChef-ului ucrainean și singurul dintre compatrioții săi din lista de talente „50 Next – tineri talentați care vor stabili viitorul bucătăriei” spune că s-a trezit în mijlocul unui război și a trebuit să reacționeze.

Sursa foto: Instagram / klopotenko

„Acum, în restaurantul/adăpostul meu sunt aproximativ 30 de oameni. O jumătate este aici pentru a se proteja de bombe, cealaltă jumătate pentru a găti pentru militari. Numărul de oameni depinde de zile, când sună sirenele crește”, povestește el reporterilor italieni.

”Nu știm ce vom găti mâine, depinde cu ce suntem aprovizionați. Magazinele sunt aproape goale și puținul disponibil este destinat în general populației. Deja este o problemă să găsești făină și cereale, pentru că sunt primele produse pe care toți oamenii le-au acumulat în cămară la începutul atacurilor”, spune bucătarul.

”Gătiți borș”

Pentru a-și aduce contribuția personală la suportul ucrainenilor a lansat pe pagina sa de Instagram o provocare cerându-le bucătarilor din toate țările să gătească rețete tradiționale din Ucraina.

”Gătește borș și postează-l pe rețelele de socializare. Fă asta pentru că este un preparat ucrainean”, transmite bucătarul.

Borșul, deși foarte răspândit în diverse țări est-europene, dar mai ales în Rusia, țară care l-a și revendicat ca fiind al său, reaprinzând disputa dintre cele două state. De această dată, una culinară.

Sursa foto: Instagram / klopotenko

Ucraina a cerut în 2021 UNESCO să recunoască această ciorbă ca făcând parte a culturii sale. Momentan, candidatura se află pe lista de așteptare, urmând a fi discutată.

„Sunt multe modalități de a sprijini Ucraina. Există și sprijin cultural. Doar gătiți preparate ucrainene” este apelul lansat de chef Klopotenko în urmă cu câteva zile pe profilul său de socializare.

„Gătește borșul. Acest fel de mâncare îi unește pe ucraineni. Încearcă doar să-l faci: îl gătim și acum, chiar și acum când cad bombele și auzim zgomotul avioanelor de război. Pentru că nimic nu ne dă putere interioară mai mult decât o porție de borș. Pentru ucraineni este magic”, transmite Klopotenko.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Foarte bun borșul ucrainean cu șir de porc, numai să nu fie prea multă sfeclă. Sunt restaurante care prepară in România.

    • In schimb borșul propagandei pro -sovietice e stricat rău.

    • Bai asta buciolo debil du-te pe saratura si lingeti koailele singur ca te-a fatat matta cu koaiele lipite de barba ma thembelulle