G4Media.ro

Forumul Judecătorilor îi solicită Avocatului Poporului să atace la CCR modificările aduse…

Victor Ciorbea participa la evenimentul organizat cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea institutiei Avocatului Poporului , joi, 21 septembrie 2017. Inquam Photos / George Calin

Forumul Judecătorilor îi solicită Avocatului Poporului să atace la CCR modificările aduse legii privind organizarea judiciară

Asociația Forumul Judecătorilor din România i-a solicitat duminică Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, ”sesizarea imediată” a Curții Constituționale în ceea ce privește modificările aduse legii 304/2004 privind organizarea judiciară – una dintre cele trei legi ale Justiției -, subliniind că actul normativ afectează, conform Comisiei de la Veneția, independența justiției.

Acțiunea Forumului Judecătorilor vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat zilele trecute că și-a epuizat toate căile de atac în privința modificărilor aduse legii 304 / 2004 privind organizarea judiciară și că este obligat să o promulge. El a cerut parlamentarilor puterii să o modifice de urgență în toamnă pentru a o pune în acord cu cererile Comisiei de la Veneția.

Iohannis a criticat coaliția PSD-ALDE pentru modul în care au legiferat pe legile Justiției și a amintit de concluziile Comisiei de la Veneția.

Pe 13 iulie, Comisia de la Veneția a demontat modificările aduse de PSD-ALDE legilor justiției și a solicitat să mențină rolul președintelui și al CSM în procesul de numire și revocare al procurorilor șefi.

Comunicatul integral al Forumului Judecătorilor:

Dată fiind promulgarea și publicarea în Monitorul Oficial al României a acestei legi, precum și iminenta sa intrare în vigoare, la trei zile de la publicare, și deoarece unele dintre măsurile legislative cuprinse sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția sau GRECO și pun în pericol însuși parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei, Asociația Forumul Judecătorilor din România a adresat Avocatului Poporului, dl. Victor Ciorbea, o cererea pentru sesizarea imediată a Curții Constituționale, în acord cu dispozițiile art. 59 alin. (1) și art. 146 lit. a) și d) din Constituție.

Avocatul Poporului are atribuția expresă de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legi și ordonanțe, iar aceasta nu este limitată la protecția drepturilor omului, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, prin urmare și a angajamentelor internaționale luate în acest sens de Statul român (a se vedea Avizul nr. 685 din 17 decembrie 2012, CDL-AD(2012)026, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept – Comisia de la Veneția).

Prin Avizul nr.934 din 13 iulie 2018, CDL-PI(2018)007, Comisia de la Veneția a sugerat României “să reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituție, în perspectiva oferirii condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului instituțiilor precum președintele țării și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influența ministrului Justiției”; să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluțiile procurorilor pentru situațiile de nefundamentare”; “eliminarea restrângerilor propuse asupra libertății de exprimare a judecătorilor și procurorilor”; suplimentarea prevederilor privitoare la răspunderea materială a magistraților, prin declararea explicită a faptului că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu pot răspunde pentru o soluție care ar putea fi contestată; abandonarea amendamentelor privind pensionarea timpurie a magistraților sau amânarea până când va exista certitudinea că nu va exista niciun impact negativ asupra funcționării sistemului; reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților (ca alternativă, s-a propus folosirea unor procurori specializați, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente).

Prin Raportul ad hoc privind România (Regula 34) adoptat de Grupul de state împotriva corupției, la cea de-a 79-a Reuniune Plenară (Strasbourg, 19-23 martie 2018), GRECO a adresat României următoarele recomandări: ”să se analizeze corespunzător impactul modificărilor asupra viitoarei structuri de personal a instanțelor și parchetelor pentru a fi adoptate măsurile tranzitorii necesare și regulamentul de aplicare ce urmează a fi adoptat de CSM cu privire la promovarea judecătorilor și procurorilor să reglementeze criterii adecvate, obiective și clare, care să aibă în vedere calificările și meritele reale ale acestora; să fie abandonată crearea noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție; să se asigure că independența parchetului este – în cea mai mare măsură posibilă – garantată prin lege, și să se evalueze impactul modificărilor propuse asupra viitoarei independențe operaționale a procurorilor, astfel încât, dacă este necesar, să fie adoptate garanții suplimentare pentru a proteja împotriva intervențiilor; să se evite crearea de noi surse pentru conflicte de interese și incompatibilități, în special în legătură cu activitățile politice și funcțiile guvernamentale; să se analizeze diferitele modificări care afectează drepturile și obligațiile, precum și răspunderea judecătorilor și procurorilor pentru erori judiciare, astfel încât să se asigure suficienta predictibilitate și claritate a regulilor în materie și pentru a evita ca acestea să devină o amenințare la adresa independenței sistemului judiciar”.

Potrivit art.11 din Constituția României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

România a aderat la Consiliul Europei (CE), ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin Rezoluția nr. 37/1993 a Comitetului de Miniștri al CE. Aderarea la CE, organizație fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Asociația Forumul Judecătorilor din România reiterează faptul că executarea obligațiilor internaționale, care rezultă dintr-un tratat în vigoare pentru un anumit stat, revine tuturor autorităților statale, inclusiv Curții Constituționale. Dacă dispozițiile constituționale contravin tratatului, care face deja parte din ordinea juridică națională, revine tuturor autorităților statului obligația de a găsi soluții adecvate pentru a concilia acele prevederi ale tratatului cu Constituția (spre exemplu, prin interpretare sau chiar prin revizuirea Constituției), altfel responsabilitatea internațională a statului va fi angajată, cu toate consecințele care decurg din aceasta, inclusiv sancțiuni (a se vedea Comisia de la Veneția, Avizul interimar privind amendamentele la Legea constituțională federală privind Curtea Constituțională a Federației Ruse, par.47, CDL-AD (2016) 005).

Recomandările formulate de Comisia de la Veneția nu sunt utile doar legiuitorului, în procedura parlamentară de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci și Curții Constituționale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentală, ținând seama de dispozițiile art.11 alin.(1) din Constituția României.

Totodată, Asociația Forumul Judecătorilor din România adresează un apel Președintelui României, dl. Klaus Werner Iohannis, dar și Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a efectua demersuri în sensul sesizării imediate a Curții Constituționale, de Avocatul Poporului, în ceea ce privește Legea nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Potrivit art. 80 alin.(2) din Constituție, Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. Conform art.133 alin.(1) din Constituție, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.

De asemenea, Președintele României poate avea un rol important în privința emiterii unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, prin care să fie amânată sau suspendată aplicarea dispozițiilor din Legea nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară criticate dur de Comisia de la Veneția sau GRECO, până la data revizuirii lor. În temeiul art. 86 și 87 alin.(1) din Constituție, Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită. Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații. Or, neîndoielnic, nerespectarea tratatelor la care România a aderat reprezintă o problemă de interes național privind politica externă a statului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Ciocu mic, Asociația Forumul Judecătorilor din România, ca noi suntem la putere!

    • Morgan, comandă-ți pantaloni cu fund de tablă, că vei avea nevoie de ei…

    • Idiot patentat, tu mai ai si alte cuvinte in vocabular si alte idei in capul tau cel mic ( in care creierul iti sta foarte lejer) ???? Est absolut penibil, dar inteleg ca esti programat sa repeti ca o moara stricata sloganul de mai sus.

  2. Din pacate nu cred ca domnul Ciorbea deservește interesele Poporului asa cum ar trebui să facă instituția pe care o conduce. Mi-aș dori să mă înșel si sa vad cum Avocatul Poporului da curs acestei solicitari

  3. Păi întâi să-i plătească cineva datoriile d-lui Ciorbea și după s-ar putea să ia decizii cu capul lui.

    • i le plătește deja PSD, că doar i-a dat și salariu și PENSIE SPECIALĂ.
      Poate dă și o admistie pt datorii? Păi el atunci cu cine votează?

  4. Ciorbea e sluga la PSD, credeati ca l-au pus acolo din greseala? Nu, l-au pus acolo tocmai ca sa NU munceasca pentru popor.

    Acum ca e Ciorbea acolo, trebuie redenumita institutia, poate „Avocatul Hotilor”.

  5. Dizolvarea parlamentului de urgență, destituirea avocatului poporului și alegeri anticipate. Dar cu cine plm să faci așa ceva când țara e condusă de hoți și mafioți.

    • Aveti perfecta dreptate. Marioneta asta jalnica de Ciorbea este doar sluga borfasilor…nicio legatura cu poporul roman! Il platim cu bani publici grei ca sa vegheze hotii din politica.

  6. In fotografia care insoteste articolul, klingonianul pare a spune auditoriului : „Uite, proba statului intr-un picior si cu bratele desfacute, ca o gaina care scurma tarana in cautarea unei comori, mi -a dat-o Ponta cand am aplicat la postul de Avocat al Popoului ! :o)

    PS. Cu milioane de lei datorii la Barou (si el si Lacramioara lui) si cu sute de mii de euro de restituit bancilor (in special el dar si ea), Ciorbea e ultimul dintre pamanteni care ar face ceva care sa-l supere pe Dragnea sau
    sa necajeasca partidul !

    PS. Apropo… vi-l puteti inchipui pe Ciorbea injurand de mama, de frati si de cumnati ? Bagandu-si-o si scotandu-si-o la foc automat ?

    PPS. Daca nu vi-l puteti inchipui incercati sa fiti prin preajma la inceput si la sfarsit de luna, cand trebuie sa plateasca ratele la banci…

    PPPS. …si atunci mai vorbim ! 😉

    • Pare mai degraba ca dirijeaza un cor de PSD-isti, interpretand piesa de real succes: „‘Proasta satului, fix in fruntea Statului..!”…

  7. Ciocu mic judecatorilor ca noi suntem la putere! Va place MUIEPSD? F bine, tot noi suntem la butoane si daca vrem sa furam o sa furam. Ciocu mic!}

  8. Slugile disperate ale lui Kovesi de la Forumul Judecătorilor Coldisti se agita degeaba, otravă lucrează!

    • Ce puteti asteapta de la Ciorbea,care cu ani in urma a inselat pe toti chiar si pe Coposu cu masca sa de taranist convins,asta de acum e adevarata sa fata,nu se va face nimic e contagiat de ciuma rosie pana in maduva oaselor,nu vedeti ce fata de relicva de Antipa are.

    • Nu trebuia sa va deranjati otravind Hamsterul, ar fi murit oricum curand, rapus de ”platitudinea reproductiva”, adica de rusinea indeplinirii cu mediocritate a functiei de ”lugu-lugu”…Pentru aceasta specie, functia respectiva reprezinta singura ratiune de a exista…

    • Si tie multe,multe numere de inmatriculare,fara psd.Adica MUIE,daca nu ai priceput ,postac psd-ist.

  9. TU ESTI LA PUTERE , MAI AMARITULE ? DISPARI PINA NU PRIMESTI UN SUT IN FUND !

  10. Una din multele alegeri proaste si dezamagiri facute si avute in ultimii 28 de ani!

  11. „Societatea viitoare este o societate fără stat, fără clase, concepută ca o asociaţie liberă de indivizi“
    din manifestul comunist numit si evanghelia roşie

  12. Avocatul Popoului va sesiza CURtea. Pomohaci a facut-o deja…

  13. Nu trebuia sa va deranjati otravind Hamsterul, ar fi murit oricum curand, rapus de ”platitudinea reproductiva”, adica de rusinea indeplinirii cu mediocritate a functiei de ”lugu-lugu”…Pentru aceasta specie, functia respectiva reprezinta singura ratiune de a exista…

  14. Ce legătură există între sentințele judecătorilor și numirea șefilor lor ??!
    Șefii pot influența sentințele ??! Nu, în România!!! Păi dacă șefii influențează judecătorii iar politicienii influențează șefii judecătorilor înseamnă că România este un stat de…???

  15. Si ce daca ii cere!
    Multe i s-au cerut pana acum….