G4Media.ro

Instanţa supremă a respins cererea de revizuire a sentinţei depusă de cei…

Sursa: Atlatszo

Instanţa supremă a respins cererea de revizuire a sentinţei depusă de cei doi secui încarceraţi pentru terorism/ Un ONG finanțat de guvernul de la Budapesta amenință cu lobby împotriva României la Bruxelles pentru activarea articolului 7

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJR) a respins marţi cererea de recurs în casaţie depusă de cei doi bărbaţi din Ţinutul Secuiesc faţă de sentinţa de privare de libertate, a comunicat biroul de presă al instanţei angenţiei ungare de presă MTI.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi de ICCJR în iulie 2018 la câte cinci ani de închisoare cu executare pentru acte de terorism, deoarece din înregistrările de la dosar şi din petardele găsite la domiciliul lui Beke autorităţile române au tras concluzia că cei doi au dorit să plaseze o bombă artizanală în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, în timpul paradei militare de Ziua Naţională a României programată pe 1 decembrie 2015.

Cererea de revizuire depusă de cei doi se baza pe argumentul că faptele pentru care au fost condamnaţi nu sunt prevăzute în legile penale. Avocaţii celor doi au invocat, marţi, în faţa judecătorilor că petardele care s-ar fi presupus că vor fi folosite pentru bomba artizanală nu au pus viaţa nimănui în pericol, iar pe de altă parte infracţiunea descrisă în rechizitoriu nu corespunde scopului descris în articolul 32 din legea privind combaterea terorismului, respectiv submninarea puterii de stat, intimidarea populaţiei sau constrângerea organizaţiilor naţionale sau internaţionale.

În rechizitoriu se arată că cei doi bărbaţi secui urmăreau să sperie comunitatea locală de români, pentru ca altă dată să nu mai organizeze parade militare de sărbătoarea naţională, iar acest scop nu poate fi încadrat în definiţia enumerată de legea privind combaterea terorismului, potrivit căreia un act de terorism presupune intenţia de a ameninţa la nivel naţional sau internaţional – au invocat avocaţii celor doi.

Procurorul de şedinţă a catalogat argumentele drept neîntemeiate. Motivarea sentinţei ICCJR va fi publicată ulterior, dar în minuta sentinţei judecătorii fac referire la lipsa de temei a cerereii de recurs în casaţie. Sentinţa de marţi a ICCJ este definitivă.

La şedinţa de marţi, pe lângă membrii familiei, în sala de judecată a fost prezent şi deputaţii UDMR de Covasna şi György Csóti, directorul Institutului pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor din Ungaria.

“S-a dovedit, din nou, că în România nu există justiţie independentă şi dictează forţele şovine, care urăsc maghiarii, direcţionate de către serviciile secrete”, a comentat sentinţa instanţei György Csóti.

Acesta a adăugat: Institutul pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor din Ungaria (nr. organizație neguvernamentală finanțat de guvernul de la Budapesta și care exprimă poziția guvernului)  intenţionează să contacteze mai mulţi europarlamentari cu rugămintea de a face paşii necesari declanşării procedurilor prevăzute de articolul 7 al Tratatului UE, împotriva României, deoarece aici, în opinia sa “încălcarea justiţiei pe baza apartenenţei la o naţiune este sistematică”, aşa cum demonstrează procesele intentate primarilor din Ţinutul Secuiesc şi stadiul demersurilor privind retrocedările.

Zoltán Lomnici, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane a declarat marţi, prin telefon, pentru MTI: în interesul serviciilor secrete româneşti instanţa supremă de la Bucureşti nu a luat o decizie juridică, ci una politică, ceea ce, în opinia sa, trebuie transmis neapărat forurilor internaţionale. În acest sens doreşte să ofere ajutor deţinuţilor politici secui alături de parlamentarul ungar al Fidesz, István Bajkai şi senatorul UDMR, László Fejér – a arătat fostul preşedinte al instanţei supreme de la Budapesta.

Sursa Foto: Atlatszo

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Terorismul nu are scuze, ONG-ul din Budapesta ar face bine sa-si canalizeze energia si demersurile pentru cauze mai bune!

 2. ONG-ului budapestan îi transmit să-și traducă singură textul plăcuții suedeze ”Alupigus!”.

 3. Evident ca este si o componenta iredentista aici ! „cei doi secui” ! De fapt sunt cetateni romani de origine secuiasca.
  Care terorism, care teroristi ? Ca aveau niste petarde acasa? Ca au avut intentii rele ? Ca au vorbit ceva prostii si au fost auziti ?
  De fapt nu facusera nimic !
  Desigur trebuie condamnati, dar la o pedeapsa mai mica, educativa, de exemplu 2 ani cu suspendare.

 4. Macrameuri, origami, cercul de pictură, poate goblenuri și artizanat…chestii din astea

 5. Unde-i Tinutul Secuiesc?

 6. Rechizitoriul este subtire, iar pedeapsa nu elimina cauza: nemultumirea etnicilor maghiari. Concluzie: o poveste trasa de par!

 7. O pedeapsa e menita sa corecteze un comportament nu sa intareasca ideea persoanei care a gresit ca e nedreptatita. La asta ar trebui sa se gandeasca judecatorii.