G4Media.ro

Fluviul Yangtze din China, cel mai lung din Asia și al treilea…

Sursa foto: Chensiyuan / Wikimedia Commons

Fluviul Yangtze din China, cel mai lung din Asia și al treilea din lume, se micșorează în timp ce valul de căldură și seceta amenință culturile

Regiunile care depind de Yangtze, cel mai lung fluviu din China și Asia, respectiv al treilea ca lungime din lume, sunt nevoite să folosească pompe și rachete de însămânțare a norilor, în timp ce o secetă prelungită reduce nivelul apei și amenință culturile, iar valul de căldură va dura încă două săptămâni, relatează Reuters.

Cursurile mijlocii și inferioare ale Yangtze s-au confruntat cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în ultima lună, experții dând vina pe variațiile induse de schimbările climatice în zona de vest a Pacificului subtropical, un factor determinant pentru vremea de vară din toată Asia de est.

Având în vedere că recolta de toamnă este amenințată, Ministerul Agriculturii a trimis 25 de echipe în regiunile cheie pentru a lua măsuri de protecție a culturilor, a relatat ziarul Guangming Daily al guvernului din Shanghai.

Valul de căldură va dura probabil încă două săptămâni, devenind astfel cea mai lungă perioadă susținută de temperaturi extreme de când au început înregistrările în 1961, au declarat luni experții de la Centrul Național de Climă din China pentru cotidianul oficial Science and Technology Daily.

Sursa foto: Keenan Pepper / Wikimedia Commons

Precipitațiile în zona de drenaj a fluviului Yangtze au scăzut cu aproximativ 30% în iulie și sunt cu 60% mai mici decât în mod normal în august, iar afluenții fluviului sunt „semnificativ mai mici” decât nivelurile istorice, potrivit Comisiei pentru resursele de apă ale fluviului Yangtze.

Lacul Poyang din provincia Jiangxi din centrul Chinei, care joacă un rol important în reglarea debitelor de apă ale Yangtze în timpul verii, s-a redus la niveluri obișnuite în timpul sezonului secetos de iarnă, după o scădere de 50% a precipitațiilor în iulie.

Satele care se bazează pe apa din lac au fost nevoite să utilizeze pompe pentru a iriga câmpurile de orez, a relatat presa.

În municipiul Chongqing, situat în sud-vestul țării, care se confruntă cu a doua cea mai fierbinte vară de la începutul înregistrărilor, în 1961, 900 de rachete au fost puse la dispoziție pentru a încerca să „însămânțeze” norii și să inducă ploaia, potrivit presei.

Alte regiuni și-au lansat propriile operațiuni de modificare a vremii.

În mod normal, China eliberează apă din rezervorul Three Gorges pentru a atenua seceta de pe Yangtze, dar debitele din aval sunt la jumătate față de nivelul din anul precedent, potrivit datelor oficiale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...