
Florin Roman: Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va avea mari probleme de constituţionalitate / Orban: Proiectul este perfect constituţional
Actualul proiect privind pensiile speciale va avea mari probleme de constituţionalitate, a declarat miercuri deputatul liberal Florin Roman, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Eu am mai văzut filmul ăsta şi alţi colegi în legislatura trecută de două ori pe două proiecte ale PNL, unul care abrogă în totalitate toate pensiile speciale şi altul, urmare a înţelegerii liderilor de grup de la acea vreme, pe o impozitare, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul României, care niciodată nu au produs efecte. (…) Astăzi au fost trei proiecte – unul singur a fost original – cel al PNL, care prevedea abrogarea capitolului 11, articolele 49 şi 50, şi care într-adevăr rezolvă problema pe viitor, dar lăsa nerezolvată problema celor în plată. Actualul proiect – şi aici vorbesc pentru românii de acasă, nu vă bucuraţi încă – care a fost amendat şi care prevede inclusiv oprirea celor aflaţi în plată – din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituţionalitate”, a susţinut Florin Roman.
El a adăugat că, dacă ar fi existat voinţă politică, ar fi fost o lege bună, constituţională.
„Vreau să fiu sincer cu dumneavoastră, dragi români, cu cei de acasă, pentru că adevărul va învinge întotdeauna. Dacă ne-am fi dorit cu toţii să nu facem decât a ne lovi unul pe altul şi am fi colaborat într-adevăr să scoatem o lege bună, eu sunt convins că astăzi aveam o lege constituţională. Închei prin a spune fără să se supere colegii: a fost unul original (un proiect – n.r.), al PNL, şi două copii, una de la PSD, plagiatorii, ştim cum e, în schimb de la oamenii noi cu năravuri vechi eu nu mă aşteptam”, a mai afirmat Roman.
În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor și al PNL, Ludovic Orban, a susţinut că proiectul privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari adoptat miercuri este „perfect constituţional”.
„Acest proiect de lege este constituţional. (…) Din punctul meu de vedere, acest proiect adoptat astăzi de Camerele reunite este perfect constituţional şi este un act de dreptate făcut de actualii parlamentari în raport cu cetăţenii români. Actualii parlamentari, toţi cei care au votat, au arătat că nu sunt mai presus de lege, că respectă principiul egalităţii în drepturi şi că nu vor să-şi folosească poziţia de parlamentar pentru a beneficia de drepturi de care nu beneficiază alţi cetăţeni. Repet, este constituţional. Aşa cum o majoritate a hotărât să introducă în legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor acest drept, la fel Parlamentul are dreptul de a opri acordarea acestui drept pentru orice fost parlamentar sau parlamentar în funcţie”, a declarat Orban.
El a afirmat că decizia Parlamentului „nu ţine cont de contabilitate, ci de Constituţie şi de noţiunea de dreptate”.
Potrivit lui Orban, se lucrează la modificarea legislaţiei în domeniul pensiilor. El însă nu a precizat care va fi categoria pentru care ar urma să fie eliminată pensia specială.
„Vom aborda legislaţia din fiecare domeniu de activitate. (…) Va trebui să ţinem cont de toate hotărârile CCR care au fost decise de-a lungul diferitelor proceduri de sesizare (…) sau de invocare a unor excepţii de neconstituţionalitate”, a afirmat preşedintele PNL, care a arătat că supraimpozitarea acestor pensii nu este o soluţie.
Ludovic Orban nu a dorit să comenteze declaraţiile liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, care a susţinut că s-a ajuns din nou la un capitol „unde demagogia şi populismul au atins cote maxime”, iar „partidele politice sunt la un pas să arunce praf în ochi electoratului de dragul imaginii”.
Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii