G4Media.ro

Financial Times: Greșelile lui Macron eclipsează sprijinul Franței pentru Ucraina

Sursa foto: Kremlin.ru

Financial Times: Greșelile lui Macron eclipsează sprijinul Franței pentru Ucraina

Puteți pune la îndoială cuvintele alese de Emmanuel Macron, apetitul său pentru „pensée complexe” [„gândire complexă”, concept filozofic – n.trad.] ori abilitatea lui de a aprecia caracterul oamenilor, afirmă cei care se străduiesc să explice apelul președintelui francez de a nu fi „umilită” Moscova – dar nu-i puneți la îndoială sprijinul pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia, se arată într-un articol de de Anne-Sylvaine Chassany publicat de Financial Times.

Unii au interpretat apelul lui Macron – formulat inițial într-un discurs din Parlamentul European și reiterat recent într-un interviu acordat presei franceze – ca presupunând implicit presarea Ucrainei pentru a accepta un armistițiu și concesii teritoriale. Dar dacă Rusia riscă să fie umilită, de pe urma mesajului se poate trage și concluzia contrarie. „Din formulare rezultă implicit că Rusia va ajunge cumva să fie înfrântă”, a declarat Michel Duclos, consilier la Institut Montaigne din Paris.

O interpretare îngăduitoare a declarațiilor lui Macron este aceea că el planifică acum pentru „ziua de după”, afirmă Marie Dumoulin, directoarea programului Wider Europe al European Council on Foreign Relations.

La Strasbourg el a declarat că avea în minte o soluție post-conflict atunci când a afirmat că „umilirea” și „răzbunarea” au „făcut prăpăd pe drumurile păcii” – o referință la istoria războaielor devastatoare din Europa și la controversatul Tratat de la Versailles din 1919.

El le-a reamintit totodată aliaților din NATO că, deși susțin Ucraina, au exclus confruntarea militară directă cu agresorul ei înarmat nuclear și vor trebui să găsească o cale de a coexista cu Moscova odată ce conflictul se va fi încheiat. Iar vineri Palatul Elysée a insistat că Franța vrea să vadă Ucraina „victorioasă”.

„Ideea este: Moscova nu trebuie să câștige, dar, pe termen lung, după încheierea războiului, o Rusie revanșardă nu este în interesul Europei”, a declarat Dumoulin.

Până atunci, Macron vrea să mențină deschisă o linie de comunicare cu Kremlinul – lucru care, insistă el, e solicitat și de Kiev -, fie și numai pentru a putea împiedica o escaladare. „Nu poate fi exclus un accident. Nu sunt mulți care pot discuta cu Putin, iar Macron încearcă să reducă la minim amenințarea nucleară”, a apreciat Alexandra Martin de la Globsec Policy Institute din Bratislava.

Se poate argumenta și că aceia care-l acuză pe Macron că acționează contra intereselor Ucrainei trec cu vederea implicarea Parisului în eforturile occidentale de a ajuta Kievul. Franța trimite sisteme de artilerie grea, a trimis polițiști care să investigheze crimele de război și a trimis și trupe în România în contextul acțiunii de consolidare a flancului oriental al NATO. La Bruxelles a pledat pentru un embargou petrolier la nivelul întregii UE și a sprijinit fiecare dintre cele șase pachete de sancțiuni economice adoptate de UE contra Moscovei. Ministrul de externe proaspăt numit, Catherine Colonna, a vizitat Kievul luna trecută.

Totuși, ambiguitatea declarațiilor lui Macron în privința Rusiei a diminuat vizibilitatea tuturor acestor acțiuni, provocând consternare nu numai la Kiev, ci și la Varșovia și în țările baltice, tocmai în momentul în care forțele ucrainene țin piept unui asalt acerb al Rusiei în regiunea estică Donbas. „Imaginați-vă ce-ar fi fost dacă cineva i-ar fi spus Franței «Haideți să nu-l umilim pe Kaiser», în toiul Bătăliei de la Verdun”, a declarat Duclos.

A vorbi despre umilire este o opțiune „nefericită”, consideră Dumoulin, întrucât se potrivește cu povestea Kremlinului referitoare la modul în care a fost tratată Rusia de Occident după colapsul URSS. Iar aceste greșeli sunt agravate, afirmă ea, de o „suspiciune […] preexistentă” privind vechea tradiție gaullistă a colaborării cu Rusia, pe care Macron a reînviat-o prin tentativele sale de a restabili un dialog cu Putin.

Acum, acest lucru afectează postura de lider european a lui Macron, a declarat Duclos. El consideră că președintele francez se autoamăgește crezând că un aranjament de pace pe termen lung e posibil cât timp Putin încă se mai află la putere. „Această poziție îngreunează implementarea programului său de securitate și integrare”, a afirmat Duclos.

Martin crede că prețul „imens” plătit de Macron în privința reputației sale vine într-un moment în care războiul îi subminează și planurile privind o politică europeană de apărare mai autonomă. „Dependența Europei de SUA va crește [și] NATO va rămâne pentru o vreme principalul cadru de lucru al securității europene.”

E necesar ca Macron să-și reformeze politica externă, a declarat Duclos, începând cu un angajament clar față de NATO și cu anunțarea unei căi prin care Ucraina să poată accede în UE.

De ce să nu viziteze Odesa, se întreabă el. Portul de la Marea Neagră supus blocadei e în centrul discuțiilor sub egida ONU privind deblocarea exporturilor ucrainene de cereale. Macron, care a vizitat Kievul înainte de război, a fost criticat pentru că nu a mai revenit în Ucraina de atunci. „El trebuie să facă mai multe gesturi pentru a-și recupera poziția centrală în Europa”, a declarat Duclos.

Sursa: Financial Times prin Rador / traducere: Andrei Suba

Sursa foto: Kremlin.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Foarte pertinent. Păcat, într-adevăr, Macron a ajutat concret Ucraina mult mai mult decât trădătorul de Scholz. Macron e ca un cățeluș, are ochii inteligenți dar nu poate sa se exprime.
    Ar trebui ca UE și Biden sa spună clar: dupa înfrângerea Rusiei, va fi un plan Marshall pentru Ucraina.
    Daca războiul se sfârșește pașnic prin înlăturarea lui Putin și revenirea Rusiei la democrație (caci, amintiți-vă, Putin a fost ales democratic, dupa Yeltzin, o alta asemănare cu Hitler), planul Marshall va fi aplicat și Rusiei pentru a ajuta tranziția și a micșora șansele ca un alt dictator sa ia puterea.

    • Planul Marshall a funcționat fiindcă Europa era o mare grămadă de moloz.Si a functionat fiindcă consecințele lui ww1 erau proaspete si nu se voia repetarea greșelilor care au dus la ww2.Acum însă mulți privesc cu balele n barbă la Vulpițe,nicidecum la ww2.
      Cred că trebuia să se prezinte la Kremlin o delegație de oameni in negru,cu două planuri:
      Unul de tip Marshall si altul de tip militar.
      Găseau o justificare a prezenței militare nato in Ucraina…
      La toți pașii belici pe care putler i a facut occidentul nici in șoaptă nu pronunța cuvintele.
      Si mereu era cu un pas inaintea occidentului.
      Mă tem că o sa fie precum in bancul cu Bulă:m a ocolit,m a ocolit dar tot in cwaie m a lovit..
      Toate sanctiunile ne vor afecta pe noi mai întâi .Intre efectele reale ale crizei din Ucraina si oportunitatea oligarhilor mondiali de a specula cu criza,noi cei majoritari si simpli vom simți cel mai mult efectele, că la mujici de la 50 km de Moscova sau Sankt Petersburg se termină internetul,Luis Vuiton,apa caldă si aerul condiționat ,asfaltul etc deci o sa fie ca la noi cand s a inceput rationalizare.Erau alimente,nimeni nu a facut foamea ,dar nu erau la liber.Lumea strangea benzina pt concedii,etc.

  2. Ce pozitie centrala? French surrender monkeys will surrender if given the chance.

  3. Macron e un mascarici penibil, care nu rateaza niciun moment sa se umileasca in fata lui Putler pentru niste GPL sau petrol.
    Caracterul oamenilor iese in evidenta in momente grele, cruciale, cum e invazia Rusiei in Ucraina, iar cu ocazia asta s-a observat clar ca Macron e un papagal umflat in pene, fara coloana vertebrala, ca si conducatorii germani Scholz/Merkel.
    „Marii” conducatori ai Europei se dau dulai cu tarile mai mici, dar se transforma in niste javre umile cand abordeaza problema Rusiei.

    • Și pr0astă și pusă pe scandal ești cucoană! :)))))

    • De acord cu tot ce ai scris.

    • De acord cu tot ce ai scris, @ABC.

    • Made in Românica. Cum am mai zis, pe români i-am făcut la o beție cruntă! :)))))

    • @Dumniezău
      Tu cred că ești permanent într-o beție cruntă, la ce aberații postezi pe aici. 😉

    • @Dumniezău
      Prietene, ai și tu dreptate, te cred pe cuvânt că „îi faci” pe români. De la atâta băutură cred și eu că ajungi să bați câmpii în halul ăsta și să ți se mai și pară că ești amuzant(ă). 😀

      Hai, zi faină să ai. Mă scuzi, dar prefer să-mi folosesc timpul pentru niște discuții la obiect și ceva mai inteligente, ceea ce nu e cazul cu tine.

      P.S.: N-am minge. 🤷‍♂️

    • Citisem ca Dumnezeu a facut oamenii au fost făcuți după chipul și asemănarea sa.

  4. Decât cu macrou si merkel/scholtz adică iubitorii de ruși, mai bine cu americanii și englezii care au sânge în instalație ca să i-o tragă lui putin piticul cracanat.

  5. Mătăluță clar nu ești în situația lui putin ci în situația unui fl0c în calea pul3i! :)))))

  6. ai si argumente sau doar injuri rezistule :))

  7. Nu stiu de ce lumea confunda trolii rusi cu votantii usr

    Eu urasc rusia si votez usr, ca raul cel mai mic

  8. @Benone
    Pentru că unii sunt pe pilot automat și nu gândesc înainte de a scrie.

    Eu, spre exemplu, recunosc că am resentimente față de Occident, din cauza multelor concesii făcute lui Putin de-a lungul timpului (în detrimentul securității Europei de Est), a dublului standard și a atitudinii grețos de umile față de Rusia inclusiv în ceasul al 53-lea. Nu urăsc rușii, ci conducatorii ruși. Nu încerc să le caut scuze, dar într-o țară condusă prin teroare și în care media e strict controlată, e greu de spus care e procentul real de oameni care susțin regimul „pe bune”.

    Dar aia e, după logica unora lucrurile nu au nuanțe, sunt doar în alb și negru. 🤷‍♂️

  9. Atat s-a putut. De unde nu e , nici Dumnezeu nu cere. A suppt lapte de la Merkel.
    In WWII, sub ocupatia nemtilor, intai s-au afirmat colaborationistii francezi. Abia pe urma a aparut Rezistenta…