G4Media.ro

Film cu mafioți în Malta. Detaliile asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia care…

Sursa Foto: Captură Youtube

Film cu mafioți în Malta. Detaliile asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia care au scos oameni pe străzi și l-au determinat pe șeful guvernului să-și anunțe demisia în ianuarie

Presiunea a fost în final prea mare: premierul maltez Muscat și-a anunțat retragerea în ianuarie. Omul de afaceri Yorgen Fenech, inculpat în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia, dă vina pe guvern, transmite postul de radio Deutsche Welle.

„Mafia, Mafia” și „Criminalii, Criminalii” scandează de zile întregi în Malta cetățenii indignați. Și duminică au ieșit cu miile pe străzile capitalei Valletta pentru a protesta. Manifestațiile vizează asasinarea, în urmă cu doi ani, a jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia, care descoperise un întreg abis al corupției guvernamentale din acest stat membru al UE. Și mai este vorba despre prăbușirea instituțiilor democratice din Malta, în urma unor scandaluri din jurul lăcomiei și lipsei de scrupule la vârful țării, care amintesc de filmele cu mafioți.




Ancheta adevărată începe acum

Justiția din Malta a acționat neașteptat și într-un moment neobișnuit: sâmbătă seara, pe la ora 19, omul de afaceri Yorgen Fenech a fost arestat de polițiști înarmați, după ce cu o zi înainte fusese liber să se prezinte la tribunal și să plece apoi acasă. Presa a așteptat afară, în timp ce înăuntru unul din cei mai bogați oameni din Malta era acuzat de instigare la crimă și conspirație în vederea comiterii de infracțiuni. Ședința tribunalului a avut loc în prezența celor mai apropiate rude ale jurnalistei: părinții, soțul și copiii. Omul de afaceri s-a declarat nevinovat.

Cercetările adevărate în acest caz încep de abia acum, a declarat în fața presei sora jurnalistei asasinate, Corinne Vella: „Ceea ce așteptăm acum este o anchetă împotriva premierului Joseph Muscat și a șefului său de cabinet Keith Schembri, privind legăturile lor cu asasinatul.”

A fost o săptămână haotică în Malta, în care au ieșit zilnic la iveală tot mai multe detalii despre crimă. Un lucru a fost tot mai clar: indiciile duc direct spre cercul cel mai intim al premierului maltez, care se află sub o mare presiune. Premierul Muscat ar fi aflat de mai bine de un an de rolul jucat de afaceristul Fenech în cazul morții Caruanei Galizia, deoarece serviciile secrete ale guvernului au interceptat convorbirile telefonice ale omului de afaceri iar Muscat a citit transcrierile acestora. De ce nu a făcut nimic primul ministru?

Ajutor de la comisarul Întâmplare

Sursa Foto: lovinmalta.com

La sfârșitul lui noiembrie, un câine dresat special a găsit la aeroportul din Valetta peste 200.000 de euro în bagajul șoferului de taxi Melvin Theuma. Acesta a fost arestat pentru suspiciune de spălare de bani și a propus autorităților o înțelegere: le-a spus că ar ști totul despre uciderea jurnalistei, în urmă cu doi ani. În schimbul unei achitări, el și-ar fi recunoscut complicitatea la crimă și a admis că el i-ar fi angajat pe ucigașii plătiți. A mai spus că a executat sarcina la cererea omului de afaceri Yorgen Fenech.

Acesta este unul din oligarhii principali din Malta, patron de hoteluri și cazinouri. A vrut să fugă cu iahtul său din țară, dar a fost prins de paza de coastă. De atunci, avocații acestuia se străduiesc să arate că nu Fenech ar fi de vină, ci membrii guvernului maltez. Doi miniștri și șeful de cabinet, mâna dreaptă a premierului Muscat, au demisionat de urgență imediat după arestarea lui Fenech.

Populația este indignată și de detaliile oribile ale complotului. Unul din cei trei infractori reținuți în acest caz, care așteaptă de doi ani în arest începerea procesului, a început la rândul lui să vorbească: cei trei ar fi încercat mai întâi să o împuște pe jurnalistă prin fereastra biroului ei, dar tentativa a eșuat; ei au recurs apoi la o bombă, care ar fi provenit de la mafia siciliană, pe care au plasat-o în mașina jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Criminalii ar fi primit 150.000 de euro pentru uciderea jurnalistei: o viață de om nu pare să aibă prea mare valoare în Malta.

Crește mânia poporului

Între timp, în Malta s-a creat o mișcare de protest, după ce până acum politica nu prezenta prea mare interes. Cetățenii sunt convinși că oamenii din cercul cel mai strâns al guvernului sunt implicați în crimă. Un guvern care a deschis țara, de la preluarea mandatului, pentru tot felul de afaceri dubioase cu investitori ruși și din zona Orientului Mijlociu, cărora le-a vândut și pașapoarte comunitare. Un guvern care favorizează evaziunea fiscală și nu combate spălarea de bani. Banca Centrală Europeană a demarat o investigație privind „Bank of Valletta”, după ce iarna trecută a fost retrasă și licența dubioasei bănci Pilatus.

Dar este vorba de mai mult. Demonstranții nu mai vor să trăiască într-o țară ale cărei instituții sunt acaparate integral de corupție. Nici justiția, nici poliția nu ar fi independente, se plâng trei protestatare mai în vârstă. Ele cer dreptate și tragerea la răspundere a celor vinovați. Dar la ce să te aștepți, atunci când premierul îi numește personal în funcție în Malta atât pe cei mai influenți judecători, cât și pe șeful poliției.

Protestul și cererea de asanare a mlaștinii criminalității din Malta sunt susținute de mai multe generații: „Am trăit aici în ultimii ani un fel de fuziune între guvern și economie”, explică Raissa la o altă demonstrație, la care au venit mai ales activiști tineri. Insula ar fi fost ruinată de un fel de asociație criminală care a sufocat simultan și democrația din țară. Raissa speră că se va reuși o schimbare radicală, chiar dacă țara ar fi fost total acaparată de corupție.

Malta este un golf de pirați

Manuel Delia, unul din liderii protestelor, vrea ca Muscat să plece imediat: „El trebuie să plece, pentru că stă în calea dreptății. Justiția trebuie să-i ancheteze pe toți cei implicați, inclusiv pe premier.” Lumea este cu ochii pe Malta, pe care ar fi considerat-o o democrație respectabilă, dar insula ar fi devenit între timp un „golf de pirați”, în care corupția și criminalitatea la vârful politicii și economiei au devenit rutină zilnică.

Iar fiul jurnalistei ucise, Matthew Caruana Galizia, și-a pierdut răbdarea la protestele din weekend, după ce Muscat a ținut din răsputeri de scaunul său iar șeful său de cabinet a fost eliberat pentru lipsă de dovezi, după o scurtă audiere. „Deși există dovezi beton că Keith Schembri este cel mai mare criminal dintre toți, complice la uciderea mamei mele, care a ajutat și la acoperirea crimei”, acesta este lăsat în libertate. „Este pur și simplu scandalos.”

Luni vizitează Malta din nou o delegație din Parlamentul European, pentru a se informa despre evoluția anchetei și despre starea poliției și justiției. Europarlamentarii au mai fost prezenți în Malta cu acest scop după uciderea jurnalistei, fără ca prezența lor să ajute la ceva. PE și-a declarat între timp îndoiala crescândă cu privire la respectarea statului de drept în cea mai mică țară din UE. Este încă un caz în care UE reacționează mult prea târziu la lucruri rele petrecute direct sub ochii tuturor.

Sursa Foto: Captură Youtube


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. *ianuarie

  2. UE nu mai garanteaza nimic pentru nimeni. Este de forma. O forma fara continut. La fel a fost si la noi in 2017 si 2018 cand, sub asaltul PSD asupra justitiei, nici un oficial european nu a miscat ceva. Tot noi romanii ne-am rezolvat singuri problemele, fie in strada, fie la vot.

    • pai evident ca trebuie sa ne rezolvam singuri problemele. UE poate doar sa monitorizeze si sa conditioneze in functie de evolutiile interne.

    • Daca UE intervine mai ferm tipati ca ne trateaza ca pe o colonie, ca suntem sclavagiti, etc.
      In momentul de fata UE poate doar sa faca presiuni si sa conditioneze acordarea fondurilor sau suspendarea dreptului de vot.
      Sa vedem ce va putea face Procurorul UE in viitor, desi mandatul acestuia este legat de fraudarea fondurilor europene, nu de afaceri de coruptie interne…