G4Media.ro

FIFA retrage Indoneziei găzduirea Cupei Mondiale U20 la fotbal din cauza protestelor…

Foto: captură video

FIFA retrage Indoneziei găzduirea Cupei Mondiale U20 la fotbal din cauza protestelor împotriva participării echipei Israelului

“În urma întâlnirii de astăzi dintre președintele FIFA Gianni Infantino și președintele Asociației de Fotbal din Indonezia (PSSI) Erick Thohir, FIFA a decis, din cauza circumstanțelor actuale, să îndepărteze Indonezia ca gazdă a Cupei Mondiale FIFA U-20 2023. O nouă gazdă va fi anunțată cât mai curând posibil, datele turneului rămânând momentan neschimbate. Sancțiunile potențiale împotriva PSSI pot fi, de asemenea, decise într-o etapă ulterioară”, a anunțat joi FIFA.

“FIFA dorește să sublinieze că, în ciuda acestei decizii, își menține angajamentul de a asista în mod activ PSSI, în strânsă cooperare și cu sprijinul guvernului președintelui Widodo, în procesul de transformare a fotbalului indonezian în urma tragediei care a avut loc în octombrie 2022. Membrii ai echipei FIFA vor continua să fie prezenți în Indonezia în următoarele luni și vor oferi asistența necesară PSSI, sub conducerea președintelui Thohir.” se mai spune în comunicat.

Jucătorii de fotbal, fanii și experții indonezieni au reacționat cu furie și tristețe după ce FIFA a retras organizarea Cupei Mondiale U20 din țara gazdă cu câteva săptămâni înainte de începerea acesteia, în urma protestelor din această țarî împotriva participării Israelului. Pierderea umilitoare a venit după ce doi guvernatori influenți au susținut interzicerea Israelului din competiție, relatează AFP.

Indonezia și Israelul nu au relații diplomatice oficiale, iar sprijinul pentru cauza palestiniană în cea mai populată națiune cu majoritate musulmană din lume este ridicat, alimentând opoziția locală la găzduirea echipei israeliane.

Decizia FIFA de a găsi o nouă gazdă — anulând astfel locul automat de calificare al Indoneziei — pune cel mai popular sport al țării înapoi în stare de derută și îl confruntă cu o nouă criză de izolare.

Unele dintre vedetele fotbalului din arhipelag au ajuns pe rețelele de socializare cu furie și durere după ce au pierdut șansa de a juca la ceea ce FIFA numește „turneul superstarurilor de mâine”.

„Am pus energie, timp, sudoare și chiar sânge, dar într-o clipă a eșuat din motive politice. Iată marele nostru vis pe care l-ați distrus”, a scris atacantul în vârstă de 19 ani, Rabbani Tăsnim.

Un videoclip al federației indoneziane a arătat jucători cu capul plecat și antrenorul lor în lacrimi după ce a primit miercuri seara vestea că FIFA va căuta o nouă gazdă.

„Noi, jucătorii, suntem acum afectați, nu doar noi, ci toți fotbaliștii”, a spus atacantul în vârstă de 18 ani Hokky Caraka.

Joi dimineață, în fața sediului federației din centrul capitalei Jakarta, au apărut panouri cu flori pentru jucători, inclusiv una pe care scria „nu renunța la visul tău”.

Indonezienii au inundat pagina de Instagram a guvernatorului Java Central, Ganjar Pranowo — unul dintre candidații de frunte la alegerile prezidențiale de anul viitor — cu comentarii negative după ce acesta s-a opus participării Israelului.

Guvernatorul din Bali s-a alăturat, de asemenea, corului anti-Israel și aproximativ 100 de protestatari musulmani conservatori au organizat un miting anti-Israel la Jakarta în această lună.

Jakarta s-a angajat să garanteze participarea Israelului, în ciuda poziției sale pro-palestiniene, totuși vocile opuse au devenit prea zgomotoase pentru FIFA.

Potrivit Associated Press, ambasadorul palestinian în Indonezia nu a avut nicio obiecție cu privire la participarea Israelului, iar unii indonezieni nu au fost de acord cu decizia țării lor.

„Respingerea echipei naționale israeliene de către unii oameni din Indonezia, inclusiv un număr de lideri regionali și politicieni, este regretabilă”, a spus Hikmahanto Juwana, profesor de drept internațional la Universitatea din Indonezia. „Atâta timp cât Indonezia s-a declarat dispusă să fie gazda, Indonezia trebuie să-și asume riscul de a nu respinge niciun membru al organizatorilor internaționali de evenimente.”

„Acesta este cu adevărat un incident foarte dureros pentru poporul indonezian. Cei care au făcut zgomot și ne-au făcut să eșuăm… trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Akmal Marhali, expert la organul de supraveghere al fotbalului Save Our Soccer.

Oficialii indonezieni au spus că pierderea turneului ar putea costa țara sute de milioane de dolari.

FIFA a amenințat cu noi sancțiuni și ar putea exclude Indonezia de la preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026, care încep în octombrie. Sancțiuni au mai fost aplicate timp de un an în 2015 din cauza ingerinței guvernului.

Dar pentru fanii fervenți ai Indoneziei, pierderea primului lor turneu important de fotbal a fost cea care a durut cel mai mult.

„Sunt foarte dezamăgit pentru că visul meu a fost să văd Indonezia găzduind un eveniment mondial de fotbal”, a spus Jarnawi, suporterul de 40 de ani, care, la fel ca mulți indonezieni, poartă un singur nume.

Fotbalul din țară a fost mult timp afectat de infrastructura șubredă și violența fanilor și încă se resimte după un incident pe stadion de anul trecut, care a ucis peste 130 de oameni călcați în picioare într-o aglomerație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...