G4Media.ro

Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților…

sursa foto: Sergey BOBOK / AFP

Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților pierduți

Kiev, Ucraina: „Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun pentru fratele meu”, „Aveți vreo informație despre soțul meu?”, „Bună ziua, acesta este locul unde pot afla dacă o persoană este în viață?”. Acestea sunt fragmente din înregistrări audio făcute la o linie telefonică de urgență administrată de guvernul ucrainean. Mamele și tații, soțiile, frații și alții sunt angajați într-o căutare disperată a celor dragi, în timp ce războiul Rusiei cu Ucraina se extinde aparent fără sfârșit. Vocile tremurânde de la capătul firului nu sună să caute ucraineni, ci informații despre soldații ruși, transmite CNN.

În înregistrările transmise CNN de oficialii ucraineni care operează linia telefonică, disperarea și incertitudinea din vocile apelanților demonstrează cât de strâns controlează Moscova comunicațiile despre război.

Înregistrările indică faptul că mulți soldați ruși păreau să nu fi știut care erau planurile lor sau de ce erau dislocați și susțin rapoartele despre soldații ruși care nu au comunicat cu familiile lor.

O soție, vorbind printre lacrimi, sună cu o întrebare disperată despre soțul ei:

OPERATOR – Când te-a contactat ultima dată?

APELANT, SOȚIA UNUI SOLDAT RUS – Pe 23 februarie, când a trecut granița.

OPERATOR – Ți-a spus unde se duce?

APELANT – A spus către Kiev.

OPERATOR – A spus de ce?

APELANT – Nu a spus nimic altceva, nu.

Linia telefonică, denumită „Întoarceți-vă din Ucraina în viață”, a fost înființată de Ministerul de Interne ucrainean, care a recunoscut că inițiativa este atât un instrument umanitar, cât și un instrument de propagandă.

De când a fost înființată linia, telefoanele au sunat non-stop. Au fost preluate peste 6.000 de apeluri începând din 24 februarie. Apelurile au venit atât din locații îndepărtate, precum Vladivostok, în estul îndepărtat al Rusiei cât și din Rostov-pe-Don, aproape de granița cu Ucraina.

Unele dintre apeluri au provenit din afara Rusiei, venind din toată Europa și chiar din Statele Unite, inclusiv din statele Virginia, New York și Florida, de la rude ale soldaților ruși.

Potrivit oficialilor care lucrează la linia telefonică, marea majoritate a celor care au sunat au spus că fiii sau soții lor le-au spus că au fost trimiși la antrenament sau la exerciții militare și că mulți au pierdut contactul cu familiile pe 22 sau 23 februarie, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Într-una dintre înregistrările obținute de CNN, o soție tulburată, plângând, spune:

APELANT – Bună ziua. Acesta este locul unde pot afla dacă o persoană este în viață?
OPERATOR – Da, puteți transmite informațiile despre o persoană.
Printre lacrimi, ea spune numele și data nașterii soțului.
OPERATOR – Când ai pierdut legătura cu el?
APELANT – Cu mult timp în urmă.
OPERATOR – Ce vrei să spui cu mult timp în urmă – a fost acum o lună, două luni?
APELANT – Mai mult de două luni.

În urma unui dialog despre informații personale, discuția continuă:

OPERATOR – Ești din Ucraina?

APELANT – Da, sunt din Ucraina. Îmi pare rău! Nu e vina noastră… Mi-e frică. Nu ei au ales asta.

sursa foto: Sergey BOBOK / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Rusii de rand mai au telefoane si acces la telefonie? Putine, dezamagesti. O lege care prevede inchisoare pentru cei care suna un afara tarii probabil e pe „vine”

  2. sa sune la kremlin sa le zica aia ca sunt in gropi comune in belarus. si data viitoare sa nu se mai duca in armata. si sa iasa in strada sa il dea jos pe dement.

  3. Posibil ca soldatilor rusi li s-au confiscat telefoanele.

  4. Avand in vedere ca Rusia nu a declarat razboi, ci desfasoara o „operatie speciala” (pt. care nu exista o definitie!!!), rusii capturati nu ar trebui considerati prizonieri de razboi, ci teroristi!
    Regimul de incarcerare ar trebui sa fie diferit. Poate nu chiar ca la Guantanamo, dar nici ca la hotel. Legaturile cu familia ar trebui sa fie mult mai bine filtrate. Suna sotia, iubita sau ma-sa, primeste raspuns: teroristul Igor se afla in detentie.

  5. Soldații ruși au plecat la invazie fără telefoane.Deaia erau bezmetici,rătăciți pe câmp. Toti prizonierii erau pusi in contact cu familia cu telefoane de la ucrainieni.I au copiat repede si rușii punând prizonierii ucrainieni sa vorbească cu familiile lor cu propriile telefoane confiscate de la prizonieri…..Davai ceas,davai palton….

  6. Roamingul pentru cartelele sim rusești a fost oprit după invazie, de aceea rusii încă în viata au pierdut contactul cu rudele, de aceea soldații eliberatori furau teletoane de la civili.

  7. 6 iunieb1944 ziua ,,Z ,,aliatii au declansat debarcarea in Normandia pentru eliberarea EUROPEI
    de trupele hitleriste.
    Pe transportoarele si blindatele armatei Ruse, care au invadat Ucraina, este afisata litera Z care va sa zica Rusia a inceput in septembie invadarea EUROPEI?
    Pentru atrocitatile facute in Ucraina, Rusia este pasibila de daune de razboi, chiar daca afirma, ca este o operatiune speciala.
    La fel ca si la retragerea trupelor hitleriste de pe teritoriile ocupate, care au parjolit totul in urma lor, trupele ruse se pare ca au acelasi procedeu.
    D-NUL PRESEDINTE al Rusiei nu doreste sa intre in NEGOCIERI DE PACE CU DUMNEZEU!
    Ce i-ar spune DOMNUL la prima negociere ,Vrei Pace nu-i asa.
    A doua negociere nu a mai avut loc, pentru ca pamantenii numai au niciun Dumnezeu.

  8. Nu are legătură. Literele vin de la grupurile de atac. V cică ar fi marina, Z simplu unități din districtul de est, Z în pătrat unități din districtul de sud (Crimeea), O – unități care atacă din Belarus, X – ar fi ceceni, A – forțe speciale. Au apărut și cu Z în triunghi dar erau prin Rusia încă. Dracu’ să-i tufe. Organizarea pluii la ruși. Îi însemnează ca pe oi. Nu sunt în stare să se organizeze pt secolul 21.