G4Media.ro

Exporturi militare ratate din lipsa legislației / România a pierdut ocazia de…

Foto: General Dynamics

Exporturi militare ratate din lipsa legislației / România a pierdut ocazia de a vinde Bulgariei peste 100 de transportoarele Piranha

România a mai pierdut o ocazie să exporte transportoarele Piranha, făcute la București. Surse din domeniu susțin că din lipsa legislației nu s-a putut face o înțelegere cu Bulgaria, care intenționa să cumpere peste 100 de blindate, anunță TVR.

Și Slovacia a fost interesată la un moment dat să cumpere, însă s-a reorientat. Jurnaliștii TVR au cerut un punct de vedere Ministerului Economiei, în subordinea căruia este Industria de Apărare, însă nu au primit niciun răspuns.

În octombrie anul trecut, ministrul Economiei din acea perioadă declara că Bulgaria ar putea cumpăra din România în jur de 150 de blindate Piranha, produse la București și lăsa se se înțeleagă că afacerea este pe ultima sută de metri.

La aproape un an distanță de la declarația demnitarului român, Bulgaria a anunțat că va cumpăra din SUA peste 180 de blindate Stryker, în valoare de 1,5 miliarde de dolari. România nu a putut vinde vecinului de la sud transportoare din lipsa legislației: nu are o agenție care să poată face înțelegerile între guverne. Surse din industria de apărare susțin că specialiștii au făcut anul trecut un proiect de ordonanță de guvern, însă acesta nu a fost discutat niciodată.

Piranha V este unul dintre cele mai moderne transportoare blindate ale momentului. Uzina Mecanică București și General Dynamics trebuie să producă pentru armata română 227 de astfel de mașini de luptă, în valoare de peste 900 de milioane de dolari. Primele 36 au fost aduse din Elveția, restul fiind asamblate în România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. astia sunt specialistii PSDNLUDMR care ne guverneaza tara, si nu o vand

  2. Dacă nu se aplică zeciuiala, adică un comision de 10% din valoare, nu se încheie niciun contract. Punct.

    • Pana acolo, aici ii vorba despre „baza legala”: guvernul propune legiferarea prin ministerul interesat si Parlamentul „dispune” prin „facerea” legii care trebe! Dar Ciolacu ii ocupat cu paccanelele deocamdata…poate data viitoare, daca o vrea!